Με μεγάλη επιτυχία, και με την παρουσία πολλών ανθρώπων της Τέχνης, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, στο Σπίτι της Κύπρου, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “EX – CHANGE: RISK”, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Εύας Κέκου.
H έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Αυστριακής Πρεσβείας και της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Αυστρία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αποτελεί μια απόπειρα ανίχνευσης του σύγχρονου εικαστικού γίγνεσθαι των τριών χωρών οι οποίες, αν και ξεκινούν από διαφορετικές ιστορικές αφετηρίες, συμπορεύονται και δημιουργούν σε μια ενωμένη Ευρώπη.
Ο τίτλος της έκθεσης αποτελείται από δύο συνθετικά: το πρώτο, EX, αναφέρεται στο παρελθόν, που βρίσκεται σε διάλογο με το μέλλον· το δεύτερο, CHANGE, στην αλλαγή. Έτσι, παρελθόν και μέλλον αποπειρώνται τόσο μια διαπραγμάτευση όσο και μια συμφιλίωση.
Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ανταλλαγή –όπως παραπέμπει και ο τίτλος της έκθεσης– αποτελεί βασική προϋπόθεση επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων. Οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν τα εσωτερικά δρώμενα και την ιστορική διαδρομή της κάθε χώρας με κριτικό βλέμμα, αλλά παράλληλα με εξωστρεφή διάθεση, αποδεχόμενοι την ανάγκη για αλλαγή.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ειρήνη Βουρλούμη (Ελλάδα), Margarethe Drexel (Αυστρία), Γιώργος Δρίβας (Ελλάδα), Margarethe Jahrmann (Αυστρία), Ανδρέας Καλλή (Κύπρος), Κατερίνα Κανά (Κύπρος), Αnna Khodorkovskaya (Αυστρία), Μάρω Μιχαλακάκου (Ελλάδα), Εύη Σαββαΐδη (Ελλάδα), Station Rose (Αυστρία), Πάνος Τσαγκάρης (Ελλάδα), Σάββας Χριστοδουλίδης (Κύπρος), Osama Zatar (Αυστρία).
Tο παρελθόν, το παρόν και το ρίσκο συγκροτούν τους τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους δομείται η αφήγηση της παρούσας έκθεσης. Εν προκειμένω, το ρίσκο αποτελεί μια έννοια που προσδιορίζει περιόδους μετάβασης στο ατομικό, το κοινωνικό και το πολιτικό επίπεδο – σύμφωνα με τον Beck και τον Giddens, ο όρος «κοινωνία του ρίσκου» αναφέρεται στον τρόπο οργάνωσης μιας κοινωνία υπό την απειλή κινδύνου. Σε τέτοιες περιόδους, η προσωπική, συλλογική και εθνική ταυτότητα μετασχηματίζεται, μέσα από εσωτερικές διεργασίες και εξωτερικές επιδράσεις.
Μεταφορικά, ο τίτλος παραπέμπει σε δύο κεντρικές έννοιες (“exchange” και “risk”) του παγκόσμιου χρηματιστηριακού «κώδικα επικοινωνίας»· ενός κώδικα που με τη βία «κανονικοποιεί» και δημιουργεί μια κίβδηλη μορφή επικοινωνίας. Ωστόσο, η εν λόγω συνθήκη δεν πρέπει να εκλαμβάνεται εφησυχαστικά ως μια έξωθεν επιβαλλόμενη κατάσταση την οποία οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να παρέμβουν, αλλά ως ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα και το οποίο μπορεί να επιλυθεί μέσω της ανάληψης δραστικών πρωτοβουλιών.
Χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα, η έκθεση αποπειράται να φέρει σε επικοινωνία τις τρεις τελευταίες γενιές καλλιτεχνών από τις συμμετέχουσες χώρες, έχοντας ως αφετηρία έναν κοινό προβληματισμό. Σκοπός της είναι να αναδείξει τις πολύπλευρες πτυχές του θέματος που πραγματεύεται, να εγείρει ερωτήματα και να ανακινήσει έναν διάλογο με το κοινό.
H έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Bundeskanzleramt Oesterreich (Αυστριακή Ομοσπονδιακή Καγκελλαρία) και της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα με τη στήριξη της AEGEAN, της Karavias Art Insurance, του St. George Lycabettus Hotel και του BiancoNero, ενώ στηρίζεται επικοινωνιακά από τον BHMA FM 99,5, την Athens Voice και το διαδικτυακό πολυθεματικό περιοδικό Popaganda.