Crocodile | Πρεμιέρα

ΠΕΜΠΤΗ 6/6  ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 12/ 6 στις 21.00

To ντεμπούτο του Κιμ Κι-Ντουκ για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κιµ Κι Ντουκ (Kim Ki-duk) “Crocodile” είναι μια ιστορία όπου ο Ki-duk επιχειρεί να αντιστρέψει τη μεταφορά της νέας καπιταλιστικής ευημερίας της Κορέας που αναπαριστάται μέσω του ποταμού Han.

ΣΥΝΟΨΗ

Η ταινία ακολουθεί έναν άντρα με το παρατσούκλι Κροκόδειλος, έναν γκρινιάρη παρία που επιβιώνει κάτω από μια γέφυρα με ένα αγόρι και τον παππού του. Καθένας από αυτούς αποκτά χρήματα και φαγητό με τον δικό του τρόπο: Ο Κροκόδειλος είναι μεγάλος δύτης, που μαζεύει τα πορτοφόλια των ανθρώπων που αυτοκτονούν πηδώντας από τη γέφυρα. Το αγόρι πουλάει τσίχλες και ο παππούς έχει φυσικό ταλέντο στη μηχανική. Η ζωή τους θα αλλάξει την ημέρα που ο Κροκόδειλος σώζει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας που αποπειράται να αυτοκτονήσει…

Συντελεστές

 • Σκηνοθεσία / Σενάριο: Κιμ Κι-Ντουκ (Kim Ki-duk)
 • Φωτογραφία: Dong-sam Lee
 • Πρωταγωνιστούν: Jae-hyeon Joμ, Jae-hong Ahn
 • Γλώσσα: Κορεάτικα
 • Διάρκεια: 90′
 • Εικόνα: Έγχρωμη
 • Είδος ταινίας: Δραματική

 O KIM KI DUK για το CROCODILE

Από την πρώτη μου ταινία Crocodile (1996) προσπάθησα να κάνω ταινίες με θρησκευτικά μοτίβα. Αυτά τα μοτίβα αναμειγνύονται με θέματα σχετικά με την αμαρτία και καταστάσεις αυτοτραυματισμού. Οι θεατές μπορούν να επιλέξουν ότι θέλουν για να δουν τις ταινίες μου. Αφήνω την επιλογή στο κοινό. Παρόλα αυτά τα θρησκευτικά στοιχεία στις ιστορίες μου προτείνουν μια επιστροφή στην Μητέρα Φύση και στην αθωότητα. Αυτή την εποχή, η ζωή μας είναι πλήρης τεχνητών και μη φυσικών στοιχείων. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρό να κερδίσουμε ξανά την αθωότητα μας.

Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη

ΠΕΜΠΤΗ 6/6  ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 9/6 στις 23.00

Η σημαντικότερη ταινία του Κιμ Κι-Ντουκ,  σε μια επανέκδοση που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το καλοκαίρι. Η αλήθεια ταλαντεύεται ανάμεσα στο τώρα και το πάντα… Η συγκλονιστικά όμορφη, αριστουργηματική ταινία του Κιμ Κι-Ντουκ, που έχει ψηφιστεί ως μία από τις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα.

Κάθε πλάνο είναι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής.

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Γέρος Μοναχός και ο Νεαρός Μοναχός ζουν σαν ερημίτες σε έναν γαλήνιο ναό που πλέει πάνω σε μία λίμνη. Η ζωή τους ακολουθεί τους ατάραχους ρυθμούς των εποχών, παρότι, όμως, ζουν αποκομμένοι από τα εγκόσμια, δεν μπορούν να αποφύγουν την έλξη της ζωής, με τα πάθη και τα βάσανά της. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Γέρου Μονάχου, ο Νεαρός Μοναχός παίρνει ένα σκληρό μάθημα όταν το παιδικό του παιχνίδι γίνεται άσπλαχνο. Στη συνέχεια βιώνει τη δύναμη του πόθου όταν μία νεαρή γυναίκα εισβάλλει στον κλειστό του κόσμο.  Ο πόθος του αυτός θα οδήγησε τελικά στην εμμονή και στο έγκλημα. Αλλά ύστερα από την ένταση της άνοιξης και του καλοκαιριού έρχεται το φθινόπωρο, η εποχή της περισυλλογής και τις επανόρθωσης, και τέλος ο χειμώνας, η εποχή της αφύπνισης και του διαφωτισμού.

Μία τομή, όχι τόσο στη θεματική, αισθητική ή τη φόρμα των έργων του Κιμ Κι-Ντουκ αλλά περισσότερο στην πλοκή και στη δράση, καθώς για πρώτη φόρα οι ήρωες της ταινίας δεν ανήκουν στο κοινωνικό περιθώριο της Κορεατικής μεγαλούπολης αλλά σε ένα πνευματικό περιβάλλον, όντας Βουδιστές μοναχοί. Οι εποχές της ζωής του ανθρώπου παρουσιάζονται εδώ ως ένας αιώνιος κύκλος. Η Γαλήνη που αποπνέει το φιλμ, σε σχέση με τη φόρμα και το περιεχόμενο είναι δύσκολο να περιγράφει, πολλοί μίλησαν για το πρώτο μετα-Βουδιστικό φιλμ. Τα εκφραστικά μέσα του Κι-Ντουκ παραμένουν λίγο-πολύ τα ίδια, μινιμαλιστικοί διάλογοι, ατμοσφαιρική φωτογραφία, έμφαση στα συναισθήματα μέσα από χειρονομίες, βλέμματα, κινήσεις. Το σύνολο, απλώς μαγευτικό. Το μεγάλο κοινό γνωρίζει έναν μεγάλο δημιουργό. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Κιμ Κι-Ντουκ ερμηνεύει το ρόλο του ενήλικου μοναχού.

Συντελεστές

 

 • Σκηνοθεσία / Σενάριο: Κιμ Κι-Ντουκ (Kim Ki-duk)
 • Πρωταγωνιστούν: Γιενγκ-Σου Ο, Κιμ Κι-Ντουκ, Κιμ Γιουνγκ-Μιν, Σέο Τζάε-Κιουνγκ, Χα Φέο-Τσιν
 • Φωτογραφία: Ντονγ Χιέο Μπαεκ
 • Μουσική: Γι Γονγκ Παρκ
 • Διάρκεια: 103’
 • Γλώσσα: Κορεάτικα
Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη

BAD GUY

ΔΕΥΤΕΡΑ 10/6 -ΤΡΙΤΗ 11/6 στις 23.00

Η ταινία που έφερε τον Κιμ Κι Ντουκ στην κορυφή του Κορεατικού blockbuster. Παγιδευμένοι σε έναν κόσμο ηδονής και πόνου…  Μια σκοτεινή καταγραφή των απόκρυφων πληγών της κοινωνίας της Κορέας κάτω από τα κόκκινα φώτα της Σεούλ.

Η ταινία που έφερε τον Κιμ Κι Ντουκ στην κορυφή του Κορεατικού blockbuster και ταυτόχρονα εξαγρίωσε φεμινιστικές οργανώσεις, πολιτικώς ορθούς κριτικούς και ηθικολόγους. Μια πανέμορφη αφίσα με τη λεζάντα «Πως μετέτρεψα την αγαπημένη μου σε πόρνη», η οποία λογοκρίθηκε και σκίστηκε ως ένδειξη αγανάκτησης.

Μίσος, αγάπη, εξάρτηση, συνενοχή σε μια σχέση πέρα από τα καθιερωμένα, σε μια σκληρή και τολμηρή ταινία.

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Χαν-Γκι μιας συμμορίας γκάνγκστερ στην περιοχή με τα κόκκινα φώτα, βλέπει στο δρόμο την Σουν  Χουά, παλιά συμφοιτήτρια από το κολέγιο. Έλκεται αμέσως από την κοπέλα και την κοιτά επίμονα και παθιασμένα. Εκείνη τον αντιμετωπίζει με παγωμένη, αδιάφορη έκφραση. Έξαλλος από θυμό, την αναγκάζει να τον φιλήσει κι εκείνη τον απωθεί βίαια. Ο Χαν – Γκι σχεδιάζει και πετυχαίνει την εκπόρνευσή της. Τη φυλακίζει σε ένα δωμάτιο και την παρακολουθεί κάθε βράδυ από ένα κρυφό παράθυρο. Μέρα με τη μέρα εκείνη μαραζώνει και ο άντρας υποφέρει. Ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, τη λύπηση και την απόγνωση, ο Χαν – Γκι και η Σουάν – Χουά γίνονται ένα.

Βραβεία & διακρίσεις

-Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
-Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ του Βερολίνου
-Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ Σίτζες Ισπανίας, Βραβείο Οριάν Εξπρές
-Βραβείο καλύτερης ηθοποιού, Grand Bell Awards
-Βραβείο Grand Prix στο Φεστιβάλ Ασιατικού Κινηματογράφου στην Ιαπωνία

Συντελεστές

 • Σκηνοθεσία / Σενάριο: Κιμ Κι-Ντουκ (Kim Ki-duk)
 • Πρωταγωνιστούν: Γιάε Χιέο Τζο, Γον Σέο, Ντούεκ Μουμ Τσόι, Γιουν Τάε Κιμ
 • Φωτογραφία: Τσουλ Χιουν Χουανγκ
 • Μοντάζ: Σουνγκ Γουον Χαμ
 • Μουσική: Χο Γόον Παρκ
 • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σουν Γόο Κιμ
 • Διάρκεια: 100’
 • Γλώσσα: Κορεάτικα
BAD GUY

ΤΟ ΝΗΣΙ 

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/6 στις 23.00

Η ταινία σταθμός στην μεγάλη καριέρα του Κιμ Κι-Ντουκ, σε μια επανέκδοση που δεν πρέπει να χάσετε. Ένας τόπος αναμνήσεων, επιθυμιών, φαντασιώσεων, εμμονών. Ένας τόπος θανάτου. Το ΝΗΣΙ θα σας κάνει να υποκλιθείτε. Ωμό μα και σαγηνευτικό, ένα εύθραυστο παραμύθι για την ζήλια, την ενοχή και την επώδυνη αγάπη.

ΣΥΝΟΨΗ

Η Χι Ζιν, βουβή από αδυναμία ή από επιλογή, εξασφαλίζει τον επιούσιο από τους ψαράδες μιας λιμνοθάλασσας, πουλώντας τους τροφή την ημέρα και το κορμί της την νύχτα. Οι πελάτες της την περιφρονούν, όμως η ίδια κρύβει έντονα συναισθήματα που εκρήγνυνται τις πιο ανυποψίαστες στιγμές. Ο ερχομός του παλιού αστυνομικού Χιον Σι βγάζει σιγά σιγά την Χι Ζιν από το καβούκι της. Τον εμποδίζει να αυτοκτονήσει μια φορά και τη δεύτερη προσπαθεί να γιατρέψει την πληγωμένη του ψυχή με το σεξ. Η έλξη τους μεταβάλλεται πια σε εμμονή και οι εξελίξεις στην εκτός τόπου και χρόνου λιμνοθάλασσα έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους.

Βραβεία & διακρίσεις

-Βραβείο Netpac στο φεστιβάλ Βενετίας
-Βραβείο World Cinema στο φεστιβάλ Σάντανς
-Ειδικό βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Fantasporto
-Μέγα Βραβείο στο φεστιβάλ Βρυξελλών
-Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Τορόντο
-Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Ρότερνταμ

Συντελεστές

 • Σκηνοθεσία / Σενάριο: Κιμ Κι-Ντουκ (Kim Ki-duk)
 • Πρωταγωνιστούν: Γιουνγκ Σου, Γιο Σουκ Κιμ, Σουνγκ Χέε Παρκ, Γιάε Χιέον Γιο, Σέο Γουόν
 • Φωτογραφία: Σέο-Σικ Χουάνγκ
 • Μοντάζ: Μιν-Χο Κεόνγκ
 • Μουσική: Σανγκ-Ιουν Γιέον
 • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κιμ Κι Ντουκ
 • Διάρκεια: 90’
 • Γλώσσα: Κορεάτικα