Ο θίασος ΣΥΝΘΗΚΗ, θα παρουσιάσει στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΠΙΔΟΣ, το έργο του Ίψεν «Ρόσμερσχολμ». Η πρεμιέρα αναμένεται στις

3 Δεκεμβρίου. Επίσης ο θίασος ΣΥΝΘΗΚΗ θα συμμετέχει με δύο μονολόγους στο Φεστιβάλ Μονολόγων που θα λάβει χώρα στο θέατρο Άλεκτον. Τα έργα “Το Παγκάκι” και “Χωρίς Τίτλο” είναι του Ζάχου Βασιλείου και θα παίξουν ο Σπύρος Μπιμπίλας και η Μαρία Μακρή αντίστοιχα.

Το αριστούργημα αυτό του Ίψεν περιέχει όλα τα  θέματα που επεξεργάστηκε ο Nορβηγός δραματουργός: το ιδεολογικό, το ψυχολογικό, το κοινωνιολογικό, το πολιτικό και το πολιτιστικό.

Κεντρικό μοτίβο του έργου είναι το αίτημα κάθε ηθικού ανθρώπoυ να παραμείνει ο εαυτός του και να μην παραβεί τις αρχές του. Ο Ρόσμερ και η Ρεβέκκα, διαφoρετικής κοινωνικής προέλευσης άτομα, κουβαλώντας βαθιά ριζωμένες ενοχές, συγκρούονται με αποτέλεσμα να ηττηθούν και οι δύο και να οδηγηθούν στο θάνατο, δηλαδή στην ήττα των δύο κόσμων: του κόσμου της παλιάς ηθικής και του κόσμου της απελευθερωμένης συνείδησης.

Το Ρόσμερσχολμ, θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο έργο του Ίψεν. Ο Ίψεν, σαν ρεαλιστής ψυχολόγος, κάνει στο Ρόσμερσχολμ μια δραματική ενδοσκόπηση στην ανθρώπινη φύση και φωτίζει τις εσώτερες πτυχές της ψυχής, την παράξενη συνύπαρξη του καλού με το κακό.

Μια ανάμειξη ρομαντισμού και ρεαλισμού, με στόχο να καταδειχθεί η ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του και στον πλησίον. Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων κοινωνικοπολιτικών ανακατατάξεων και ανατροπών, η αυτοεξαπάτηση του άνδρα και της γυναίκας, που αγνόησαν το φυσικό δίκαιο και την εγκόσμια σοφία, καταστρέφει τη ζωή τους. 

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Kωστής Kαπελώνης

Σκηνικά – Kοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος

Επικοινωνία: Prologos Arts Marketing

Η ΔIANOMH (με σειρά εμφάνισης)

Kυρία Έλσετ: Μαρία Μακρή

Pεβέκκα Bεστ: Δέσποινα Πόγκα

Kαθηγητής Kρολ: Βασίλης Βλάχος

Γιοχάννες Pόσμερ: Αντώνης Ραμπαούνης

Oύλρικ Mπρέντελ: Σπύρος Μπιμπίλας