Μια αλλιώτικη ιστορία για την αγαπημένη Σαντορίνη και το ηφαίστειο, που μας δείχνει μια άλλη εικόνα για το νησί με την μοναδική στον κόσμο ομορφιά.

Η Νενέ, μια πανέξυπνη χήνα, γεωλόγος στο επάγγελμα, ταξιδεύει από την Χαβάη στη Σαντορίνη για να μελετήσει το έδαφος του ηφαιστειογενούς αυτού νησιού. Στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου την περιμένει ο γαϊδαράκος Γιακουμής ο οποίος αναλαμβάνει να την βοηθήσει στις μετακινήσεις της για όσο καιρό θα είναι στο νησί. Κοντά της μαθαίνει ένα σωρό καινούργια πράγματα για το νησί. Εκτός αυτού, μια υπέροχη φιλία γεννιέται μεταξύ τους.

Η Νενέ και ο Γιακουμής είναι ο ευφάνταστος τρόπος της Εύας Κασιάρου για να στήσει ένα βιβλίο Γνώσης, πλήρως εικονογραφημένο και με μυθοπλασία. Και διαβάζοντας την όμορφη ιστορία φιλίας, οι γνώσεις φτάνουν στους μικρούς αναγνώστες αβίαστα και χαλαρά. Δύσκολες έννοιες και λέξεις (μάγμα, μανδύας, λάβα κλπ) γίνονται εύκολα κατανοητές με την βοήθεια της εικονογράφησης, αλλά και με τις έξυπνες παρομοιώσεις και μεταφορές.

Το ενδιαφέρον πλέγμα των γνώσεων υποστηρίζει και ο Χαράλαμπος Φασουλάς, έφορος γεωλογικών και παλαιοντολογικών συλλογών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, μέλος του ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης.