Το Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» στην Πάτρα, παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής της Ελένα Γκαρστέα με τίτλο “fairy tales” («παραμύθια»)…

… που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 20.00 και θα διαρκέσει έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2012.

Fairy tales…όπως λέει η ίδια η καλλιτέχνιδα « ότι κάνω  στη ζωή μου σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με τη λογοτεχνία και τις γραφικές τέχνες και αυτό μπορεί να το δει κάποιος  στους πειραματισμούς μου στη ζωγραφική, στις εγκαταστάσεις (installations) και στη σύγχρονη τέχνη.  Η αγάπη  μου προς τη ζωγραφική επηρεάζει έντονα  τη δουλειά  μου στη χαρακτική. «Ζωγραφίζω» τη χαρακτική τέχνη ή «χαράζω»  τη ζωγραφική- και αυτό το αφήνω για να το κρίνουν ο κριτικοί  της τέχνης …». Η έκθεση  αποτελείται από έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, μονοτυπίες και μικρά χαρακτικά (λινόλεουμ, λιθογραφία, εκτύπωση με χρήση κολάζ).

 
 Η Ελένα Γκαρστέα, γεννήθηκε στο Κισινάου της  Δημοκρατίας  της Μολδαβίας.Αποφοίτησε από το μολδαβικό Art College   και στη συνέχεια σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη τεχνική λιθογραφίας. Εργάστηκε ως Καθηγήτρια στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών της Ακαδημίας Τεχνών Μολδαβίας   όπου δίδαξε λιθογραφία, λινόλαιο, σχέδιο  και σύνθεση.Διετέλεσε Διευθύντρια  του στούντιο «Λιθογραφείο»  της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών της Μολδαβίας.Από το 2008  είναι Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο «Ι. Creanga», σχολή «Fine Art and Design».

Είναι μέλος της Ένωση Καλλιτεχνών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, μέλος της ΙΑΑ  (Διεθνούς Ένωσης  Καλλιτεχνών) της UNESCO, μέλος της Διεθνούς΄Ενωσης Ευρωπαίων Καλλιτεχνών και μέλος της GUSP (Παγκόσμιας Επιστημονικής  Ενότητας  για την Ειρήνη). Παράλληλα ασχολείται  με την τεχνική βιβλίου (κατασκευή) και εικονογράφηση με όλες τις τεχνικές της χαρακτικής. Έχει λάβει μέρος σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και συναντήσεις χαρακτικών μικρών διαστάσεων (ex libris), δηλαδή  έργα για τη συλλογή κατόχων βιβλιοθηκών που τα χρησιμοποιούν ως σφραγίδα προσωπική στα βιβλία της συλλογής τους. Διδάσκει εξάλλου καλλιγραφία και μοναδικές εκτυπώσεις (ένα έργο) που χρησιμοποιούνται στην τεχνική του βιβλίου. Έχει  τέλος συμμετάσχει  σε διεθνείς εκθέσεις, Μπιενάλε και διαγωνισμούς και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία, Κωνσταντινούπολη, Οδησσό, Φινλανδία κ.α.