Πρόκειται για την έκθεση ‘Estro – το ταξίδι του Οίστρου’, μεταφορά και συνέχεια της έκθεσης ‘Οίστρος – il viaggio dell’ Estro‘, η οποία έλαβε χώρα στην Μπολόνια της Ιταλίας τον Μάρτιο του 2016, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Θέμα της έκθεσης αποτελεί το πώς η λέξη Οίστρος, με τις πολλές ετυμολογικές ερμηνείες της (έμπνευση, αλογόμυγα, θηλαστικό σε περίοδο ωορρηξίας), καθρεφτίζει τα γλωσσικά αντιδάνεια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας εδώ και αιώνες, και κατ’ επέκταση την έννοια ενός περάσματος στη Μεσόγειο, ενός ταξιδιού καλλιτεχνικής αναζήτησης. Τα εκθέματα αφορούν εικαστικές εγκαταστάσεις της ΑΦΗς Collective, μιας ομάδας οχτώ καλλιτεχνών οι οποίοι δουλεύουν μαζί από το 1979 με βάση την Ελλάδα, επιδιώκοντας να καταργήσουν τα όρια μεταξύ καλών και εφαρμοσμένων τεχνών.

Ο χώρος της έκθεσης βρίσκεται στην Κεραμεικού 28, στο Μεταξουργείο και πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο, πολυεπίπεδο νεοκλασικό κτίριο, το οποίο έχει προσέλθει στη δημιουργική διαχείριση της ομάδας Communitism, με στόχο την ανάπτυξή του σε πολιτισμικό κέντρο αλληλεπίδρασης της τοπικής κοινωνίας με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες.

Οι χώροι, όπως και οι άνθρωποι, οι λέξεις, τα έργα τέχνης κουβαλούν ιστορίες. Μια έκθεση αποκτά άλλο ενδιαφέρον όταν ο χώρος που τη φιλοξενεί αφηγείται ιστορίες που συμπληρώνουν νοηματικά τη θεματική της, ενισχύοντας την καλλιτεχνική της ποιότητα και ταυτόχρονα την εμπειρία του επισκέπτη.

Ένας τέτοιος χώρος είναι και η Κεραμεικού 28. Τα ψηλοτάβανα, λαβυρινθώδη δωμάτια, οι φθαρμένοι τοίχοι και ο αέρας του Μεταξουργείου που εισβάλει από τις ανοιχτές οροφές και περιφέρεται ανάμεσα σε σκάλες και πορτοπαράθυρα, παρά τις τεχνικές προκλήσεις τους, συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για ένα ταξίδι αναζήτησης μέσα από τον ‘Estro – το ταξίδι του Οίστρου’. Την ίδια στιγμή, η ατμόσφαιρα της περιοχής θυμίζει ένα άλλο ταξίδι, εκείνο του μεταξιού στο τότε εργοστάσιο της εποχής· το δωμάτιο του Καρναβαλιού ξαναζωντανεύει τα φανταχτερά Καρναβάλια του Μεταξουργείου· ο ευάερος χώρος του εκτυπωτικού εργαστηρίου φέρνει στο νου μυρωδιές από μελάνι.

Το γοητευτικό αυτής της έκθεσης είναι πως όλες αυτές οι μνήμες ταξιδεύουν στο σήμερα μέσα από τις πρώτες ύλες και τις τεχνικές που εφαρμόζουν οι καλλιτέχνες όπως είναι τα υφάσματα, το μέταλλο, οι κυανοτυπίες, για να ζωντανέψουν ξανά μέσα από τα έργα τους!

Καλλιτέχνες: Μαρία Γρηγορίου, Κορίννα Κουτούζη, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Εύα Χειλαδάκη, Θεοδώρα Χωραφά, Judith Allen-Efstathiou, Inger Carlsson

| Estro – το ταξίδι του Οίστρου |
από την AFI Collective

Οργάνωση και επιμέλεια: Orasi Art 


Η Orasi Art ιδρύθηκε το 2015 με αντικείμενο την ανάδειξη των καλών τεχνών ως κανάλια διαπολιτισμικού διαλόγου, μέσω project που εστιάζουν στην πολιτισμική συνεργατικότητα και αλληλεπίδραση.