H σύγχρονη κοινωνία καθορίζεται κυρίως από την άρνηση,τη σύγκρουση,τις διαφορές. Η δική μας στάση είναι καταφατική, δημιουργική. Ο Έρωτας είναι ζωοδότης. Το Eye’ s Walk Digital Festival 2019 επανέρχεται στη Σύρο για 6η χρονιά, με μια υπέροχη συνεργασία με το “Μικρό Πολυτεχνείο”, μαζί με 27 διεθνείς Video artists ,performers και χορευτές και μαζί με τους κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου θα κοιτάξουν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση: Προς το ομορφότερο ίσως δημιούργημα του Βίλχεμ φον Βάιλερ στην Ελλάδα : το σήμερα ερειπωμένο αρχιτεκτονικό συγκρότημα των Λαζαρέτων της Σύρου.

Η φετινή παραγωγή έχει τον “Έρωτα” αγγελιοφόρο, γιατί ο Έρωτας καθαίρει. Γιός της Νύχτας και του Σκότους είναι ο πρώτος θεός κατά τον Ησίοδο, το πρώτο φως που ευθύνεται για την ύπαρξη και την τάξη όλων των πραγμάτων στο Σύμπαν.

Για μια εβδομάδα [26-31 Ιουλίου] ανακαλύπτουμε και ξανα ερωτευόμαστε τα Λαζαρέτα με Video Installation Art , workshops, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις εργασιών, slam poetry, performances που θα πραγματοποιηθούν στην Ερμούπολh, στην Άνω Σύρο και για πρώτη φορά θα φωτίσουν σημεία από το μοναδικό αρχιτεκτόνημα των Λαζαρέτων.

Ξεχωρίζουμε τρεις στιγμές του φεστιβάλ:

1.Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν τα “Γράμματα των αζήτητων νεκρών της Σωτηρίας” από το συγγραφέα, ιατρό και πρόεδρο της επιτροπής για το μουσείο του Σωτηρία, Φώτη Βλαστό. Μια συγκλονιστική ανακάλυψη από έναν χαρισματικό αφηγητή στον μυστικό κήπο της Μονής των Καπουκκίνων στην Άνω Σύρα.. Το Αρχείο των Αζήτητων Νεκρών της «Σωτηρίας» βρίσκεται ακόμα σε αναμονή συντήρησης και ψηφιοποίησης, στις αποθήκες του «Μουσείου Σωτηρία» που εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στον κήπο της Μονής των Καπουκκίνων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μια περιγραφή του Αρχείου που σχετίζεται με την αλληλογραφία τους καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις βαλίτσες που δεν επέστρεψαν ποτέ στην αφετηρία τους.[30 Ιουλίου]

2. Η site-specific εγκατάσταση της καλλιτέχνιδας Λιλιάνας Αρεταίου «Post Box-Letters» θα μετατρέψει την Ερμούπολη στην πόλη του Ερωτικού Λόγου. Ο κάτοικος και ο επισκέπτης θα μπορεί να γράψει και να «αποστείλει» αυτό που αισθάνεται και ακόμα δεν έχει εκφράσει προς στο πρόσωπο που επιθυμεί. Και να το τοποθετήσει μέσα στο ειδικό γραμματοκιβώτιο ή αλλιώς “Boites d’Amour”. Σα μια κρίσιμη ευκαιρία απεύθυνσης συναισθημάτων, προτού και οι δύο χαθούν στη λήθη. Τα «Post Box-Letters» θα αναρτηθούν σε δέκα σημεία της πόλης.

3. Το φεστιβάλ θα κορυφωθεί το βράδυ της 31ης Ιουλίου με ένα μεγάλο Video Installation Art και site specific performance . 27 διεθνείς video artists με τα έργα τους και performers θα οδηγήσουν τους επισκέπτες με μυστηριακά πατήματα από τη θάλασσα προς το λόφο των Λαζαρέτων, δίπλα δίπλα με όλα τα φαντάσματα και τις άγριες ιστορίες φόβου και εγκλεισμού του παρελθόντος τους.

Και είναι πολλά αυτά τα φαντάσματα. Και μας περιμένουν όλο περιέργεια και χαρά.

Τι είναι τα Λαζαρέτα

Τα Λαζαρέτα είναι ο απέναντι της Ερμούπολης, σιωπηλός κόσμος. Μια αχλή, μια πολύ λεπτή ομίχλη τα σκεπάζει. Στα δικά μας μάτια αυτή η ομίχλη μπορεί να μοιάζει με pixels… Εφέτος θα ανοίξουμε την αυλαία για να δούμε τα Λαζαρέτα ακριβώς όπως είναι: Ερειπωμένα, λεηλατημένα, ετοιμόρροπα, γερασμένα, άγρια, άνομα και ταυτόχρονα απείρως γοητευτικά και μαγευτικά. Θέλουμε λοιπόν να παίξουμε με αυτή την ομίχλη που κρύβει σήμερα τα Λαζαρέτα και να την κάνουμε καμβά δημιουργίας.

Ένα αραχνοϋφαντο,digital σεντόνι με Video Art θα απλώσουμε επάνω τους για να αγκαλιάσουμε το γυμνό σώμα των κτηρίων. Να το προστατεύσουμε. Με το θέμα μας που είναι ο Έρωτας. Για να το δοξάσουμε να το μυθοποιήσουμε. Πράσινο νερό να ξεχειλίσει από τα δέντρα με το έργο του Ιρλανδού David Ian Bickley και κόκκινες σαϊτες να καρφωθούν στα ετοιμόρροπα δίτοξα ανοίγματά τους [έργο της Ελληνο Αγγλίδας Katina Bitsikas.Νερολούλουδα να αναρριχηθούν ως τις επιγραφές τους και σώματα όλο φως, να γίνουν το ισχυρότατο κονίαμα στα περίφημα μάρμαρά τους [έργο του Μεξικάνου Pedro Anselmo. Το φιλί από το έργο του Ταϋάνδού Sarawut Chutiwongpeti να φέρει πίσω όσα κλάπηκαν.

Στη μεγάλη αυτή βραδιά συμμετέχουν επίσης οι video artists και performers: Johannes C.Gerard/ Γερμανία, Αγγελίνα Βοσκοπούλου /Ελλάδα, Alice Karveli /Αγγλία, Mohamed Ismail / Αίγυπτος, Shir Handelsman /Ισραήλ, Olga Guse /Ρωσία , Αλίκη Αρναούτη /Ελλάδα, Ann Antidote και Notorische Ruhestörung / Γερμανία, Andrew Duggan /Ιρλανδία, Λιλιάνα Αρεταίου/Ελλάδα , η ομάδα Σύγχρονου χορού ProastioArt /Ελλάδα, ο γιατρός και συγγραφέας Φώτης Βλαστός/Ελλάδα και το «Μικρό Πολυτεχνείο»..

To Eye’s Walk digital festival 2019 με τον Έρωτα, το Λόγο, την Performance , τις digital τεχνολογίες και το Video Art Installation, συνδέeι βαθιά και αμετάκλητα την πολιτιστική κληρονομιά των Λαζαρέτων με την κοινωνία, τους επισκέπτες της Σύρου και όλο τον κόσμο.

Ας πειραματιστούμε λοιπόν από τις 26-31 Ιουλίου με τις δυνατότητες της τέχνης, ανοίγοντας όλες μας τις αισθήσεις και ξανα ανακαλύπτοντας τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, με έναν απρόσμενο τρόπο.

Yπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σε συν- διοργάνωση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Δήμο Σύρου Ερμούπολης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες, video artist and performers:

David Ian Bickley , “Mire” /Ιρλανδία, Κatina Bitsicas, “Peripheral”/ Αγγλία, Pedro Anselmo, “Acrobats”, Γερμανία, Sarawut Chutiwongpeti, “Wishes, Lies and Dreams”/Ταϋλάνδη, Johannes C.Gerard, “Eros”/Γερμανία, Αγγελίνα Βοσκοπούλου “Behind this page but not disappearing” /Ελλάδα, Alice Karveli “Reach” /Αγγλία, Alice Karveli “What hides in you”/Αγγλία,Mohamed Ismail “Five BY Five” / Αίγυπτος, Shir Handelsman “Morendo” /Ισραήλ, Olga Guse “The Exotics” /Ρωσία , Ann Antidote and Notorische Ruhestörung, “At dagger’s drawn “/ Γερμανία, Andrew Duggan “Unravel_rois”site –specific installation /Ιρλανδία με την υποστήριξη της Culture Ireland , Αλίκη Αρναούτη, «The Bread», Ελλάδα, η ομάδα Σύγχρονου χορού ProastioArt /Ελλάδα, Λιλιάνα Αρεταίου με το site –specific installation « Post Box-Letters»/Ελλάδα, Φώτης Βλαστός, «Τα γράμματα των αζήτητων νεκρών της Σωτηρίας»/Ελλάδα, Βαγγέλης Τζανής «Τασούλα»/Ελλάδα, Κωνσταντίνος Καταγάς «Άσβεστος- Μια Ωδή στον Θεόφιλο Καϊρη»/ Ελλάδα..


– Αναλυτικό Πρόγραμμα –

26/7

Πινακοθήκη Κυκλάδων
Σεμινάριο Στιχουργικής
18.30-20.30

Θεατρική παράσταση «Αλάσκα»
Ομάδα LoremIpsum
21.30-22.30

27/7

Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου
Σεμινάριο «ΤΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ»
10:30 – 13:30

Παρουσίαση Διατριβής «Το ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ»
Θράσσος Καμινάκης
21:30 – 22:30

Πινακοθήκη Κυκλάδων
Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής
19.30-21.00

Θεατρική παράσταση «Αλάσκα»
Ομάδα LoremIpsum
22.30-23.30

28/7

Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου
Σεμινάριο «ΤΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ»
10:30 – 13:30

Παρουσίαση του τεύχους του Περιοδικού Συριανά Γράμματα αφιερωμένο στα ΛΑΖΑΡΕΤΑ
21:30 – 22:30

Πινακοθήκη Κυκλάδων
Σεμινάριο Επιστολογραφίας
19.30-21.00

Θεατρική παράσταση «Αλάσκα»
Ομάδα LoremIpsum
21.30-22.30

29/7

Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου
Σεμινάριο «ΤΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ»
10:30 – 13:30

Προβολή Ντοκιμαντέρ « ΛΑΖΑΡΕΤΑ ΕΝΑ ΚΤΗΡΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ»
Σύλληψη/Παραγωγή:Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Σύρου
22:00 – 23:00

Πινακοθήκη Κυκλάδων
Σεμινάριο Επιστολογραφίας
19.30-21.00

30/7

Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου
Σεμινάριο «ΤΑ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ»
10:30 – 13:30

Άνω Σύρος [Μονή Καπουκκίνων]
Performance/Παρουσίαση/Slam Poetry
«Οι Επιστολές των Αζήτητων Νεκρών του Νοσοκομείου Σωτηρία και ο Ερωτικός λόγος»
Φώτης Βλαστός
Συγγραφέας /Γιατρός
Πρόεδρος της Επιτροπής για το «Μουσείο Σωτηρία»
20.30-22.00

31/7

«EROS”
H μεγάλη βραδιά του Video Art Installation. Συμμετέχουν 27 διεθνείς video artists, και Performers
Λαζαρέτα [είσοδος από τη μαρίνα]
Έναρξη 9.15 μ.μ [Θα υπάρξουν πολλαπλές ενάρξεις μέχρι τις 1 τα ξημερώματα].