Νέοι, 12 έως 14 ετών, από τις 31 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις,  παρακολουθούν ταυτόχρονα στις πόλεις τους τις προβολές των τριών υποψήφιων ταινιών και κατόπιν ψηφοφορίας, αναδεικνύουν τον νικητή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των κριτικών επιτροπών κάθε πόλης θα ανακοινώσουν τα εθνικά τους αποτελέσματα μέσω ζωντανής βιντεοδιάσκεψης στην πόλη Έρφουρτ της Γερμανίας, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής.

Στην Αθήνα, οι προβολές των τριών υποψήφιων ταινιών θα πραγματοποιηθούν στα Village Cinemas, στις 7 Μαΐου στο πλαίσιο  της Κινηματογραφικής Ημέρας Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day). Μετά την ολοκλήρωση κάθε προβολής, οι έφηβοι θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τις ταινίες, με μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με επίκεντρο την οπτικοακουστική εκπαίδευση των νέων και την επαφή τους –μέσω του κινηματογράφου- με συνομήλικους τους θεατές, από όλη την Ευρώπη.

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες

GOODBYE BERLIN / Fatih Akin-Γερμανία

Σύνοψη

Ο δεκατετράχρονος Μάικ (Tristan Göbel) προέρχεται από μία πλούσια μεγαλοαστική οικογένεια του Βερολίνου. Η μητέρα του είναι αλκοολική και βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ ο πατέρας του περνά τις διακοπές του με την γραμματέα του. Ο καινούργιος του συμμαθητής o Τσικ, έχει καταγωγή από τη Ρωσία. Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να πάνε διακοπές μαζί, μ’ ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Και κάπως έτσι, ξεκινά η απότομη ενηλικίωση των ηρώων μας, μαζί με τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα.

THE GIRL DOWN LOCH ÄNZI / Alice Schmid-Ελβετία

Σύνοψη

Η 12χρονη Λώρα μεγαλώνει σε μια αγροτική οικογένεια σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα στα ελβετικά βουνά μεταξύ των πόλεων της Βέρνης και της Λουκέρνης. Γράφει στο μυστικό ημερολόγιο του υπολογιστή της όλα τα όνειρα και τους φόβους της. Πολλές από τις φαντασιώσεις της επικεντρώνονται γύρω από το Loch Anzi, μια βαθιά βραχώδη άβυσσο ένα πέπλο μυστηρίου, όπου ακόμη και οι μεγάλοι δεν τολμούν να πάνε. Η άφιξη ενός νεαρού αγοριού στην πόλη της κάνει την  Λώρα να ξεπεράσει σταδιακά τους φόβους και την απομόνωση της.

MY LIFE AS A ZUCCHINI / Claude Barras-Ελβετία

Σύνοψη

Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ο Zucchini γίνεται φίλος με έναν αστυνομικό, τον Ρέιμοντ, ο οποίος τον συνοδεύει στο νέο του οικοτροφείο, γεμάτο με άλλα ορφανά την ηλικία του. Στην αρχή, αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε αυτό το σκληρό και εχθρικό περιβάλλον, αλλά με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και των νεοαφιχθέντων φίλων του, ο Zucchini τελικά μαθαίνει να εμπιστεύεται και να αγαπάει, καθώς ψάχνει για μια νέα δική του οικογένεια.