Με ένα εξαιρετικό workshop στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» που στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής

Αθηνών συνεχίστηκε η πρωτοβουλία για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά και με Ελληνικά θέματα σε άλλες γλώσσες, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012.

Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Κα Στεφανία Μεράκου, η μουσικολόγος Κα Μαριάννα Αναστασίου και το ειδικό προσωπικό, οργάνωσαν ένα workshop άρτιο από κάθε πλευρά, το οποίο οι 20 συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον στους άνετους χώρους της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής.

Εισηγητές ήταν ο Γιάννης Γιανναράκης, ο Μάνος Κεφαλάς και ο Μπάμπης Εγγλέζος, οι οποίοι φρόντισαν το workshop να είναι εστιασμένο κυρίως σε μουσικά θέματα, αφού η Βιβλιοθήκη είναι δημιούργημα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής.

Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν έκδηλο και γι αυτό αποφασίστηκε να επαναληφθεί το workshop την ερχόμενη Τετάρτη 22-2-2012 και ώρα 15.00-18.00 με ήδη εγγεγραμμένους, αλλά και νέους συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που έχουν προγραμματιστεί  σε πανελλαδικό επίπεδο για το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του έργου “Δες την Ψηφιακά 2.0” στο οποίο εμπεριέχεται η δράση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia. Στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, οι δράσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Βικιπαίδειας μέσω της συμμετοχής ομάδων/κοινοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και την αμφισβήτηση της μονοδιάστατης αυθεντίας.

Σήμερα, η Wikipedia, η σύγχρονη ενσάρκωση της Εγκυκλοπαίδειας στην εποχή του Διαδικτύου, του ανοικτού περιεχομένου και των διαδικτυακών συλλογικοτήτων,  έχει κάνει εφικτό  τον στόχο της πρόσβασης στην γνώση για το σύνολο της ανθρωπότητας  ενσαρκώνοντας τον διαρκή στόχο που έθεσε και η πρώτη “Encyclopédie”. Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και  αξιολόγηση περιεχόμενου με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μέσα από την δράση http://mywikipedia.gr.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της Βικιπαίδειας, εμπειρίες από τη συγγραφή άρθρων/ λημμάτων και θα διεξαχθεί βιωματικό σεμινάριο συγγραφής άρθρων. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης όπου υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο (WiFi) έτσι ώστε οι συμμετέχοντες, με την προσκόμιση προσωπικού υπολογιστή, να μπορούν να κάνουν πρακτική εξάσκηση επιτόπου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κρατήσουν θέση είτε ηλεκτρονικά (www.mmb.org.gr), είτε τηλεφωνικά στο 210 – 72 82 757 ή στο χώρο της Βιβλιοθήκης κατά τις ώρες λειτουργίας της.