Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση του Φάλη Λεών με τίτλο «Metropolitans»…

… και θα διαρκέσει από τις 17 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 19 Ιανουαρίου 2013.

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγραμματισμού του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή εγκαινιάζεται η ατομική εικαστική έκθεση  του Φάλη Λεών με τίτλο «Metropolitans» τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 20.00 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Κηφισιά σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. 

Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 έργα μεγάλων και  μεσαίων διαστάσεων που αποτελούν την πρόσφατη θεματική ενότητα του καλλιτέχνη: περιπλανώμενες μοναχικές φιγούρες στην πόλη και νυχτερινές συναντήσεις ανθρώπων κατοικούν σε πυκνά δουλεμένους καμβάδες όπου οι φόρμες εγγράφονται με πυκνά περιγράμματα και όπου το έγχρωμο ή ασπρόμαυρο μητροπολιτικό τοπίο τρέπεται θεαματικά σε ανήσυχο και πυκνό μοτίβο, επικαλούμενο στοιχεία από τον εξπρεσιονισμό, την ποπ αρτ και την κουλτούρα των κόμικς και ορίζοντας έτσι τη δυναμική προσωπική γραφή του ζωγράφου. Οι αμφίσημοι ήρωες και οι αντιήρωες του Φάλη, διασταυρούμενοι με τις προθέσεις αγνώστων, συνομιλώντας με λέξεις και φράσεις που ενσωματώνονται εικονογραφικά και εννοιολογικά στη ζωγραφική επιφάνεια, μορφώνουν μια ρυθμική και νευρώδη αστική μυθολογία και αναζητούν εξόδους κινδύνου συμπαρασύροντας μαζί τους εκεί το βλέμμα του θεατή. 

Βιογραφικά στοιχεία καλλιτέχνη:
Ο Φάλης Λεών γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μηχανολόγος στη Λωζάννη της Ελβετίας όπου και πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις (1975, 1976), ενώ εργάστηκε ως σκιτσογράφος στο περιοδικό POLYRAMA (1972-1976). Το 1976 εκδόθηκε το βιβλίο-κόμικ του με τίτλο «Cette Société Sadique». Έκοτε συνέχισε να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει και να παρουσιάζει το έργο του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Από το 1996, συνδυάζοντας την τεχνική του κόμικ με τη διαδικασία της ζωγραφικής σε καμβά με ακρυλικό και λάδι, δημιούργησε μια προσωπική, εκρηκτική εξπρεσιονιστική γραφή που αποτελεί έκτοτε τη χαρακτηριστική του εικαστική ταυτότητα.
Στις πιο πρόσφατες ατομικές του εκθέσεις και σημαντικές ομαδικές συμμετοχές συγκαταλέγονται:
1997: ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, GALERIE PASCAL POLAR, ART ATHINA 97
1998: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΙΛΕΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, ΑΘΗΝΑ
1998: ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, GALERIE PASCAL POLAR,ART ATHINA 98
1999: ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, GALERIE PASCAL POLAR, ART ATHINA 99
1999: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, GALERIE PASCAL POLAR, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
1999: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΗΤΑ ΜΙ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2000: ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, GALERIE PASCAL POLAR, FIAC PARIS 2000
2009: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ, ΑΘΗΝΑ
2010: ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2011: ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, GALERIE PASCAL POLAR, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
2012: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ, ΑΘΗΝΑ