Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος παρουσιάζει την παράσταση Erofili synopsis, βασισμένη στο αριστούργημα του Γ. Χορτάτση σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.

Με την παράσταση erofili synopsis ο θίασος ολοκληρώνει την ερευνητική του δουλειά στην Κρητική Αναγέννηση (2007 – 2012). Μια θεατρική πρόταση, αποτέλεσμα της πορείας του θιάσου που ξεκίνησε με τον Απόκοπο του Μπεργαδή από 2007 μέχρι το 2011 (Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο – Ρέθυμνο) και συνεχίστηκε με δύο ασκησιολογικού χαρακτήρα σχεδιάσματα της Ερωφίλης (2008, 2010).

Μια συγκλονιστική παράσταση!

Τρεις γυναίκες επί  σκηνής – Tρεις μάσκες – Tρεις συγκλονιστικές ερμηνείες
Άνθρωποι που απαγορεύεται να ερωτευτούν, πάθος, ύβρις και η εξουσία που διαχρονικά καταχράται τη δύναμή της και μένει ατιμώρητη.

Η παράσταση πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στις 22 Ιουνίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2012, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις της.

Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Σίμος Κακάλας
Επεξεργασία Κειμένου – Διασκευή: Έλενα ΜαυρίδουΜουσική: Νίκος Βελιώτης
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής ΜαθιέλληςΣχεδιασμός Ήχου: Γιώργος Μαυρίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης
Voice training: Αθηνά Τρέβλια
Σύμβουλος – Φιλόλογος: Ναταλία ΔεληγιαννάκηΔιεύθυνση Παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Έλενα Μαυρίδου

Ιστορικό Ερωφίλης

Η πρώτη επαφή του θιάσου με το έργο της Ερωφίλης ξεκίνησε το 2008.  Δημιουργήθηκε ένα σχεδίασμα παράστασης επικεντρωμένο στη ρυθμική κατανόηση θα λέγαμε του δεκαπεντασύλαβου με όχημα συγκεκριμένους χορούς και μουσική της Κρήτης. Η εκδοχή εκείνη, Ερωφίλη – άσκηση 1, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στα Ζωνιανά και παρουσιάστηκε σε χωριά της Ρεθύμνου. Η δεύτερη εκδοχή της παράστασης, πιο ελεύθερη και ανοιχτή στην αφηγηματικότητα, Ερωφίλη – άσκηση 2,  φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι του 2010 στην μικρή Επίδαυρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου (ακολούθησε μετά τις παραστάσεις κρητικό γλέντι με θέμα τον Ερωτόκριτο) ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους (πρεμιέρα παράστασης στο Ηράκλειο, Κηποθέατρο Χατζηδάκι).

Σημείωμα σκηνοθέτη

Έργα που ξέρουμε τι συμβαίνει, ποιος έκανε τι, πως τελειώνουν. Άνθρωποι που δεν πρέπει να ερωτευτούν, αλαζονεία, ύβρις, η εξουσία που παραφέρεται, χοροί που σκοτώνουν βασιλιάδες, τετριμμένα πράγματα, η ιδία ιστορία ξανά και ξανά. Πως είναι δυνατόν να μην έλκει το ενδιαφέρον μας το κλασικό από τη στιγμή που ποτέ δεν απαγκιστρωνόμαστε από τα αρχέγονα λάθη μας; Μας αρέσει η ίδια ιστορία, πάντα μας αφορά, χιλιοειπωμένη, χιλιοπαιγμένη και ένας χορός γυναικών που αυτή τη φορά πρέπει  να σταματήσει να παρακολουθεί και να δώσει τη λύση.

ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΩΡΟΣ
συμπληρώνει οκτώ χρόνια περιοδείας ως θίασος ρεπερτορίου. Οι θεατρικές της παραγωγές – “Γκόλφω” του Σπ. Περεσιάδη, “Απόκοπος” του Μπεργαδή, “Ερωφίλη” του Γ. Χορτάτση, “Λιωμένο Βούτυρο” του Σ. Σερέφα – έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκδοχές σε όλη την ελληνική περιφέρεια, σε παραμεθόριες περιοχές, σε αστικά κέντρα, σε Διεθνή Φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων. Έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ΔΗΠΕΘΕ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Εθνικό Θέατρο. Βραβεύτηκε το 2007 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών για το σύνολο της δραστηριότητάς της και από το 2006 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το 2007 επιλέγεται επίσης από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για να συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη χώρα. Έκτοτε, οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στα ακόλουθα Διεθνή Φεστιβάλ:  ▪ EuroArt Festival (Blagoevgrad, Βουλγαρία) ▪ Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2006, 2007, 2010, 2012) ▪ Dialog Festival (Πολωνία) ▪ Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας (Κιλκίς) ▪ Καναδάς (Τορόντο) σε παραστάσεις για τους Έλληνες ομογενείς (2007) ▪ στο 43ο Κontrapunkt International Festival – Szczecin (Πολωνία) ▪ 40ο Τeatterikesa International Theatre Festival στο Tampere (Φιλανδία) ▪ Διεθνές Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (2009, 2012) ▪ Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας (Λευκωσία) ▪ Sibiu International Theatre Festival (Ρουμανία)

Περιοδεία 2012

3/9 – 4/9 Φεστιβάλ Ηρακλείου
5/9 Τεχνόπολις Ηρακλείου
7/9 Βάμος
18/9 Φεστιβάλ Ρεματιάς – Χαλάνδρι
20/9 Φεστιβάλ Πέτρας – Πετρούπολη
29/9 Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας Κιλκίς
30/9 Αλεξανδρούπολη
3/10 – 5/10 Γιάννενα – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
7/10 Σέρρες – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
8/10 – 9/10 Δράμα
12/10 – 14/10 Λάρισα – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
29/10 – 30/10 Θεσσαλονίκη – Φεστιβάλ Δημητρίων

Η περιοδεία της παράστασης θα καταλήξει στην Αθήνα όπου και θα παρουσιαστεί για σειρά παραστάσεων.

Φωτογραφία:
Γιώργος Κλαδούρης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Εταιρεία Θεάτρου Χώρος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Τρίτη στις 18 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στις 21.00
Προπώληση: στο βιβλιοπωλείο «Μικρός Κοραής», Ανδρ. Παπανδρέου 6, Χαλάνδρι και στο bar -cafe «Σπίτι», Ανδρ. Παπανδρέου 9 (εντός της στοάς) την Πέμπτη στις 20 Σεπτεμβρίου

20/9 Φεστιβάλ Πέτρας – Πετρούπολη – στο Φεστιβάλ Πέτρας – Θέατρο Πέτρας στις 21.00
Προπώληση: Cine Πετρούπολις (17.00 – 24.00), Δημαρχείο Πετρούπολης (10.00 – 14.00),
ηλεκτρονικά στο viva.gr

Μέρος των εσόδων των παραστάσεων θα διατεθεί για δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” – Ι.Ο.Α.Σ