Στο πλαίσιο της χρονιάς της Ελληνορωσικής φιλίας για το 2016, διοργανώνεται έως τις 29 Μαΐου η «Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα», με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Ρωσίας, του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας, της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, του Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και των Δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβληθούν ταινίες και κινούμενα σχέδια ρωσικής παραγωγής, τα οποία θα παρουσιάσουν στο κοινό οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες ή οι παραγωγοί τους.

Το πρόγραμμα στην Αθήνα:

26.05.2016 στις 19.30 – Επίσημη έναρξη στο Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2, Αθήνα

Μετά την επίσημη έναρξη και το κονσέρτο, θα προβληθεί η ταινία «Η μάχη για τη Σεβαστούπολη» 123′ (2015)

Πρόγραμμα προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος:

Παρασκευή 27.05

18.00 Κινούμενα σχέδια
«Η ακριβή εκπομπή» 7′ (2015)
«Το καπέλωμα» 7′ (2014)
18.15 «Ο Ήρωας» 96′ (2015)
20.00 “Το μυστικό των τεσσάρων πριγκιπισσών” 90′ (2014)

Σάββατο 28.05

18.00 Κινούμενα σχέδια
«Η μπουμ-μπουμ, η κόρη του ψαρά» 8′ (2013)
«Πώς ζουν τα γατάκια» 7′ (2015)
18.15 «Το φθινόπωρο του 1941» 98′ (2016)
20.00 «Ο Ιννοκέντιος  Σιμπιργιακόφ»60′ (2016)

Κυριακή 29.05

18.00 Κινούμενα σχέδια
«Η ακριβή εκπομπή» 7′ (2015)
«Το καπέλωμα» 7′ (2014)
18.15 «Το τέλος μιας ωραίας εποχής» 95′ (2015)
20.00 «Η διόραση» 93′ (2015)

Αναλυτικά οι ταινίες:

«Ο ήρωας», Δράμα, Ρωσία 2015, 96 λεπτά
Σκηνοθεσία: Γιούρι Βασίλιεφ
Ηθοποιοί: Δήμα Μπιλάν, Σβετλάνα Ιβανόβα, Αλέξανδρος  Μπαλούεφ, Γιουργίτα Γιούρκουτε, Μαράτ Μπασάρωφ, Ιουλία Περεσίλντ, Αλέξανδρος Ανταμπασιάν

Η ιστορία αυτή ξεκινά και διαδραματίζεται στις αρχές του 20ού αιώνα…Μια αμοιβαία συμπάθεια, μια βαθιά αγάπη γεννιέται ανάμεσα στη νεαρή κόμισσα Βέρα Τσερνισόβα και τον υπολοχαγό Ανδρέϊ Ντολμάτωφ… Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει, ότι τους περιμένει μόνο μια ευτυχισμένη ζωή μαζί… Ξαφνικά, σαν κεραυνός εν αιθρία, έρχεται η καταστροφή: ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος οδηγεί τον Ανδρέϊ στο μέτωπο και τη Βέρα στην υπηρεσίανοσοκομείου εκστρατείας. Η φλόγα του αιώνα αφανίζει τα πάντα στο πέρασμα της, μόνο η αγάπη είναι αθάνατη και μπορεί να αναβιώσει ακόμα και μετά από εκατό χρόνια ενώνοντας τις ολόκληρες γενιές.

«Το τέλος μιας ωραίας εποχής», Τραγικωμωδία του 2016, 95 λεπτά
Σκηνοθεσία: Στανισλάφ Γκοβορούχιν
Ηθοποιοί: Ιβάν Κολέσνικωφ, Σβετλάνα Χόνττσενκοβα, Σέργι Γκαρμάς, Θεόδωρ Ντομπρονράβωφ, Δημήτρη Αστραχάν.

Στον νεαρό δημοσιογράφο και συγγραφέα κάνουν πρόταση να μετακομίσει από την Πετρούπολη στην Τάλλιν, για να εργαστεί στην τοπική εφημερίδα… Ακολουθεί μια περιπέτεια με τη συντάκτρια Μαρίνα, ατελείωτες και τυχαίες ερωτικές σχέσεις, το σκληρό μέτωπο με υποκρισία, λογοκρισία και κατασκόπευση – μια κοινωνική αισθητική της δεκαετίας του ’60 από την καταπληκτική ομάδα ηθοποιών.

«Η μάχη για τη Σεβαστούπολη», Πολεμικό δράμα 123 λεπτά
Σκηνοθεσία: Σέργιος Μοκρίτσκι
Ηθοποιοί: Ιουλία Περεσίλντ, Ευγένιος Τσιγκάνοφ, Όλεγκ Βασιλκόφ

Μια αγάπη μέσα στον πόλεμο κάτω από τα εχθρικά πυρά, μια επίκαιρη ομιλία που ειπώθηκε στο διεθνές συνέδριο και επηρεάζει την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη φιλία με την ίδια την Ελεονόρα Ρούζβελτ, μια έντονη επιθυμία να ζήσει και την ανασφάλεια ότι ξαφνικά μπορεί να χάσει τον άνθρωπο που αγαπά – πόσο τελικά αντέχει η ψυχή μιας εύθραυστης γυναίκας; Αυτή είναι η πραγματική ιστορία της Λιουντμίλας Παβλιτσένκο, η οποία ήταν η κορυφαία ελεύθερη σκοπευτής του Κόκκινου Στρατού. Μια θρυλική γυναίκα, που με το όνομά της στα χείλη τους οι Σοβιετικοί στρατιώτες πολεμούσαν αλλά ο εχθρός τη έψαχνε και τη γύρευε παντού. Όμως η πιο δύσκολη δοκιμασία της ζωής της ήταν η αγάπη…

«Η Διόραση», Δράμα, Ρωσία 2015, 93 λεπτά
Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρ Κόττ
Ηθοποιοί: Αλεξάνδρ Γιατσένκο, Αγρυπίνα Στεκλόβα, Ανδρέϊ Μπιλζό, Φίλιππ Αβδέεφ.

Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου, που ξαφνικά χάνει την όραση του και αναγκάζεται να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή. Ποτέ δεν θα μπορέσει να δει με τα ίδια του τα μάτια μια γυναίκα, που θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει…

«Το μυστικό των τεσσάρων πριγκιπισσών», 90 λεπτά. Κωμωδία, Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Όλεγκ Στόρμ
Ηθοποιοί: Χριστίνα Ορμπακάιτε, Σέργιος Ζιγκουνόφ, Αλέξανδρος Στριζένοφ, Γιούρι  Γκάλτσεφ

Πρόκειται για μια ταινία φαντασίας βασισμένη στα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ. Μια φορά κι ένα καιρό ζούσε ένας χαριτωμένος ράφτης που τον έλεγαν Χάνς. Η τύχη του τον έφερε στην αυλή ενός Βασιλιά, ο οποίος ζητά από αυτόν να μάθει το μυστικό των πριγκιπισσών, που κάθε νύχτα κάπου εξαφανίζονται. Στον ίδιο ακριβώς καιρό σε ένα άλλο κράτος η Βασίλισσα Γκουρούντα αποφάσισε να παντρέψει τους γιούς της με τις πάμπλουτες πριγκίπισσες από γειτονικά βασίλεια. Εκεί είναι το κακό, γιατί οι πρίγκιπες ήδη διάλεξαν τις νύφες τους…

«Ο Ιννοκέντιος Σιμπιργιακώφ. Βοηθήστε με… Είμαι τραγικά πλούσιος!», Ντοκιμαντέρ, Ρωσία 2016 , 60 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρ Κάρπωφ
Ηθοποιοί: Σεργέϊ Ζότωφ, Άννα Τζούλια Σκρούφαρη Χαίντζες, Βλαντιμίρ Λάπτεφ, Ανδρέϊ Μπάζιν, Ευγένι Τάρλο

Το φθινόπωρο του 1894 στη Ρωσία έλαβε χώρα μια πρωτοφανής δικαστική υπόθεση. Ο δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης κι ένας από τους ισχυρότερους  πολιτικούς της  Ρωσικής Αυτοκρατορίας Βίκτωρ φον Βαλ, κατήγγειλε τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη χρυσορυχείων, φιλάνθρωπο και ευεργέτη της χώρας για άνοια και δικαιοπρακτική ανικανότητα. Ο Δήμαρχος αιτήθηκε την άμεση δέσμευση όλου του κεφαλαίου και προσωπικής περιουσίας του. Κατηγορούμενος ήταν ο Ιννοκέντιος Σιμπιργιακώφ, ο ίδιος Σιμπιργιακώφ, που θα τον αποκαλούν Άγιο σε μερικά χρόνια οι αγιορείτες μοναχοί.

«Το φθινόπωρο του 1941», Πολεμικό Δράμα, Ρωσία, 2016, 99 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Ελενα Μπορίσοβα.
Ηθοποιοί: Φιλίππ Μάσλωφ, Οκσάνα Δορόχινα, Ελένα Γκλαζκόβα, Γιούρι Ναζάρωφ, Μαρίνα Κουντιλίνσκαϊα, Ολέγκ Μασλέννικωφ- Βόϊτωφ, Σεργέϊ Ερεμέεφ, Τάνια Λέμεγκοβα, Σάσα Νόβικωφ, Αρτέμ Ζιγκούλιν.

Είναι μια συναρπαστική ιστορία για τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι. Τα παιδιά είναι φίλοι, η ζωή των παιδιών ήταν γεμάτη θετικά συναισθήματα, όνειρα και ελπίδες… αλλά ξαφνικά ξεσπάει ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος… Ο πόλεμος υπαγορεύει τους δικούς του κανόνες, τους υποχρέωσε να δουν τη ζωή και τη γύρω τους πραγματικότητα με διαφορετικό μάτι, να κάνει ο καθένας τους ξεχωριστά τη δική του προσωπική επιλογή – ίσως την πιο σημαντική επιλογή της ζωής του, τη μόνη επιλογή της συνείδησης.

Περισσότερες πληροφορίες για την Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορείτε να δείτε εδώ.