Το θέατρο Επί Κολωνώ καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο εργαστήριο υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ που θα πραγματοποιηθεί …
από τις 19 Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι και τον Μάιο του 2012.
Το Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και τα τελευταία 11 χρόνια στεγάζεται στον πολυχώρο ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ. Ο χώρος δημιουργήθηκε στο παλιό πέτρινο σχολείο του Κολωνού από τη θεατρική Ομάδα ΝΑΜΑ για να στεγάσει θέατρο, μουσική, εικαστικά και εργαστήριο υποκριτικής.
Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA εισάγει νέους στο 1ο έτος στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής και βοηθάει επαγγελματίες ηθοποιούς να βελτιώσουν την τεχνική τους βασιζόμενοι στον αυτοσχεδιασμό. Οι μαθητές εκτίθενται σε βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και οδηγούνται στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στο 2ο έτος, ο μαθητής εμβαθύνει την γνώση του πάνω στην Υποκριτική με προχωρημένες ασκήσεις αυτοσχεδιασμού. Ολοκληρώνεται το μάθημα με ένα κύκλο 3 μηνών που ονομάζεται “Master-Slave”. Αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στον αφέντη-κυρίαρχο με τον σκλάβο-κατώτερο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις στην Υποκριτική.
Στη συνέχεια στο 3ο έτος γίνεται εισαγωγή σε μικρά ουδέτερα κείμενα πάνω στα οποία εφαρμόζονται οι τεχνικές του αυτοσχεδιασμού για να δουλευτούν σκηνές από το σύγχρονο ρεπερτόριο του παγκόσμιου θεάτρου.
Επίσης θα υπάρξει ένα προχωρημένο τμήμα το οποίο θα έχει σκοπό την βελτίωση της τεχνικής, με βάση τον αυτοσχεδιασμό και κείμενο μέσα από προχωρημένες ασκήσεις.
Η απήχηση της τεχνικής της Μεθόδου (Method acting) oφείλεται στην ικανότητά της να εμπνέει μεγαλύτερη ατομικότητα στην υποκριτική προσέγγιση. Η τεχνική της Μεθόδου έχει αποκτήσει διεθνή φήμη, χάρη στο Actor’s Studio, για την δημιουργία συμπεριφοράς με έναν δυναμικό και νατουραλιστικό τρόπο.
Υποκριτική με βάση τα Αρχέτυπα
Ένα νέο μάθημα Υποκριτικής εισάγεται φέτος στα πλαίσια του studio ΝΑΜΑ, τα Αρχέτυπα. Το συγκεκριμένο μάθημα απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς καθώς και σε εκείνους που έχουν διδαχτεί την Υποκριτική τέχνη είτε σε επίπεδο σεμιναρίων είτε είναι απόφοιτοι δραματικών σχολών.
Λίγα λόγια για το μάθημα
Οι Αρχαίοι Θεοί και Θεές αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ιδιότητες της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Το Πάνθεον των αρχαίων Θεοτήτων και των δυο φύλων, υπάρχει σε όλους μας ως αρχέτυπο, αν και οι Θεοί επηρεάζουν πιο έντονα την αντρική προσωπικότητα, ενώ οι Θέες επηρεάζουν τη γυναικεία. Μέσα απ’ αυτούς ο μαθητής μπορεί να συνδέσει δικές του συμπεριφορές με συγκεκριμένες εικόνες και λέξεις. Μελετώντας τα αρχέτυπα, ο μαθητής υποκριτικής αναλύει μέσα από ασκήσεις πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας που θα βοηθήσουν στην ολική συνειδητοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Όλα τα μαθήματα παραδίδει η Ελένη Σκότη
Μαθήματα: α. Αρχέτυπα: Δευτέρα 21.30 – 24.30
β. Υποκριτική–2ο έτος: Δευτέρα 18.30 – 21.30
γ. Τεχνικές Υποκριτικής: Τρίτη 21.30 – 24.30
δ. Υποκριτική-1ο έτος, α’ τμήμα: Τετάρτη 21.30 – 24.30
ε. Υποκριτική – Ουδέτερο κείμενο: Πέμπτη 21.30 – 24.30
ζ. Υποκριτική – 1ο έτος, β’ τμήμα: Τετάρτη: 18:30 – 21:30
Βιογραφικό
Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000.Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο και στο Ωδείο Αθηνών.
Έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων «Αγαπητή Ελένα» (για το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»), «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ, «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ, «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο, το έργο «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας, «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα κ.α.
Παράλληλα λειτουργεί Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη
Από μέσα Οκτωβρίου, με δασκάλους συντελεστές της Ομάδας ΝΑΜΑ, θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα:
α. Σεμινάριο Υποκριτικής σε κείμενα in progress με την Πέπη Μοσχοβάκου
β. Σεμινάριο Υποκριτικής Κινηματογράφου με τον Δημήτρη Λάλο
γ. Σεμινάριο με τίτλο «Τραγούδι και Ερμηνεία» με την Μαρία Τσαρούχα