Το Κινητήρας Studio διοργανώνει εργαστήριο κίνησης εμπνευσμένο από τις Βασικές Αρχές του Συστήματος Bartenieff με τη Ζωή Δημητρίου. Το σεμινάριο, θα διεξαχθεί το διήμερο 25-26 Μαΐου 2013.

 

Σαν ανθρώπινα όντα, θέλουμε να είμαστε ολοκληρωτικά παρόντες, ενεργοί στο πώς ζούμε τη ζωή μας. Ενώ κινούμαστε, στο χορό, στο θέατρο, στα σπορ ή απλώς στην επικοινωνία μας με τους άλλους, θέλουμε να δημιουργούμε συνδέσμους. Θέλουμε να επικοινωνούμε το ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε, με τρόπο που το μήνυμά μας να μεταφέρεται στους άλλους. Για να γίνει αυτό, πρέπει να βρούμε τρόπους να συνδεθούμε πρώτα εσωτερικά. Τόσο με αυτό που θέλουμε να “πούμε”, όσο και με το πώς κάθε μέρος του σώματός μας συνδέεται με το άλλο για να υποστηρίξει τη θέση μας και το στόχο μας. Αυτή η ικανότητα να κάνουμε συσχετισμούς και να δημιουργούμε σχέσεις είναι μια ικανότητα που ξεκινά “από το σπίτι”, μέσα στο ίδιο το σώμα μας, πριν απλωθεί στο περιβάλλον και τους άλλους. Στο εργαστήριο αυτό η Ζωή Δημητρίου θα κάνει εισαγωγή στις Βασικές Κινητικές Αρχές του συστήματος IrmgardBartenieff και μέσα από δομημένους αυτοσχεδιασμούς, θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξερεύνησή τους στο πλαίσιο του χορού και σε συνθήκες ομάδας. Οι Αρχές Bartenieff είναι μια προσέγγιση σωματικής εκπαίδευσης που αφορά στον σχηματισμό συνδέσεων στο σώμα, με τρόπο που να υποστηρίζεται η αποτελεσματική λειτουργία της κίνησης και να ενθαρρύνεται η ολοκληρωτική μας συμμετοχή και η προσωπική έκφραση. Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες του χώρου.

 

Ζωή Δημητρίου

Η χορογράφος και χορεύτρια Ζωή Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, συνέχισε τις σπουδές της με Υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη σχολή της Trisha Brown στη Νέα Υόρκη και το 2005 ολοκλήρωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Κέντρο Σύγχρονου Χορού Trinity-Laban στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα έχει χορέψει με πολλές σύγχρονες ομάδες χορού και στο εξωτερικό συνεργάστηκε ως χορεύτρια με καλλιτέχνες όπως η Yvonne Rainer, Kirstie Simson, FelixRuckert και SiobhanDavies. Χορογράφος με έδρα το Λονδίνο από το 2006 έχει παρουσιάσει τα σόλο Can You See Me?, Dromi και τα ντουέτα GoddessesinExile, InTheProcessof… και YouMay!. ΈχειτιμηθείμετοβραβείοτουΙδρύματος Robin Howard, το Bonnie Bird Choreography Fund Award καιτο 2010 μετο CFC Award (ΒραβείοΧορογραφίαςγιαπαιδιά), κιέχειδημιουργήσειέργαγιατο Place, τηνΕθνικήΛυρικήΣκηνή, το Trinity Laban, το Shift Company. Η Ζωή Δημητρίου έχει συμμετάσχει σε διεθνή καλλιτεχνικά και ερευνητικά προγράμματα και διδάσκει χορό και χορογραφία, μεταξύ άλλων, στo Trinity-Laban, ThePlace, IndependenceDance στο Λονδίνο, στο Marameo στο Βερολίνο, Κινητήρας, Κέντρο Χορού Ντάνκαν στην Αθήνα και αλλού.