Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 στις 8μ.μ. πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας τα Εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης με έργα παιδιών (ζωγραφική – κεραμική) των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου.

Τα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά του Δήμου Βόλου πρωτοπόρα σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης που αφορούν στα παιδιά αναδεικνύουν με τις δράσεις τους την εικαστική αγωγή ως κύρια συνιστώσα της πολιτιστικής τους πολιτικής. Η εφαρμογή του προγράμματος της εικαστικής αγωγής όπως αυτό διατυπώθηκε από μεγάλους παιδαγωγούς και ειδικούς της καλλιτεχνικής αγωγής και οι εκπαιδευτικές δράσεις συμβάλλουν στην έκφραση του ψυχικού κόσμου του παιδιού, στην ανάπτυξη της αντιληπτικής του ικανότητας και στην ενθάρρυνση της προσωπικής του έκφρασης. Το επιστημονικό προσωπικό που υλοποιεί το πρόγραμμα, η υλικοτεχνική υποδομή, η πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη για το παιδί και την τέχνη διαμορφώνουν πολίτες ευαισθητοποιημένους στην πολιτιστική τους κληρονομιά.

Σκοπός των εργαστηρίων είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των παιδιών, η επαφή τους με τον κόσμο των εικαστικών τεχνών και η εξοικείωσή τους τόσο με τις παλιότερες όσο και με τις σύγχρονες μορφές τέχνης. Στα εργαστήρια τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την έμφυτη ικανότητά τους για έκφραση μέσα από τη ζωγραφική και την κεραμική. Τα προγράμματα όλων των βαθμίδων παρέχουν πολλές γνώσεις πάνω στις τεχνικές, τα υλικά, τις έννοιες και την ιστορία της τέχνης. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενθάρρυνση της προσωπικής έκφρασης. Ο τρόπος που γίνονται τα μαθήματα προσαρμόζεται, όσο το δυνατόν, στις ανάγκες και το επίπεδο τόσο της ομάδας όσο και του κάθε παιδιού χωριστά. Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλα τα παιδιά 5-12 ετών που θέλουν να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Στην έκθεση παρουσιάζονται πολλές ασκήσεις φαντασίας και παραμυθιών, ασκήσεις γνωριμίας με τα βασικά πλαστικά στοιχεία μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η κατανόηση των βασικών και συμπληρωματικών χρωμάτων, του τόνου, της υφής, της σύνθεσης, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ζωγραφικής, ασκήσεις εμπνευσμένες από έργα ζωγράφων και θεματικές ασκήσεις.

Τη φετινή χρονιά κεντρικό θέμα των εικαστικών εργαστηρίων ήταν τα βιβλία και οι ιστορίες και έχει τίτλο «Δίνοντας χρώμα και σχήμα στις ιστορίες και τα παραμύθια». 

Παρά την ηλεκτρονική εποχή μας, η μαγεία των παραμυθιών και των ιστοριών διατηρεί τη θέση της στη φαντασία των σημερινών παιδιών. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται και ερευνά τον κόσμο γύρω του το μικρό παιδί συγγενεύει με τον κόσμο των παραμυθιών. Ο ονειρικός χώρος, η φαντασία, οι ήρωες, οι μαγικές μεταμορφώσεις, ταξιδεύουν το παιδί σ’ ένα θαυμάσιο κόσμο στον οποίο υπάρχουν έντονα στοιχεία φυγής από την πραγματικότητα, στοιχεία ονειρικά, όπου συμβαίνουν πράγματα που δε συμβαίνουν αλλού. Στα εργαστήρια των εικαστικών τα παιδιά μικρά και μεγάλα είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα λαϊκά παραμύθια αρχικά αλλά και με παραμύθια σύγχρονων συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας. Αποτύπωσαν με τη φαντασία τους και την καθοδήγηση των δασκάλων τους μοναδικά εικαστικά έργα ζωγραφικής και κεραμικής. Μια ομάδα ωστόσο πειραματίστηκε και με την τέχνη του animation με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο λόγος, η εικόνα, η αισθητική των επιλεγμένων βιβλίων αποτυπώθηκε σε πρωτότυπες δημιουργίες των παιδιών των εικαστικών εργαστηρίων των οποίων τα έργα θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στην έκθεση.

Στην έκθεση συμμετέχουν περίπου 320 παιδιά από τα παρακάτω εργαστήρια: «Στέκι Παιδιού», Κέντρο Νεότητας Χιλιαδούς της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., και τα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης, Κάτω Λεχωνίων, της Κ.Ε.Κ.Π.Α.-Δ.Ι.Ε.Κ του Δήμου Βόλου

Το Εκπαιδευτικό προσωπικό των εικαστικών εργαστηρίων είναι: Φωτεινή Καφίδα, ζωγράφος, Αναστασία Κοντογιάννη, κεραμίστρια, Απόστολος Ντελάκος, εικαστικός, Λέττα Ποδαροπούλου, κεραμίστρια, Χριστίνα Στεφανούλη, ζωγράφος, Μαρία Χαμπέρη, ζωγράφος

Τα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης και Κάτω Λεχωνίων, είναι συγχρηματοδοτούμενες δομές από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007- 2013 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».