Πιστεύεις ότι η Πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι ένα κοινό αγαθό; To Ανοικτό Κάλεσμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Ως πηγή έμπνευσής σου μπορεί αν είναι κάθε πόλη/χώρα/ άνθρωπος ή συγκεκριμένη περιοχή που για εσένα αντικατοπτρίζει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική κληρονομιά.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης σφυρηλατήθηκε μέσω των αιώνων από την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών που κατοίκησαν στην ήπειρο ή που συναντήθηκαν αμζί της μέσω του εμπορίου και του ταξιδιού.

“Η Ευρώπη έζησε πάνω στις αντιφάσεις της, αναπτύχθηκε από τις διαφορές της, υπερβαίνοντας συνεχώς τον εαυτό της…” – Albert Camus

Αλλά γιατί να ερευνήσουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική κληρονομιά στην Ερμούπολη;

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα η Ερμούπολη που ιδρύθηκε από πρόσφυγες, χαρακτηριζόταν ως ένα «οικονομικό θαύμα» στην Ελλάδα. Πολύ σύντομα η έρημη παραλία της μετατράπηκε στο σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Η κυριαρχία της στην ναυπηγική, στο εμπόριο και στη βιοτεχνία πήγε χέρι με χέρι με την πολιτιστική ανάπτυξη αυτού του «μικρού Παρισιού» της Ελλάδας. Η οικονομική ευημερία οδήγησε στην ανάπτυξη μιας πλούσιας αστικής τάξης στο νησί η οποία υιοθέτησε τον «Ευρωπαϊκό» τρόπο ζωής. Νεοκλασικά αρχοντικά, δείγματα ενός ρομαντικού κλασικισμού, δημιουργούσαν την εντύπωση μιας Ευρωπαϊκ΄ςη πόλης τσην καρδιά του Αιγαίου.

Πιστεύουμε οτι:

1. Η Τέχνη στο Δημόσιο χώρο είναι μια Ζωντανή εμπειρία.
2. Η Τέχνη θέτει ερωτήματα.
3. Οι καλλιτέχνες συν δημιουργούν μαζί με την κοινότητα αντί να δημιουργούν για την κοινότητα.
4. Η Δημόσια Τέχνη ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις, τις δημοκρατικές αξίες και την ανοχή.
5. Η χαρά βρίσκεται στην καρδιά κάθε παραγωγής του Eye’s Walk Digital festival.

Επιμελητικές Κατευθύνσεις:

Video-Art Installations τα οποία θα προσαρμοστούν σε σημεία –κλειδιά της πόλης. Maximum διάρκεια: 5 λεπτά

Site-specific installations / Performing art και χορός στο δημόσιο χώρο. Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα προτάσεις που θα ενισχύουν τη συμμετοχή της κοινότητας. Maximum διάρκεια: 10 λεπτά

Augmented reality projects μέσω της χρήσης έξυπνων κινητών, αλληλεπίδραση εικόνας και ήχου, interactive (motion detection) animation.

Η επιμέλεια και η παραγωγή είναι ευθύνη του Eye’s Walk Digital.

Το έργο ως σύνολο δύναται να ταξιδέψει ως πειραματική και συγκριτική διαδικασία μελέτης της σχέσης του πολίτη με το δημόσιο χώρο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Χρονοδιαγράμματα:

Υποβολή έργων/ προτάσεων: 15 Απριλίου 2018
Υποβάλετε την πρότασή σας στο info@eyeswalk.gr
Επισκεφτείτε το επίσημο δικτυακό μας τόπο www.eyeswalk.gr
Ακολουθείστε μας στο Facebok https://www.facebook.com/eyeswalk/