Η έκθεση Ευτοπία είναι μια εικαστική απάντηση στους ζοφερούς καιρούς μας και θα παρουσιάζεται παράλληλα και διαδικτυακά, διαθέσιμη διεθνώς στη διεύθυνση artgrid.gr.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 ώρες 16:00 – 21:00 για λόγους αποφυγής συνωστισμού, ενώ ο χώρος τέχνης θα τηρήσει όλα τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας, που επιβάλει η Πολιτεία. Η αίθουσα μπορεί να δεχτεί μέχρι 7 επισκέπτες συγχρόνως (πέραν των συντελεστών της) και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολλάζ, ελαφριές κατασκευές.

Ο κ. Καπράλος επισημαίνει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: “Η ελληνική λέξη “ουτοπία”, σύνθετη από το αρνητικό “ου” και το ουσιαστικό “τόπος”, με σημαινόμενο έναν ανύπαρκτο τόπο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1516 ως τίτλος βιβλίου του Άγγλου ουμανιστή φιλόσοφου Thomas More. Ο συγγραφέας περιέγραφε έναν ιδανικό τόπο αρμονικής πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης σε ένα απομονωμένο νησί. Έκτοτε η λέξη χρησιμοποιήθηκε στη Φιλοσοφία για να περιγράψει τη δυνατότητα μιας ιδανικής ανθρώπινης συμβίωσης, στη λογοτεχνία και την καθομιλούμενη για να περιγράψει φανταστικούς ιδανικούς κόσμους. Η ατέρμονη αναζήτηση της Ουτοπίας αποτελεί ένα διαχρονικό διαλεκτικό ζήτημα στην Τέχνη, ιδίως σε εποχές κρίσης, και έχει αποτελέσει κινητήριο δύναμη εξελίξεων και αλλαγών με αντίκτυπο σε κινήματα που επηρέασαν την κοινωνία και άλλαξαν την πορεία της Ιστορίας. Στην πραγματικότητα όμως η Τέχνη και οι εικαστικοί καλλιτέχνες δεν προβάλλουν μόνο Ουτοπίες, αλλά συχνά απεικονίζουν δυστοπίες ή επισημαίνουν με καίριο τρόπο όσα σηματοδοτούν τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να οδηγηθούμε επιτελεστικά ως κοινωνία στην ΕΥΤΟΠΙΑ, που είναι ο ουσιαστικός στόχος για κοινωνική πρόοδο και προσωπική ευδοκίμηση”.

Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες:
Όλγα Μούτσιανου, Μίνα Φάκκα, Βασίλειος Παλιός, Αιμιλία Αντωνίου, Camille Marquand, Τάκης Βαρελάς, Ευάγγελος Ρούσσος, Νίκη Σκουλά, Ράνια Ορφανάκου, Χριστίνα Σωτηροπούλου, Αργυρώ Δρίβα, Πηνελόπη Στύλου, Αφροδίτη Αυγέρου, Άννα Μπακογεώργου, Βασιλική Τριάντου, Νατάσσα Μαντζιώρου, Heike Kummer, Τατίνι Μαριάννα Μωραίτου, Kirsikka Soustiel, Πέτρος Ρουγγέρης, Σπύρος Ρωμάνος, Άννα Γκιώτη, Μανώλης Πέντες, Σωτηρία Αλεβίζου, Μαρία Γενιτσαρίου.

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι.
Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Χριστίνα Σωτηροπούλου