Κάτω από τη σκέπη του Εθνικού Θεάτρου, ένα πολυδιάστατο πλέγμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων φέρνει επιτέλους στο προσκήνιο τους εφήβους και το περιβάλλον τους (σχολείο και οικογένεια) και παράλληλα, δίνει την μια ευκαιρία σε πλήθος καλλιτεχνών να τροφοδοτήσουν με την έμπνευσή τους αυτό το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται εφηβικό θέατρο.

Έχοντας εξασφαλίσει για πρώτη φορά έναν πολύ σημαντικό οικονομικό πόρο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020, αφενός εγκαινιάζουμε έναν συνεχή και γόνιμο διάλογο με το σχολικό περιβάλλον, αφετέρου καλούμε καλλιτέχνες για να δουλέψουν με τους νέους έξω από τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και απαιτήσεις, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή έργων για νέους και προάγοντας την αισθητική παιδεία.

Στο πλαίσιο της Εφηβικής Σκηνής, έχουν προγραμματιστεί δύο παραστάσεις κατά τη θεατρική περίοδο 2021-22:

Ο Εχθρός της τάξης του Νάιτζελ Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, που έκανε πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου και συνεχίζει τις παραστάσεις του με ενθουσιώδη αποδοχή από τους εφήβους, τους γονείς και τους δασκάλους τους έως και 23 Ιανουαρίου 2022, & Ο Μπίντερμαν και οι Εμπρηστές του Μαξ Φρις, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου, που θα παρουσιαστεί από τις 5 Φεβρουαρίου 2022.

Επιπλέον, το κοινό της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να συμμετάσχουν σε μία ή περισσότερες δράσεις από το πλούσιο πρόγραμμά μας:

Πριν και Μετά

Πρόκειται για δύο δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε αντιστοιχία με τις δύο προγραμματισμένες παραστάσεις που υλοποιούνται μέσα στην τάξη προτού και αφού οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει την παράσταση. Οι υπεύθυνοι θεατροπαιδαγωγοί επισκέπτονται τα σχολεία με προκαθορισμένο ραντεβού και σε ανοιχτό διάλογο με τους δημιουργικούς άξονες και τα ερωτήματα της παράστασης δουλεύουν με την ομάδα. Το Πριν και Μετά προσφέρεται και σε ψηφιακή εκδοχή για τους εφήβους από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας που θα επισκεφτούν το Εθνικό Θέατρο για τις παραστάσεις.

Χτίζοντας την Αλλαγή Ιστορίες που επείγουν

Πρόκειται για τρίωρα εργαστήρια που προσφέρονται άπαξ και δωρεάν στους εφήβους από τους εμψυχωτές-καλλιτέχνες της Εφηβικής Σκηνής, στους χώρους της Σκηνής Κατίνα Παξινού. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται διά ζώσης, ωστόσο δίνεται και η δυνατότητα ψηφιακής συμμετοχής εφήβων από όλη την περιφέρεια.

Γύρω μας διαδραματίζονται ιστορίες που αλλάζουν την εξέλιξη της Ιστορίας· μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτές; Μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους με τη θεατρική πρακτική οι νέοι δίνουν καλλιτεχνική υπόσταση σε καίρια ερωτήματα των καιρών μας, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική εξέλιξη και να χτίσουν μια μορφή συνείδησης που θα ενισχύει το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της κοινωνίας μας. Φύλο, Κλιματική Αλλαγή, Ευκαιρίες-Προσβασιμότητα είναι οι λέξεις κλειδιά και οι θεματικές που διαπνέουν το εκπαιδευτικό πλέγμα αυτών των εργαστηρίων. Κάθε ομάδα έχει έπειτα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την εμπειρία αυτή ως πηγή έμπνευσης και αφετηρία για δράσεις της δικής της επινόησης, όπως προγράμματα ευαισθητοποίησης στην κοινότητα, έκθεση φωτογραφίας, οργάνωση φόρουμ κ.ά., που θα συμβάλουν με τη σειρά τους στη διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας τους.

Στούντιο συγγραφής θεατρικών έργων για νέους

Πρόκειται για σεμινάριο-εργαστήριο με τη συμμετοχή τεσσάρων θεατρικών συγγραφέων σε συνεργασία με εφηβικές ομάδες. Οι συγγραφείς θα πειραματίζονται και αλληλεπιδρούν δημιουργικά με τους εφήβους πάνω σε ιδέες τους και ανιχνεύουν τους προβληματισμούς τους, από όπου αντλούν ένα πρώτο υλικό από τις συμμετέχουσες σχολικές ομάδες, και τελικά προχωρούν στη συγγραφή θεατρικών έργων γύρω από τη θεματολογία που προέκυψε μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τα παιδιά! Στη γόνιμη αυτή διαδικασία οι συγγραφείς θα υποστηριχτούν επιπλέον με την υλοποίηση ειδικού σεμιναρίου, στοχευμένου και εστιασμένου στη θεατρική συγγραφή, με εισηγητή τον καταξιωμένο Βρετανό θεατρικό συγγραφέα και δάσκαλο Chris Cooper. Το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικών Έργων για Νέους φέρνει τους ίδιους τους εφήβους στον πυρήνα του προβληματισμού γύρω από σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν αλλά και της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς θα δουν τα ερωτήματά τους να μετεξελίσσονται σε έργα, που θα εμπλουτίσουν το σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο για νέους!

Όλες οι παράλληλες δράσεις της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου που λειτουργούν ως σεμινάρια, θα πραγματοποιούνται διά ζώσης στους χώρους του Εθνικού θεάτρου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μικρό Εθνικό, Εφηβική Σκηνή
Υπεύθυνη, Σοφία Βγενοπούλου
Υπεύθυνη Συντονισμού – γραφείο Μικρού Εθνικού, Γιώτα Μπάκα
Επιμελήτρια Σκηνής, Ελένη Ζαραφίδου
Υπεύθυνη Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Κωνσταντίνα Σταματοπούλου

Οι δράσεις της Εφηβικής Σκηνής για το έτος 2021-2022 τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δημιουργία της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Διαβάστε επίσης:

Ο εχθρός της τάξης, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Εθνικό Θέατρο: Όλο το πρόγραμμα για τη σεζόν 2021-2022