Λαμβάνοντας υπόψη τη πρωτόγνωρη συνθήκη που διαμορφώθηκε με τη νέα κρίση που βιώνουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, το τμήμα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πήρε τη πρωτοβουλία της δημιουργίας μιας σειράς δράσεων #homeedition για παιδιά, εφήβους, νέους, ενήλικες, άτομα άνω των 65 ετών αλλά και ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές & μουσικούς. Σκοπός αυτής της δράσης ήταν καταρχάς η διατήρηση της σχέσης με τους συνεργάτες μας, η συνέχιση σταθερών εργαστηρίων αλλά και η έναρξη νέων θεματικών για το ευρύ κοινό. Η έμφαση δόθηκε στις ομάδες που κρίναμε ότι το είχαν περισσότερο ανάγκη, στους ενήλικες 65+, στα παιδιά και σε δράσεις για όλη την οικογένεια.

Μέσα από τη διαδικασία των online εργαστηρίων, οι εμψυχωτές των εργαστηρίων του τμήματος είχαν την ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τους συμμετέχοντες για να θυμηθούν, να επαναλάβουν αλλά και να δημιουργήσουν εκ νέου μουσική, κίνηση και χορό. Από τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα και Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ έως και τα εργαστήρια Connecitng Body, Κιθάρα Εξπρές και Χορωδία 65+, το νέο πρόγραμμα που διαμορφώθηκε, προσαρμόστηκε στις δυνατότητες και τους περιορισμούς πρόσβασης των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Άλλωστε σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η αντιμετώπιση του συναισθήματος αποκλεισμού από τις καθημερινές δημιουργικές ασχολίες μέσα από τη χρήση ενός κοινού τόπου καθημερινής συνάντησης και επικοινωνίας με δημιουργική διάθεση και χιούμορ. Τα αποτελέσματα ήταν πράγματι εντυπωσιακά, κάτι που μας έγινε φανερό όχι μόνο μέσα από την έμπρακτη συμμετοχή των μελών, αλλά κυρίως εξαιτίας των πολλαπλών μηνυμάτων που λαμβάναμε καθημερινά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Από τις οικογένειες, τα παιδιά και τις μικτές ομάδες εφήβων που συναντήσαμε διαδικτυακά στις δομές της Άρσης και του The Home Project έως τις ομάδες νέων καλλιτεχνών και τα άτομα άνω των 65, διαμορφώθηκε ένα διαδραστικό πλέγμα δημιουργικής έκφρασης για όλους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της δράσης #homeedition των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων μπορείτε να το βρείτε εδώ, ενώ τα αποτελέσματα αυτής της ιδιότυπης διαδικτυακής συνάντησης αναμένεται σύντομα να κοινοποιηθούν στο ευρύ κοινό μέσω των καναλιών επικοινωνίας του τμήματος στο Facebook, Instagram και YouTube με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων στο τέλος Μαΐου.


Διαβάστε επίσης: 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ φέρνουν εκπαιδευτικά προγράμματα στο σπίτι σας