Με τον όρο Ελληνικός Κινηματογράφος καταλαβαίνω το έργο αυτών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, ζουν και κάνουν ταινίες στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος που θέλει να κάνει μια ταινία σ’ αυτή τη χώρα….

… Καλλιτεχνικά, τα δυο τρία τελευταία χρόνια, παρατηρώ την τάση οι δημιουργοί να γίνονται όλο και πιο προσωπικοί και ταυτόχρονα το αποτέλεσμα να αφορά περισσότερους. Να μη θέλουν να μοιάσουν σε τίποτα και σε κανέναν και να έχουν μια δυναμική που μόνο η προσωπική έκφραση δίνει. Η ανύπαρκτη βοήθεια του κράτους το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει τους καλλιτέχνες πιο εφευρετικούς αφού έτσι κι αλλιώς όποιος θέλει να πει κάτι, στο τέλος θα το πει.

Δεν έχει σημασία αν η διεθνής ματιά είναι στραμμένη προς την Ελλάδα λόγω κρίσης κι αυτό βοήθησε το σινεμά να βγει απ’ τα σύνορα ή αν κάποιοι δημιουργοί κατάφεραν να στρέψουν τα διεθνή μάτια στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι συμβαίνει η έκφραση να ταξιδεύει και να επικοινωνεί. Αυτή τη στιγμή νιώθω να βράζουν ιδέες και η επιθυμία να γίνουν πράξη, σε μια εποχή που η επιθυμία φιμώνεται. Δεν ξέρω αν η ματιά του σινεμά είναι πολιτική αλλά όταν ζει κανείς αυτήν την ελληνική πραγματικότητα, πολιτική θα είναι ακόμα και μια ερωτική ιστορία.

Δεν αποδέχομαι τον όρο Παράξενος νέος ελληνικός κινηματογράφος γιατί, όπως όλοι οι όροι, ομαδοποιεί και ίσως μειώνει δημιουργούς που ψάχνουν καινούρια γλώσσα και κώδικα. Απ’ την άλλη προτιμώ αυτό το Παράξενο από οτιδήποτε θέλει να περάσει για κανονικό ή »ρεαλιστικό». Λέω ότι ο καιρός πέρασε που το σινεμά ήταν παθητικό και κοιμόταν σε βρεγμένο μαξιλάρι. Και το lifestyle πέθανε και ό,τι κινηματογραφικά το εκπροσωπούσε. Ας το κηδέψουμε να πάμε παρακάτω.

Κούτρας, Λάνθιμος, Λυγίζος, Μακρίδης, Τσίτος, Οικονομίδης, Τζουμέρκας, Αλεξίου, Χαραλαμπίδης και άλλοι που δε μου έρχονται και άλλοι που θα έρθουν.
Έχω ελπίδα.

Info:
Η Εύη Σαουλίδου, είναι ηθοποιός και η πρώτη νικήτρια του Βραβείου Μελίνα Μερκούρη (2007), βραβείο που θέσπισε το ομώνυμο Ίδρυμα. Η καλλιτέχνης έχει κάνει εκλεκτές συνεργασίες και ακόμα πιο αξιοπρόσεκτες ερμηνείες. Μεταξύ άλλων έχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις του Εθνικού, ενώ στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει σε εξαιρετικές ταινίες όπως το Χώμα και Νερό (199), οι Νύφες (2004), με πιο πρόσφατη την ταινία Poker Face (2011).