Η φετινή Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση και όντας μια από τις μακροβιότερες του τόπου μας είναι η μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Κεραμικής Τέχνης. Σε αυτήν θα εκτεθούν όλα τα διακριθέντα έργα του ετήσιου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Κεραμεικής και τον οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ) με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

Πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι φυσικά οι κεραμίστες -καλλιτέχνες και κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα τιμηθούν οι 3 νικητές Πατσέας Βαγγέλης, Ιωάννου Μάγκυ, Κανελλοπούλου Μάρω και θα δοθούν και οι 6 έπαινοι στους Αλεξάκη Αθανασία –Μαρίνα, Καρακώντη Βάσω, Μαλιαρού Κωνσταντίνα, Μήλιου Βιβή, Παλαιολόγου Στέλλα, Πλέσσα Μαρίνα.

Η Κεραμική Τέχνη είναι η αρχαιότερη των τεχνών και η μοναδική που συνδυάζει τα 4 στοιχεία της φύσης, δηλαδή το χώμα, το νερό, τον αέρα και τη φωτιά. Οι Έλληνες είναι πρωτοπόροι στην κεραμουργία και η Ελληνική Κεραμική Τέχνη αποτελεί βασική αιτία ίδρυσης Μουσείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η 61η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής αποτελεί το κορυφαίο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός για την κεραμική τέχνη. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και το 10ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ τα Σαββατοκύριακα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Forum είναι αφιερωμένο στην παιδεία της Κεραμεικής και τιμούμε και φέτος Σχολές – Εργαστήρια Κεραμεικής για κάθε ένα από τα Σαββατοκύριακα τού Forum. Το Εργαστήριο της Θεοδώρας Χωραφά στην Αίγινα, το Εργαστήριο τού Γιώργου Βαβάτση στην Θεσσαλονίκη και την Σχολή τού Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής με τον Νίκο Λιάρο στην Αθήνα.

1ο Σ/Κ 25,26/11 Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά
ΑΠΕΙΡΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ

Ξεκινώντας από έναν κυλινδρικό από λεπτό φύλο πηλού θα τον μεταμορφώσουμε αφαιρώντας τμήματά του και ενώνοντας τα κενά που δημιουργούνται. Η ποιότητα του αποτελέσματος έγκειται τόσο στην καθαρότητα όσο και στην πλαστικότητα της φόρμας.

25/11 Την πρώτη μέρα θα εστιάσουμε σε συμμετρικές, γεωμετρικές φόρμες για να κατανοήσουμε την διαδικασία. 16:00-20:00

26/11 Την δεύτερη μέρα οι επεμβάσεις μας θα είναι πιο ελεύθερες. 10:30-14:30

2ο Σ/Κ 2, 3 / 12 Εργαστήριο Κεραμεικής Γιώργου Βαβάτση
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΑΒΑΤΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ

2/12 «Εργαστήρια κεραμικής και διδασκαλία στην Ελλάδα» – Μια ευκαιρία (Ανοιχτή Πρόσκληση για συζήτηση) Διάρκεια: 17:00 – 20:00

3/12 Ψήσιμο bowl με ΚΟΚ «Τεχνική ψησίματος κεραμικών με κοκ και αέρα ως εναλλακτική μέθοδος raku» Διάρκεια: 10:30 – 16:30

3ο Σ/Κ 9, 10 /12 Σχολή Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Νίκος Λιάρος

Στις δύο συναντήσεις/εργαστήρια ο αρχαιολόγος και κεραμίστας Νίκος Λιάρος θα παρουσιάσει πρωτογενείς πηλούς και αντιπλαστικές ύλες (σαμώτ) από διάφορα μέρη της Ελλάδας Θα μιλήσουμε για τον τρόπο εντοπισμού και επεξεργασίας τους καθώς και τις δυνατότητες χρήσης τους στα σύγχρονα κεραμικά. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν να κατασκευάσουν κεραμικά από πρωτογενείς ελληνικούς πηλούς.

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 18:00-20:00
Πρωτογενείς πηλοί στην Ελλάδα. Τρόπος εντοπισμού, επεξεργασίας και χρήσης τους

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 12:00 -16:00
Φυσικές αντιπλαστικές ύλες (σαμώτ) και πηλοί κατάλληλοι για terra sigillata και γυαλώματα. Τρόπος εντοπισμού, επεξεργασίας και χρήσης τους

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια απαιτείται η κράτηση θέσης στο liarosni@gmail.com.