Το φιλμ, μια συμπαραγωγή της Horme Pictures με τις Alatas films και Arctos films, αν και έκανε το 2019 πανελλαδική πρεμιέρα στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την αθηναϊκή στο 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την ίδια χρονιά, δεν προβλήθηκε τότε στις αίθουσες, αφού λίγο μετά προέκυψε η πανδημία και οι κινηματογράφοι παρέμειναν κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η “Εξορία” έκτοτε συμμετείχε στα βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και αμέσως μετά διένυσε μια πετυχημένη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ αποκομίζοντας 7 βραβεία και 11 υποψηφιότητες. Παράλληλα, η ταινία είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη για το διεθνές κοινό σε διάφορες πλατφόρμες στο εξωτερικό, όπως στο βρετανικό Amazon Prime, το Cinesquare στα Βαλκάνια, το Outbuster στη Γαλλία και το Vimeo σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου και διανέμεται σε blu-ray και DVD από την Darkside Release.

Από την Πέμπτη 16/3 η ταινία θα προβάλλεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο STUDIO New Star Art Cinema.

Ο Βασίλης Μαζωμένος, με την 9η μεγάλου μήκους ταινία του, και τη 2η “της τριλογίας της κρίσης, που ξεκίνησε το 2016 με τις “Γραμμές” και ολοκληρώθηκε το 2020 με το “Καθαρτήριο”, καταγράφει με τολμηρό τρόπο την επόμενη μέρα της ελληνικής κρίσης, μ’ ένα υπερρεαλιστικό δράμα, με στοιχεία μαύρης κωμωδίας.

Σύνοψη

Ο Άρης, ένας απελπισμένος Έλληνας, προσπαθεί να φύγει από τη χώρα, μέσω μιας βάρκας. Αφού διασώζεται από βέβαιο πνιγμό, από άντρες των θαλασσίων συνόρων, επιστρέφει, όπου αγωνίζεται να επιβιώσει ανορθόδοξα. Βιώνει όλες τις «αμαρτίες» και τις ακρότητες ενός ανθρώπου έξω από το Σύστημα. Κλέβει, γίνεται σκλάβος και σκοτώνει. Είναι αυτή η ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα ή ο εφιάλτης ενός συνηθισμένου ανθρώπου;

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η «Εξορία» είναι το ταξίδι ενός ανθρώπου, ως ξένος, στη χώρα του. Η ιστορία χωρίζεται σε επεισόδια, όπως στα όνειρα ή στους εφιάλτες. Και διαβάζεται επίσης ανάποδα, υπό την έννοια ότι στο ταξίδι του ήρωα η αρχή και το τέλος έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο τίτλος αναφέρεται στην απώλεια του εαυτού και στην πλήρη αποξένωση, αφού ο ήρωας βιώνει στη χώρα του μια λαθραία ζωή.
Ταυτότητα ταινίας
Εξορία / Exile

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Βασίλης Μαζωμένος
Συμπαραγωγοί: Βασίλης Αλατάς, Βασίλης Κωνσταντιλιέρης

Εκτελεστής παραγωγός: Λάμπρος Γεωργόπουλος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Φώτης Μήτσης
Μοντέρ: Κώστας Τατάρογλου
Μουσική: DNA
Ηχολήπτης: Αντώνης Σαμαράς
Σχεδιαστής ήχων: Κώστας Χρυσόγελος
Σκηνογράφος: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου
Ενδυματολόγος: Μάγδα Καλορίτη

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Στέφανος Κακαβούλης
Δημήτρης Σιγανός
Αγγελική Καρυστινού, Κατερίνα Τσάση
Πάνος Μπόρας, Φάνης Μιλλεούνης
Πάνος Ζουρνατζίδης, Αλέξιος Κοτσώρης
Δημήτρης Φουρλής, Χρήστος Ζαχάρωφ
Κωστής Σαββιδάκης
Νίκος Παντελίδης, Αγγελική Μπίνη
Χαρά Κονταξάκη
Αλεξία Μπογδάνου, Νίκος Σεβαστόπουλος
Γεωργία Μαυροϊδοπούλου