Τo “RELIC είναι” εξαιρετικά σημαντικό για μένα καθώς σε αυτό το 40-λεπτο σόλο κατασταλάζει μια καλλιτεχνική ταυτότητα που ξεκίνησε να διαμορφώνεται από τον πρώτο κιόλας χρόνο μου στο Θέατρο Τέχνης.

Επιπλέον, είναι η στιγμή που η ομάδα “OSMOSIS” αρχίζει να αποκτά σώμα, να δημιουργείται δηλαδή ένας στενός κύκλος συνεργατών και συνομιλητών των οποίων η καίρια ματιά θα ορίσει μία νέα σκηνική γλώσσα, πολύ προσωπική και ξεχωριστή, και αυτό το χαρακτηριστικό της ιδιαίτερης καλλιτεχνικής υπογραφής απ’ ό,τι φαίνεται χαίρει μεγάλης αναγνώρισης εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Η αφετηρία μου στο “RELIC” — όπως και στους “ΤΙΤΑΝΕΣ”, το επόμενο έργο της ομάδας μας — ήταν η ευχή μου να ερμηνεύσω ένα πλάσμα που είχε αρχίσει να με στοιχειώνει. Στο σόλο αυτό ήθελα να μπω στο σώμα ενός ευτραφούς όντος που όμως είχε ψυχή περιστεριού. Φυσικά, αυτό ήταν μόνο η αρχή καθώς όλοι οι συνεργάτες έφεραν τον δικό τους κόσμο. Το κοστούμι για παράδειγμα του Άγγελου Μέντη έδωσε μία καθοριστική κατεύθυνση στην πορεία του έργου και οδήγησε σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτό που θα δει το κοινό της Θεσσαλονίκης στις 9 Οκτωβρίου, στα Σφαγεία. Είναι σημαντικό να πούμε ότι το “RELIC” ξεκίνησε να φτιάχνεται στα μέσα του 2013 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2014, ήταν δηλαδή ένα έργο που πέρασε από πολλές δοκιμές και είχε τον χρόνο να ωριμάσει πριν το μοιραστούμε με το κοινό.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του “RELIC” δόθηκε στη Βαρκελώνη τον Απρίλιο του 2015 στο “Antic Theatre” στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας “Aerowaves”, μετά από την ενθάρρυνση της Βίκυς Μαραγκοπούλου που είχε παρακολουθήσει τις πρόβες μας. Εκεί, μας είδαν πολλοί καλλιτεχνικοί διευθυντές και ξεκίνησε η περιπέτεια μας. Η παράσταση από τότε έχει ταξιδέψει σε πάνω απο 22 διεθνή φεστιβάλ -εντός και εκτός Ευρώπης- αλλά και σε σπουδαίους θεσμούς και θέατρα όπως το “Palais de Tokyo” στο Παρίσι — μέσω του “Theatre de la Ville”, το “Barbican” του Λονδίνου, την “17η Biennale de la Danse” της Λυών, το Διεθνές Φεστιβάλ του Ισραήλ κ.α.  Μέσα στο 2018, πέρα από τη Θεσσαλονίκη, έχουμε επισκεφτεί με το έργο αυτό ξανά την Ιταλία ενώ τον Νοέμβρη θα φτάσουμε έως και δίπλα από τη Μαδαγασκάρη, Ρεϋνιόν, που είναι υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας.

Το 2019, θα βρεθούμε στη Νέα Υόρκη, ενώ υπάρχουν ήδη αιτήματα και για το 2020. Αυτό το αναφέρω όχι τόσο για την τεράστια χαρά που μας δίνει η αναγνώριση του έργου μας, αλλά κυρίως γιατί φανερώνει κάτι για τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς του θεάματος προς τις πολύ ιδιαίτερες και προσωπικές καλλιτεχνικές φωνές που τολμούν να δημιουργούν θεάματα που αντιστέκονται στην κατηγοριοποίηση. Όσοι έρθετε στην παράστασή μας στα “Δημήτρια” θα δείτε ότι ακροβατούμε χωρίς αγωνία μεταξύ θεάτρου, χορού και performance, και αυτό τελικά μοιάζει να είναι ΟΚ.

©Μίλτος Αθανασίου

Έχοντας ήδη βρεθεί στη διεθνή πλατφόρμα με δύο δημιουργίες μας, το “RELIC” (2015) και τους “ΤΙΤΑΝΕΣ” (2017) και έχοντας την εμπειρία μεγαλύτερων αλλά και μικρότερων οργανώσεων, διαπιστώνουμε κάθε φορά πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός των φεστιβάλ, αλλά και πόσο δύσκολος είναι ταυτόχρονα. Η ανταλλαγή των ιδεών και η γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών είναι ένας πολιτιστικός πλούτος που έχει το τίμημά του καθώς τα φεστιβάλ είναι συνήθως δύσκολοι μηχανισμοί. Απαιτούν τεράστιο πάθος και μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο και μία θαυμαστή αυτοθυσία των εργαζομένων τους.

Τα “Δημήτρια” είναι ένας ακόμη τέτοιος αξιέπαινος μηχανισμός που παλεύει σκληρά να δώσει τη μάχη του με την Ελληνική πραγματικότητα, προκειμένου να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό, αλλά και να παρουσιάσει στη βόρειο Ελλάδα σημαντικές παραγωγές από το εξωτερικό.

Εμάς είναι μεγάλη μας χαρά να δείξουμε τη δουλειά μας στο “1ο θεατρικό showcase” και ανυπομονούμε να αντικρίσουμε το Θεσσαλονικιώτικο κοινό. Μακάρι, χρόνο με τον χρόνο τα “Δημήτρια” να έχουν μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία, ώστε να μπορεί κι αυτός ο μηχανισμός να σταθεί ισάξια με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και διεθνείς. ”

Βιογραφικό

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σκηνοθεσία στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, ενώ τελειώνοντας το Θέατρο Τέχνης ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερου ηθοποιού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου.

Το 2009, σχημάτισε την ομάδα OSMOSIS, με την οποία έχει παρουσιάσει δουλειές στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Εμπρός, στο Εθνικό Θέατρο, στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας κ.α., ενώ ως περφόρμερ έχει συνεργαστεί με τον Robert Wilson, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου κ.α. Το τελευταίο έργο της ομάδας OSMOSIS, με τίτλο Relic, επιλέχθηκε το 2015 από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves και ταξίδεψε σε 22 διεθνή φεστιβάλ, ενώ το νέο της έργο, με τίτλο Τιτάνες, είναι μια διεθνής συμπαραγωγή και ταξιδεύει από το καλοκαίρι του 2017 εντός και εκτός Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο του 2016 απέσπασε το Pina Bausch Fellowship ενώ το 2017 το περιοδικό tanz τον κατέταξε στην ετήσια λίστα των 30 φερέλπιδων ταλέντων του χορού της Ευρώπης.

©Μίλτος Αθανασίου

***

“RELIC” – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία, χορογραφία, σκηνογραφία, ερμηνεία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Σύμβουλος σκηνοθέτη: Τατιάνα Μπρε
Κοστούμι: Άγγελος Μέντης
Σύμβουλος δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Μιχόπουλος
Μουσικός συνεργάτης: Κορνήλιος Σελαμσής
Συνεργάτες στον ήχο: Νικόλας Καζάζης, Νικόλας Κόλλιας, Κωστής Παυλόπουλος
Φωτισμός: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Φωτιστική εγκατάσταση: Μίλτος Αθανασίου
Συνεργάτες φωτιστικής εγκατάστασης: Κωνσταντίνος Μαργκάς, Γιώργος Μελισσαρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πλέσσα
Εξωτερικός συνεργάτης: Δημήτρης Τριανταφύλλου
Ειδικές κατασκευές: Μάριος Σέργιος Ηλιάκης, Ιωάννα Πλέσσα & Μελίνα Τερζάκη
Συνεργάτες παραγωγής: Νατάσα Κουβάρη, Τζέιμς Κωνσταντινίδης
Τεχνικός Διευθυντής: Κωνσταντίνος Μαργκάς
Βοηθός σκηνογράφου (περιοδεία): Τζέλλα Χριστοπούλου
Υπεύθυνη παραγωγής περιοδείας 2017: Αριστέα Χαραλαμπίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Δούρου

Σε συνεργασία με EdM Productions και Rial & Eshelman

Μία συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και της Ομάδας OSMOSIS


Πορτραίτο Ευριπίδη Λασκαρίδη:  Μαριλένα Σταφυλίδου

Info:

Relic  – Ευριπίδης Λασκαρίδης / 1ο Θεατρικό Showcase στα 53α Δημήτρια
Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, στις 21:00
Labattoir (Παλιά Δημοτικά Σφαγεία Θεσσαλονίκης)
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 8€ (φοιτητές, άνεργοι, κάτοχοι κάρτας Δημητρίων)
Πληροφορίες: dimitria.thessaloniki.gr/events/relic/