Το « Expansion of Consequences » συγκεντρώνει πρωτοεμφανιζόμενους διεθνείς καλλιτέχνες που δουλεύουν γύρω από το σημασιολογικό πεδίο των κατασκευών, των εργαλείων, των μετρήσεων και της ενέργειας. Ο Guillaume Krick, καλλιτέχνης και επιμελητής, ενδιαφέρεται για το πώς σχετιζόμαστε με τον χώρο, σωματικά όσο και χρονικά.

Η αισθητική πρόταση είναι αποτέλεσμα σύνθεσης μιας σειράς από φόρμες που ορίζονται από τις εικαστικές προσεγγίσεις του κάθε δημιουργού. Η συγκέντρωση αυτών των προσεγγίσεων έχει στόχο να πάει πέρα από την αρχική τους υποδοχή και να προτείνει μια νέα ερμηνεία ως ανταπόκριση στο κοινό σε όλους ερώτημα — “Τι θα απογίνει ο άνθρωπος σε έναν χώρο που διαρκώς μεταμορφώνεται με βάση το προηγούμενο;”

Έτσι, η πορεία του θεατή μέσα στην έκθεση σημαδεύεται από την έννοια του ρυθμού, όπως σε μια παρτιτούρα — ενός ρυθμού απαλού και ποιητικού αλλά ταυτόχρονα βίαιου και τονισμένου από φόρμες και κατασκευές.

Noor Nuyten, «Measuring Space», Κολλητική ταινία, μέτρο, μπαλόνι με ήλιον, 2010, Ευγενική παραχώρηση Upstream Gallery, Photo credit Gert-Jan van Rooij

Η σημασία των υλικών είναι καίρια, όπως επίσης και η έντονη παρουσία των εργαλείων ως προεκτάσεων του ανθρώπινου χεριού, η κίνηση του οποίου δίνει ένα ανησυχητικό είδος ζωής σε ορισμένα έργα. Κάποια από αυτά πρέπει να επανενεργοποιηθούν για να εξασφαλιστεί ο αντίκτυπός τους μέσα στην έκθεση. Τέλος, υπάρχει η ενέργεια ως συνολικό διάνυσμα όλων των μεταμορφώσεων μια αλλαγή κατάστασης μέχρι που να μην υπάρχει τίποτε να δει κανείς παρά ένα δοχείο ως αλληγορία για την εξαφάνιση του πολιτισμού μας.

Καλλιτέχνες: Χρήστος Βαγιάτας, Adrien Chevrier, Gianin Conrad, Guillaume Krick, Andreas Marti, Jennifer Marman and Daniel Borins, Noor Nuyten, Dune Teïva Perez, Romain Rambaud

Η έκθεση αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος του Platforms Project 2019


Διαβάστε επίσης:

Platforms Project 2019 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

***

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Guillaume Krick, Artefact, γλυπτό από ατσάλι, 2013, 53x65x72cm