Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Σύρος – Πολιτισμός ετοιμαστείτε για μία βόλτα στους δρόμους της Ερμούπολης στη μαγευτική Σύρο, το Σάββατο 19 Ιουλίου 2014, και ανακαλύψτε τα τέσσερα video Installations του Eye’s Walk project.

Τέσσερα video Installations σε τέσσερις τοίχους παλαιών κτηρίων της Ερμούπολης ξαφνιάζουν τον θεατή και ξυπνούν τις αισθήσεις. Ένα καινοτόμο έργο που συνδέει τη Video art, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική και το design εμπειρίας.

Η ιδέα του video installation art σε παλαιά κτήρια της Ερμούπολης στηρίζεται στην αρχή ότι η τέχνη ανήκει στο δημόσιο χώρο, εκεί όπου το άτομο και το περιβάλλον του γίνονται «ένα». Αυτά μας δίδαξε η επαναστατικότητα της τέχνης της δεκαετίας του ’60 αυτή είναι η φιλοσοφία του του “Eye’s Walk” project.   

Η τέχνη του video installation  σε  κτήρια είναι διεθνής. Στην Ερμούπολη συμβαίνει για πρώτη φορά και συνδέι τις Κυκλάδες με τη διεθνή εμπειρία. Με ένα ωστόσο μοναδικό τρόπο που ξεπερνά το ίδιο το video installation και κάνει πρωταγωνιστή της τέχνης τον άνθρωπο στο περιβάλλον όπου ζει. Με ποιόν τρόπο;  

Η απάντηση βρίσκεται στην καρδιά του CineDocHermoupolis από όπου βγαίνει το “Eye’s  Walk” project. Και πως ξεκίνησε η ιδέα;

Τέσσερα ντοκυμαντέρ που παρουσιάστηκαν στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ στα πλαίσια του CineDoc Hermoupolis την περίοδο 2013-2014, έδωσαν έμπνευση για να δημιουργηθούν δώδεκα έργα τέχνης με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών των  Open Art Studios & των θεατών.

Aυτά τα ντοκυμαντέρ ήταν τα εξής: «Grandma’s tattoos/ για τη τραγική μοίρα των γυναικών της Αρμενίας στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο”, “Bird on a wire» ένα αφιέρωμα- ύμνος σον Leonard Cohen, “Hippie-Hippie, Matala- Matala” ,”Cleaners”, ή το Αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής».

Με αφορμή πάντα αυτά τα  βραβευμένα ντοκυμαντέρ , πειραματιστήκαμε  με τις δυνατότητες της τέχνης να «ξυπνήσει» την εμπειρία του θεατή μέσα και έξω από τα όρια ενός κινηματογράφου.

Βασιστήκαμε στην αρχή της «συναισθησίας»  και δώσαμε στους  θεατές την ευκαιρία  να ζήσουν το κινηματογραφικό έργο μέσα από όλες τους τις αισθήσεις: γαστρονομία, μουσική, street art, table talk, performance.

Καλέσαμε λοιπόν καλλιτέχνες να παρακολουθήσουν τις  ταινίες, & να δημιουργήσουν έργα τέχνης λειτουργώντας αυθόρμητα ως προς την ταινία και με έμπνευση τις αντιδράσεις του κοινού.

Αυτή είναι η πρώτη ύλη για τους 3d artists στο να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν στα κτήρια της Ερμούπολης  την τέχνη του Video Installation που θα απολαύσουν οι κάτοικοι της Σύρου, οι επισκέπτες της αλλά και πολύς περισσότερος κόσμος για καιρό μετά!

Η τέχνη επιστρέφει  στο δημόσιο χώρο ως ζωντανή εμπειρία πλέον!.Aυτό είναι το «Εye’s Walk” festival*.

• Special events θα το πλαισιώσουν: site-specific performance Αιμιλία Μπουρίτη/ «Life Tree:Hip hop band”, “Ώτα Ακούειν» band

Ποιοι είμαστε;

Οι κάτοικοι της Σύρου, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι θεατές

Φιλία Μηλιδάκη/ «Eye’s Walk” festival/ corporate manager/ διοργανώτρια CineDocHermoupolis

Design & production: Χριστιάνα Διαμαντίδου, Έλενα Θεριού, Χρήστος Πετκίδης, Ειρήνη Τζαβάρα
Video, 3d  animation & production: multitools, digitribe mediahouse team  

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου & του Δ. Σύρου- Ερμούπολης για το Φεστιβάλ «Σύρος-Πολιτισμός».