Οι προβολές του Απριλίου στο Exile Room ξεκινούν με τις ακαταμάχητα «εικονογραφημένες» συνομιλίες του ονειροπόλου Michel Gondry με τον σπουδαίο φιλόσοφο και γλωσσολόγο Noam Chomsk για να καταλήξουμε στον θεοπάλαβο Alejandro Jodorowsky και το αριστούργημα που δεν σκηνοθέτησε ποτέ. Γιατί; Για να σας μεταδώσουμε λίγο από το απύθμενο ταλέντο και τη θεϊκή τους τρέλα φυσικά! Κάθε απόπειρα αντίστασης στη γοητεία τους είναι καταδικασμένη να αποτύχει…


IS THE MAN WHO IS TALL HAPPY? (2014)

Πέμπτη 16/4 στις 21:00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Michel Gondry/ Χώρα: Γαλλία / Διάρκεια: 88’


Πώς είναι να μπαίνεις στο μυαλό μιας από τις μεγαλύτερες διάνοιες της εποχής μας; Γλωσσολόγος, φιλόσοφος, πολιτικός σχολιαστής και ακτιβιστής, ο Noam Chomsky έχει επηρεάσει όσο ελάχιστοι τη σύγχρονη διανόηση. Μην τρομάζετε όμως! Ο Γάλλος σκηνοθέτης Michel Gondry, γνωστός περισσότερο για τις ρομαντικές φαντασιοπληξίες του όπως «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού», το «The Science of Sleep» και «Ο Αφρός των Ημερών», εφευρίσκει ένα άκρως ευρηματικό φιλμ για να μας εισάγει στον σύνθετο τρόπο σκέψης του.


Μέσα από μια σειρά προσωπικών συνεντεύξεων, ο ονειροπαρμένος δημιουργός εικονογραφεί τις θεωρίες του Chomsky σε ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, όπου η δημιουργικότητα και η φαντασία του σκηνοθέτη υπηρετούν τη διανοητική αυστηρότητα του συνομιλητή του. Ο Chomsky κατέχει μια αξιοθαύμαστη μνήμη και μια αδιανόητη γνώση των επιστημών και της Ιστορίας, μια λογική απαράμιλλη και συντριπτική, που όμως αποκαλύπτονται σε μας διαμέσου των απλοϊκών και συνάμα περίπλοκων σχεδίων του Gondry. Αυτός ο ζωηρός, δαιδαλώδης, συχνά συγκινητικός και πάντοτε ανθρώπινος κινηματογραφικός διάλογος με τον Chomsky αναπαρίσταται με απρόσμενη φυσικότητα από το χειμαρρώδες, παιχνιδιάρικο animation του Gondry, ο οποίος δίνει το δικό του στίγμα, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να φέρει στο φως τόσο τον διακεκριμένο επιστήμονα όσο και τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί του.  


ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ * ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


JODOROWSKI’S DUNE (2013)

Πέμπτη 30/4 στις 21:00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Frank Pavich/ Χώρα: ΗΠΑ, Γαλλία / Διάρκεια: 88’

Ετοιμαστείτε να μάθετε τα πάντα για την καλύτερη ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ! Ο πιο-cult-πεθαίνεις Χιλιανός σκηνοθέτης Alejandro Jodorowsky, δημιουργός των εκκεντρικών αριστουργημάτων «El Topo», «The Holy Mountain» και «Santa Sangre», είχε κάποτε στο μυαλό του ένα φιλμ ακόμα πιο φιλόδοξο και σουρεαλιστικό από τις παραπάνω ταινίες που σημάδεψαν ανεξίτηλα το σελιλόιντ.

Το 1975, ο Jodorowsky εξασφάλισε τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του «Dune», του εμβληματικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert, με στόχο να παραδώσει στον κόσμο το magnum opus του, ένα sci-fi έπος που θα άλλαζε για πάντα τα δεδομένα του είδους και όχι μόνο. Ο Γάλλος κομίστας Moebius, ο μετέπειτα σχεδιαστής του θρυλικού «Alien» H.R. Giger, o Salvador Dali, o Mick Jagger, o Orson Welles και οι Pink Floyd είναι μερικοί μόνο από τους συνεργάτες που επιστράτευσε στο πλευρό του, συχνά εξαπατώντας τους με τον πιο ευρηματικό τρόπο! Μέσα από πλούσιο υλικό, συνεντεύξεις με τους υποψήφιους συντελεστές, αλλά και σύγχρονους δημιουργούς που δεν έπαψαν ποτέ να εμπνέονται από το καταδικασμένο όραμα του «Dune», και κυρίως μέσα από τις ενθουσιώδεις εξομολογήσεις του εμπνευστή του, το «Jodorowsky’s Dune» εξιστορεί τις περιπέτειες και τα εξωφρενικά παρασκήνια πίσω από την παραλίγο δημιουργία ενός πιθανού αριστουργήματος και την κληρονομιά που άφησε πίσω του.  Με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΙΣΠΑΝΙΚΑ & ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ * ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ