Η θεατρική ομάδα KatayisTeater παρουσιάζει την παράσταση Ερρίκος ο Ε’ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Άβατον από τον Νοέμβριο 2014.

“Είναι σήμερα του Άι Κρισπιανού. Σήμερα εκείνος που θα ζήσει και θα γυρίσει στην πατρίδα, όταν θα φτάνει τούτη η γιορτή, τότε θα στέκει στο ‘να πόδι, θα ξεφαντωνει οτάν ακούει τ’ Άι Κρισπιανού.”

Εβδομηντατρία χρονια μετά το μοναδικό έως τώρα ανέβασμα του έργου αυτού στην Ελλάδα, οι KatayisTeater ανεβάζουν την πρώτη τους παράσταση με την τεχνική της πλατφόρμας, αναβιώνοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στη μάχη του Αζινκούρ και τα ιστορικά επακόλουθα της μέσα από την ιδιοφυή γραφή του Ο. Σαίξπηρ. Ο Ερρίκος ο Ε’ αντιμέτωπος με τον πρίγκιπα Δελφίνο, το Γαλλικό παλάτι και τον πολυπληθή στρατό της Γαλλίας. Στο πλευρό του ο πιστός του λοχαγός Φλουέλλεν, ο φίλος των νεανικών του αμαρτωλών χρόνων Πιστόλης κι ο ετερόκλητος λαός της τότε Αγγλίας. Το κοινό με την καταλυτική αφήγηση του Χορού γίνεται κοινωνός ρήξεων που καθιστούν το έργο ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ο πόλεμος, οι ατομικές διαμάχες άλλα και οι εγκεφαλικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών ακόμη κι ο “έρωτας” του Ερρίκου με την Γαλλίδα πριγκίπισσα Κατερίνα χωρούν στον περιορισμένο χώρο 1Χ2 μέτρων της σχεδιασμένης σκηνής.

Δύο χρονιά μετά το “Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα” του Ευθύμη Φιλίππου (με 100 παραστάσεις σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη), οι KatayisTeater ασχολούνται για πρώτη φορά με ένα κλασσικό κείμενο, ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών.

Μετάφραση:  Βασίλης Ρώτας

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ιεζεκιήλ Παπάς

Παίζουν: Μαρία Μανόνα, Νίκος Παρασκευοπουλος, Ναταλί Τσάβεζ, Δέσποινα Φούντα, Κατερίνα Χολή

 

Κοστούμια: Γιάννα Ρεσβανη

Φωτισμοί: Jiri Adamek

Εικονογράφηση/Σχεδιασμος αφίσας: Φλάβιο Λάλος

Επικοινωνία: Ναταλί Τσάβεζ