Το EXOrgue εξερευνά την κατασκευή νέων μουσικών οργάνων και προσεγγίζει με ευφάνταστο τρόπο τη δημιουργία και παρουσίαση ενός μουσικού έργου. Τρία μουσικά σύνολα με εκρηκτική ενέργεια, το HANATSU-miroir (Στρασβούργο), το Εnsemble LINKS (Παρίσι) και το ARTéfacts Ensemble (Αθήνα), έρχονται να μας παρουσιάσουν στο Μέγαρο το project ΕXOrgue, το οποίο έχει ταξιδέψει σε πόλεις του εξωτερικού, δίνοντας μία και μοναδική μουσική παράσταση την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, στο πλαίσιο της σειράς Σύγχρονη μουσική @MegaronUnderground.

Στο επίκεντρo του EXOrgue βρίσκεται ένα πρωτότυπο εκκλησιαστικό όργανο, το organous που επινόησε και κατασκεύασε ο πειραματικός οργανοποιός Léo Maurel [Λεό Μωρέλ]. Τα μέρη του organous είναι αποσπώμενα χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία του. Οι σωλήνες που παράγουν τον ήχο μπορούν να διαμοιραστούν σε όλο τον χώρο μιας σκηνής ή μιας αίθουσας, και ο χειρισμός του οργάνου μπορεί να γίνει χειροκίνητα αλλά και ηλεκτρονικά, είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, είτε μέσω τροφοδότησης από ζωντανά ακουστικά όργανα.

Θα ακουστούν έργα των Laurent Durupt, Matias Fernandez και Sergio Rodrigo, τριών ξένων δημιουργών που συμμετείχαν σε προηγούμενα εργαστήρια του EXOrgue (Πουασί, Στρασβούργο), ενώ θα γίνει και νέο εργαστήριο, με προσκεκλημένο συνθέτη τον Αλέξανδρο Μαρκέα. Τους φωτισμούς έχει αναλάβει ο Raphaël Siefert και τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Λουίζος Ασλανίδης.

Συντελεστές

HANATSU-miroir
OLIVIER MAUREL: κρουστά
AYAKO OKUBO: φλάουτα
STÉPHANE CLOR: κοντραμπάσο

ΕNSEMBLE LINKS
TRAMI NGUYEN: πλήκτρα/πιάνο
ÉLODIE GAUDET: βιόλα

ARTéfacts ENSEMBLE
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΖAΚΑΣ: κρουστά
ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΕΜEΤΗΣ: κρουστά
ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΕΚΟΣ: κλαρινέτα
GUIDO DE FLAVIIS: σαξόφωνα

RAPHAËL SIEFERT: φωτισμοί

ΛΟΥΙΖΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ: σκηνοθετική επιμέλεια

LÉO MAUREL: πειραματική οργανοποιία

Διάρκεια: 65 λεπτά περίπου

Με την υποστήριξη: Ville de Strasbourg, Région Grand Est, DRAC Grand Est, SACEM, SPEDIDAM, Institut Français.

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Για παιδιά

Μουσικό εργαστήριο για παιδιά από 8 ετών
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου | 17:00-19:00

Μια ξεχωριστή γνωριμία με το Organous, ένα νέο εκκλησιαστικό όργανο που αποτελείται από αποσπώμενα μέρη, μεταφέρεται και λειτουργεί μέσω υπολογιστή.

Αφού τα παιδιά δουν πώς δουλεύει, το καθένα τους θα φτιάξει έναν αυλό για το Organous και θα τον τοποθετήσει για να ακούσει τον ήχο του.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Léo Maurel, οργανοποιός, δημιουργός του Organous
Κόστος συμμετοχής: 12 €

Για ενήλικες

Γέφυρες ανάμεσα σε δύο κόσμους
Διασκευάζοντας, μεταφράζοντας, μεταγράφοντας

Συνομιλίες άμεσα συνδεδεμένες με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, που απευθύνονται σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης-ακρόασης με την άμεση και βιωματική επαφή με τους συντελεστές.

Συναντήσεις που εστιάζονται στη γεφύρωση ανάμεσα σε διαφορετικές πτυχές της Τέχνης, στο πέρασμα που γεννάει κάτι καινούριο.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου | 18:00-19:00

ΕXOrgue: τρία σύνολα, τέσσερις συνθέτες και ένα πρωτότυπο εκκλησιαστικό όργανο
Συνομιλία με τον Αλέξανδρο Μαρκέα, τον Θοδωρή Βαζάκα και τον Léo Maurel

Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης από 15/2. Απαραίτητη η προσέλευση 30 λεπτά πριν την έναρξη του εργαστηρίου.

*Στις συναυλίες και στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.