To έτος 2017 ήταν αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα.

Το αντικείμενο του μήνα

Αγγείο. Πορσελάνη με λευκή εφυάλωση και επικάλυψη σκούρας καστανής λάκκας ένθετης με εγχάρακτα κομμάτια σεντεφιού (μαργάρου) που σχηματίζουν τοπίο με λίμνη, νησιά, περίπτερο, βάρκα, μπαμπού και μορφές ανδρών. Κίνα, επαρχία Jiangxi, πόλη Jingdezhen. Δυναστεία Qing, 18ος αι. μ.Χ. Δωρεά Γεώργιου Ευμορφόπουλου (2897).

Η λάκκα (漆, τσι) είναι ο χυμός του δέντρου Toxicodendron vernicifluum που εκκρίνεται όταν χαράσσεται ο φλοιός του. Όταν ο γκριζωπός χυμός απλωθεί σε λεπτά στρώματα σκληραίνει και σχηματίζει μια αδιάβροχη, ανθεκτική και ελαφριά επιφάνεια. Επάλληλα στρώματα λάκκας, συχνά αναμεμειγμένης με κόκκινο, μαύρο ή κίτρινο χρώμα, μπορούν να απλωθούν πάνω σε ξύλο, ύφασμα ή κάποιο άλλο υλικό. Ενόσω είναι ακόμα ρευστή, η λάκκα μπορεί να διακοσμηθεί με φλεβώσεις, γραπτά σχέδια ή ένθετα υλικά, όπως το σεντέφι. Αφού σκληρύνει, η λάκκα μπορεί να σκαλιστεί.

Η ένθεση σεντεφιού σε μαύρη λάκκα απαντά εξαιρετικά σπάνια σε επιφάνεια πορσελάνης. Τολμηροί πειραματισμοί με ποικίλα υλικά χαρακτηρίζουν την παραγωγή πορσελάνης στο Jingdezhen κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ (1736–1795). Οι διαφορετικοί βαθμοί συστολής και διαστολής βάσης και επικάλυψης κατέληξαν στην αποφλοίωση της λάκκας στο χείλος του αγγείου.