Με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από τη νίκη κατά του φασισμού, η NEW STAR διοργανώνει από την Πέμπτη 8 Μαΐου έως την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 εβδομάδα αντιφασιστικού – αντιπολεμικού κινηματογράφου, στον κινηματογράφο «Ζέφυρο».

Η 9η Μαΐου  έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ταυτόχρονα και μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου. Ο Κόκκινος Στρατός ελευθερώνει την Πράγα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, συλλαμβάνεται ο Γκέρινγκ και σηματοδοτείται ουσιαστικά η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας…

Με τη μεγάλη νίκη, λοιπόν, των λαών κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «Αξονα» Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιταλίας και των συμμάχων τους, τέλειωσε πριν από 69 χρόνια ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πιο αιματηρός που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι νεκροί στη διάρκειά του έφτασαν τα 50 εκατομμύρια.

Στη νίκη επί του «Αξονα» συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Ομως, για την πραγματοποίησή της υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης.

Περισσότερα από 20 εκατομμύρια ήταν οι νεκροί της,. Πλησίασαν τα 30 εκατομμύρια οι ανθρώπινες θυσίες της, μαζί με τους ανάπηρους και τους τραυματισμένους. Αντίστοιχα, οι νεκροί της Βρετανίας έφτασαν τις 375 χιλιάδες και των ΗΠΑ τις 405 χιλιάδες. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι και το καλοκαίρι του 1944, όταν στη Δυτική Ευρώπη οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν 75 γερμανικές μεραρχίες, ο Κόκκινος Στρατός είχε καθηλώσει 200 στο ανατολικό μέτωπο.

Τεράστιες ήταν ακόμη και οι άλλες καταστροφές που υπέστη η ΕΣΣΔ: Σε σωρούς ερειπίων μετατράπηκαν 1.710 πόλεις. Κάηκαν 70.000 χωριά και κεφαλοχώρια. Καταστράφηκαν ολοκληρωτικά ή εν μέρει 32.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις και 65.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών. Καταληστεύτηκαν 98.000 κολχόζ, 5.000 σοβχόζ και Μηχανοτρακτερικοί Σταθμοί, χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, ανώτερα ιδρύματα και βιβλιοθήκες.

Στη διάρκεια του πολέμου, οι νεκροί από τον ελληνικό πληθυσμό έφτασαν συνολικά τις 405.000 (θάνατοι από την πείνα, εκτελεσμένοι, νεκροί του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου, χιλιάδες που εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – κυρίως Εβραίοι της Θεσσαλονίκης – κ.ά.).

Οι τέσσερις συγκλονιστικές αντιπολεμικές ταινίες της εβδομάδας αντιφασιστικού κινηματογράφου:

ΠΕΜΠΤΗ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ»

Του ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ

Καθημερινά στις 20:45

«Είναι η πιο ωραία ταινία που είχε δει ποτέ!» (Ζαν-Πωλ Σαρτρ)

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 1962 Χρυσός Λέων για τον Ταρκόφσκι

San Francisco International Film Festival 1962Α Golden Gate Award στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Ταρκόφσκι

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ταρκόφσκι, βασισμένη σε ένα αντιπολεμικό διήγημα του Βλαντιμίρ Μπογκομόλοφ, που έκανε μεγάλη αίσθηση στον κινηματογραφικό χώρο. Την ταινία επαίνεσε ο μεγάλος Γάλλος λογοτέχνης Ζαν Πολ Σαρτρ, αλλά και εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες, που παραδέχθηκαν ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει μια τόσο δυνατή ταινία με θέμα τον πόλεμο. Μια ταινία με τέτοια δύναμη που επηρέασε δημιουργούς τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους όσο ο Μίλος Φόρμαν, ο Τζορτζ Λούκας και ο Τζιμ Τζάρμους.

ΠΕΜΠΤΗ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ


«ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ»

1985 | Έγχρ. | Διάρκεια: 142′

Σοβιετική ταινία

Σκηνοθεσία Έλεμ Κλίμοφ

Καθημερινά στις 22:30

Στη Λευκορωσία του 1943 ο 12χρονος Φλόρια ακολουθεί τους αντάρτες θέλοντας να ζήσει σαν στρατιώτης. Οι φαντασιώσεις του, όμως, θα διαλυθούν όταν γίνει μάρτυρας της πολεμικής θηριωδίας.Η συγκλονιστική αντιπολεμική ταινία του Έλεμ Κλίμοφ

Μια απ’ τις καλύτερες, αντιφασιστικές αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών.

Tο αριστούργημα του Κλίμοφ, ο οποίος καθηλώνει με την δύναμη των εικόνων του, που λειτουργούν πολυεπίπεδα, καθιστώντας την ταινία ένα άχρονο κι αξέχαστο επίτευγμα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ


«ZOΓΙΑ»

Σοβιετική Ένωση – 1944 – Ασπρόμαυρη (95΄)

Σκηνοθεσία: Λεβ Άρνσταμ

Καθημερινά στις 20:45

Μία από τις πιο φημισμένες σοβιετικές ταινίες της χρυσής εποχής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, που αφηγείται τη ζωή της Ζόγια Κοσμοντεμυγιάνσκαγια, ηρωίδας του αντιφασιστικού αγώνα που απαγχονίστηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών από τους Γερμανούς.

Η Ζόγια γεννήθηκε τη μέρα που πέθανε ο Λένιν. Τα παιδικά της χρόνια συμπίπτουν με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και τη δημιουργία του σύγχρονου βιομηχανικού σοβιετικού κράτους.   Θα γίνει ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας κι όταν ξεσπάσει ο πόλεμος θα ζητήσει να πάει στα μετόπισθεν μαζί με τους παρτιζάνους, θα συλληφθεί σε μια απόπειρα σαμποτάζ, θα βασανισθεί άγρια και θα απαγχονιστεί.

Η Ζόγια είχε την τύχη ή την ατυχία να γεννηθεί σε μια εποχή ταραγμένη και σ’ ένα νεοϊδρυθέν καθεστώς που είχε ανάγκη από ήρωες, άτομα με αποφασιστικότητα, θάρρος κι αυταπάρνηση, έτοιμα να θυσιαστούν για τον κομμουνισμό, το κόμμα, την πατρίδα. Δεν ήταν μια περίοδος με πολλές επιλογές κι η προσωπική ευτυχία συνέπιπτε με τη συλλογική (…)


ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ


«AΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ»

Ντοκιμαντέρ, ΕΣΣΔ, 1965, 130’

Σκηνοθεσία: MIKHAIL ROMM

Καθημερινά στις 22:30

Η πιο «δημοφιλής» αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών, αποτελεί μια καυστική καταδίκη του φασισμού όχι μέσα από μια «ψυχρή», κοινωνιολογική προσέγγιση αλλά μέσα από την ανάδειξη παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα του μικροαστού, μέσα από τον εύκολο συναισθηματισμό. Το ντοκιμαντέρ, με υλικό από πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αλλά και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας και ταινίες της Λένι Ρίφερνσταλ, δεν μένει ωστόσο σε μια ξερή παράθεση ιστορικών ντοκουμέντων. Αντίθετα, μέσα από μια ψυχολογική περισσότερο ερμηνεία, αγγίζει ουσιαστικά το ζήτημα του φασισμού που βίωσαν πρόσφατα οι άνθρωποι, οι οποίοι, φαίνεται, δεν ήταν άμοιροι ευθυνών σε αυτή τη μαζική παραπλάνηση στην οποία οδηγήθηκαν.

Οι λαοί που δεν διδάσκονται από το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν…


Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠ’ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΑΤΙ ΤΑΧΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΣ’ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΞΕΡΩ

ΚΑΘΩΣ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΓΕΛΑΣΤΟΣ ΤΟ ΧΕΡΙ.

 

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ

ΚΑΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΒΑΘΙΑ ΣΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

ΜΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑ ΜΕΝΑ

 

ΜΑ ΠΑΛΙ ΘΕ Ν’ ΑΠΛΩΣΕΙ ΣΑ ΧΟΛΕΡΑ

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΕΛΙΑ ΣΟΥ

ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ

ΑΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΟΥ.

 

ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ!