Στην πρώτη τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Émile (8 Δεκεμβρίου, Lille Γαλλία), μια ταινία stop-motion με ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα ήταν η νικήτρια. Η ταινία Εγώ ο Κολοκυθάκης (My Life as a Zucchini, Claude Barras, Ελβετία/Γαλλία) που αφηγείται την ζωή ενός παιδιού στο ορφανοτροφείο, κέρδισε και τα 3 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια: καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία animation μεγάλου μήκους, σενάριο, και μουσική επένδυση.

Η ποιητική ταινία Η κόκκινη χελώνα (The Red Turtle, Michael Dudok de Wit, Γαλλία/Βέλγιο) είχε 2 νίκες(character animation, storyboarding), ενώ η ταινία μεγάλου μήκους Στην κορυφή του κόσμου (Γαλλία/Δανία) κέρδισε το βραβείο καλύτερoυ σχεδιασμού χαρακτήρων για ταινία μεγάλου μήκους.

Στον χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών η σειρά του BBC Revolting Rhymes (σκηνοθεσία: Jakob Schuh & Jan Lachauer) που εικονογραφεί μια νέα οπτική των παραδοσιακών παραμυθιών, κέρδισε 2 βραβεία, καλύτερης ευρωπαϊκής τηλεοπτικής παραγωγής animation και καλύτερου σχεδιασμού χαρακτήρων. Η γνωστή σειρά Shaun the Sheep (5η σαιζόν, Aardman Animations) κέρδισε το βραβείο καλύτερου storyboarding.

Mε 16 κατηγορίες συνολικά, τα βραβεία Émile επιφύλαξαν στην Σουηδία το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, με την υπαρξιακή όπερα των ψαριών που τραγουδούν The Burden (σκην. Niki Lindroth von Bahr), ενώ η Ιταλία κέρδισε το βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας με την ταινία Merlot (σκην. Marta Gennari and Giulia Martinelli).

Ελληνικό χρώμα στην τελετή, με την ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια Marie-margaux Tsakiri-Scanatovits να κερδίζει (μαζί με τους David Prosser και Daniel Chester) το βραβείο καλύτερης ταινίας μετά από ανάθεση (commissioned films) για την ταινία Last Job on Earth που αποτυπώνει έναν πλήρως αυτοματοποιημένο μελλοντικό κόσμο (Moth Animation Studio).

Standing ovation για τον 2 φορές βραβευμένο με Όσκαρ (και δημιουργό του Roger Rabbit) Richard Williams, που παρέλαβε το βραβείο Lotte Reiniger για το σύνολο της προσφοράς του στο ευρωπαϊκό animation.

Συνολικά, 48 υποψήφιες ταινίες ήταν υποψήφιες μετά από έναν αριθμό-ρεκόρ 500 ταινιών (μικρού και μεγάλου μήκους animation) που υποβλήθηκαν από 40  Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ 1000 άτομα βοήθησαν στην διοργάνωση των βραβείων, με πρόεδρο των βραβείων τον Peter Lord της Aardman Animations.

Παρόντες στην απονομή εκ μέρους της Ελλάδας ο Βασίλης Κρουστάλλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Be there! Corfu Animation Festival και πρέσβης των βραβείων Émile  στην Ελλάδα, η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του AnimaSyros -Διεθνές φεστιβάλ animation+ Αγορά (και μέλος της προκριματικής επιτροπής των βραβείων), ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, και ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος, αντιπρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς αντίστοιχα. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στήριξε ως χορηγός την πρώτη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation.