Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσίαζουν την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ώρα 21:00, την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών της Ορχήστρας με τίτλο «Focus on».

Ο κύκλος συναυλιών «Focus on» της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens έχει σκοπό να εστιάσει και να αναδείξει τη μουσική φυσιογνωμία μεγάλων συνθετών του κλασικού ρεπερτορίου με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο. Ένα βασικό έργο καθενός συνθέτη, το οποίο θα αποδίδει η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα θα αποτελεί τον κορμό της συναυλίας, ενώ στο πρώτο μέρος του προγράμματος ο διεθνούς φήμης ιδρυτής της, πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος θα αναλύει το ίδιο έργο σε άγνωστες πτυχές του, με μέσο προσέγγισης το πιάνο και τον λόγο του.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο κύκλος «Focus on» εγκαινιάζεται με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην θρυλική «Ηρωική» Συμφωνία του Μπετόβεν.

Πρόκειται για την 3η Συμφωνία του κορυφαίου μουσικού, στην οποία ξεδιπλώνεται με ενάργεια το συνθετικό μεγαλείο του και η ιδιοφυής του έμπνευση. Η Ηρωική Συμφωνία σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης δημιουργικής συνθετικής περιόδου του Μπετόβεν και χαρακτηρίζεται από την καινοτομία και το ιδιαίτερο προσωπικό αντατρεπτικό του ύφος, πλήρως εναρμονισμένο με τα ιδεώδη και τα συναισθήματα της Εποχής της Επανάστασης και σαφώς διαφοροποιημένο από τα παλαιότερα ύφη μουσικής γραφής.

Ο Μπετόβεν είχε αρχικά αφιερώσει την «Ηρωική» στο Ναπολέοντα Βοναπάρτη, στο πρόσωπο του οποίου αναγνώριζε τον ελευθερωτή των ανθρώπων από τα δεινά της δεσποτικής εξουσίας και τον εκφραστή των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης. Όταν αργότερα όμως ο Ναπολέων έστεψε εαυτόν αυτοκράτορα, ο Μπετόβεν είδε τα ιδεώδη που προσέδωσε στο πρόσωπο του Γάλλου Στρατηγού που θαύμαζε, να καταρρέουν. Η αφιέρωση στο όνομά του σβήστηκε από το χειρόγραφο της 3ης Συμφωνίας, με τα χέρια του ίδιου του Συνθέτη, ο οποίος ονόμασε πλέον το έργο του «Ηρωική».