Ο Τζέιμς Μόρισον (1932-2020) ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς ζωγράφους της Σκωτίας. Ο Άντονι Μπάξτερ κατέγραψε με την κάμερά του τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του ζωγράφου, καθώς πάλευε με την απώλεια όρασης και την κακή υγεία.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πορτρέτο του καλλιτέχνη και των έργων του, στα οποία απεικονίζονται ζωηρά στιγμιότυπα της ζωής στη Γλασκώβη, οι άγριες διαθέσεις της θάλασσας και του ουρανού της Σκωτίας, το Παρίσι τον χειμώνα και τοπία στην Αρκτική.

Η ταινία «Eye of the Storm» αφηγείται την ιστορία των πρώτων χρόνων του Τζέιμς Μόρισον, όταν άρχισε να δημιουργεί πίνακες με κατοικίες της Γλασκώβης και φθάνει έως τη δραματική συνάντησή του με μια πολική αρκούδα, ενώ ζωγράφιζε παγόβουνα που λιώνουν στη βορειοδυτική Γροιλανδία.

Καθώς ο καλλιτέχνης, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας, χάνει την όρασή του, η ταινία τον ακολουθεί να προετοιμάζεται για την τελευταία του έκθεση «From Angus to the Arctic» στην Πινακοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο τον Ιανουάριο του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ