Εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί σε σημαντικά θέατρα στην Ευρώπη, το Εργαστήριο δραματουργίας του Βυρσοδεψείου δίνει τη δυνατότητα στους συγγραφείς να «ξαναδιαβάσουν» και να επεξεργαστούν εκ νέου τα έργα τους υπό την καθοδήγηση δραματολόγων και σκηνοθετών. Τα έργα που κατατίθενται μπορεί να είναι πρόσφατα ολοκληρωμένα ή η συγγραφή τους να βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Προσφέροντας στους συγγραφείς τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής ανάγνωσης, στόχος μας είναι να αναδείξουμε μια νέα γλώσσα με σκηνικό ενδιαφέρον που να αφορά με ξεχωριστό, αισθητικό και πολιτικό τρόπο την εποχή μας.

Μετά την ολοκλήρωση των τριών εντατικών κύκλων που διοργανώθηκαν την περσινή σαιζόν (Μάιος & Σεπτέμβρης 2013 – Ιούνιος 2014) με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα αλλά και την επιθυμία που εκφράστηκε από όσους συμμετείχαν να συστηματοποιήσουμε τη συνεργασία μας, το εργαστήρι δραματουργίας διευρύνεται φέτος σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση παρέμβασης και διάδρασης με τους ενδιαφερόμενους συγγραφείς.

Αντί εβδομαδιαίο, γίνεται λοιπόν τρίμηνο, περιλαμβάνοντας εκτός το στάδιο της κριτικής ανάλυσης των επιλεγμένων έργων, τη δυνατότητα μιας νέας συγγραφικής επεξεργασίας και παρουσίασής τους.

Από τους πρωταρχικούς στόχους του Εργαστηρίου δραματουργίας είναι να «εξάγει» νέα ελληνικά έργα αλλά και να συμβάλλει στη συνάντηση ελλήνων και ξένων δραματουργών. Θυμίζουμε ότι ο β’ κύκλος του Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Βυρσοδεψείου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και τον γαλλικό θίασο Panta théâtre ενώ το έργο Νεκρά φύλλα του πρωτοεμφανίζομενου Κωνσταντίνου Τζήκα, που επιλέξαμε, μεταφράστηκε στα γαλλικά, εκδόθηκε στην «Aνθολογία σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας» από την Maison Antoine Vitez και τις Editions Théâtrales στο Παρίσι και συμμετείχε στο φεστιβάλ «Ecrire et mettre en scène». 

Προσκαλούμε, λοιπόν, τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν νέα, θεατρικά έργα στο ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Συγγραφείς που έχουν ήδη συμμετάσχει είναι καλοδεχούμενοι.

Σύλληψη και συντονισμός: Δήμητρα Κονδυλάκη (σύμβουλος θεατρικών εκδόσεων, δραματολόγος, μεταφράστρια)

Εισηγήτριες: Τζωρτζίνα Κακουδάκη (θεατροπαιδαγωγός, σκηνοθέτης), Δήμητρα Κονδυλάκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου (σκηνοθέτις, καλλιτεχνική διευθύντρια του Βυρσοδεψείου)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1ον– Κατάθεση των έργων. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος ανοίγει στις 30 Οκτωβρίου και παραμένει ανοιχτή για ένα μήνα έως τις 31 Δεκεμβρίου. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στους ενδιαφερόμενους συγγραφείς αλλά μας ενδιαφέρει να είναι πρωτοεμφανιζόμενοι στο θέατρο. Έργα συγγραφέων καταξιωμένων σε άλλο λογοτεχνικό αντικείμενο, εκτός του θεάτρου, είναι καλοδεχούμενα. Τα έργα παραδίδονται ιδιοχείρως σε δύο (2) αντίγραφα στο Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Βοτανικός, και ώρες 14:00-16:00 με προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση στο 2103453203. Ταυτόχρονα, αποστέλλονται και ηλεκτρονικά στη ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

2ον– Ανάγνωση. H δραματουργική ομάδα του εργαστηρίου διαβάζει τα έργα και επιλέγει εκείνα που ενδείκνυνται περισσότερο για το τρίμηνο εργαστήριο που θα ακολουθήσει με κριτήρια: Πρώτον, το λογοτεχνικό τους ενδιαφέρον, δεύτερον, την πρωτοτυπία τους ως προς τη φόρμα και τρίτον, τη συνομιλία τους με την εποχή.

3ον– Τρίμηνο εργαστήριο με συμμετοχή των επιλεγμένων συγγραφέων :

9 Ιανουαρίου – 27 Μαρτίου 2015, 3 ώρες / εβδομάδα (Κάθε Παρασκευή 17:00-20:00). Συνολικά 12 συνεδρίες.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί με άξονα τα κείμενα που θα επιλεγούν με τη συμμετοχή των συγγραφέων τους αλλά θα είναι ανοιχτό σε όλους όσους υπέβαλαν τα κείμενά τους προς ανάγνωση, ανεξάρτητα από το αν επιλέχθηκαν ή όχι. Επίσης το εργαστήριο αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, φοιτητές δραματικών σχολών, και εν γένει όλοι όσοι ενδιαφέρονται για στις δυνατότητες και τις προοπτικές της θεατρικής γραφής στην Ελλάδα σήμερα.

Θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια:

– Κριτική ανάλυση (Ιανουάριος)

– Επεξεργασία των έργων (Φεβρουάριος)

– Παρουσίαση νέας δουλειάς με τη συμμετοχή ηθοποιών (Μάρτης)

Βιογραφικά μελών της δραματουργικής ομάδας

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτης. Έχει διδάξει δραματουργία, ιστορία θεάτρου και δημιουργική γραφή για το θέατρο σε δραματικές σχολές, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πάτρας, σε σεμινάρια εκπαιδευτικών και σε ελεύθερα εργαστήρια σπουδών. Έχει συνεργαστεί στη δραματουργική επεξεργασία πολλών παραστάσεων θεάτρου και χορού και σκηνοθετεί παραστάσεις στο θέατρο με τελευταίες την Αντιγόνη του Σοφοκλή (διασκευή για εφήβους), τα Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, μια παράσταση για νέους και  Γκαίτε Φάουστ εγώ μέσα στον κόσμο που ζω στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Έχει διοργανώσει φεστιβάλ θεάτρου (Νέων Δημιουργών/ Devised Θέατρο του Νέου Κόσμου 2010 και 2012 κ.ά.), διαγωνισμούς θεατρικής συγγραφής (Θεάτρο Χώρα 2009, Φεστιβάλ Θεατρικής Παράστασης Στούντιο Ιλίσια 2006) και συμμετείχε συστηματικά στα φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του Δ.Ι.Θ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ

Η Δήμητρα Κονδυλάκη σπούδασε θέατρο στο Παρίσι (1997-2003). Δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Παν/μίου της Σορβόννης (PARIS IV, 2003) ειδικεύεται στη νεότερη και σύγχρονη δραματολογία. Από το 2004 διευθύνει τη θεατρική σειρά των εκδόσεων Νεφέλη ενώ το 2013 σύστησε μια νέα σειρά με στόχο την ανάδειξη θεατρικών έργων της τελευταίας δεκαετίας σε συνεργασία με τις εκδόσεις Poema. Έχει διδάξει συστηματικά ως επιστημονική συνεργάτης στα ΤΘΣ των Παν/μίων Πατρών και Πελοποννήσου καθώς και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου είναι υπεύθυνη μαζί με τον Ανδρέα Στάικο του εργαστηρίου θεατρικής μετάφρασης. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά Τσβετάγεβα, Μωρίς Μαίτερλινκ, Ζενέ, Κλωντίν Γκαλεά, Φρεντερίκ Σοντάγκ, Μισέλ Βιναβέρ και στα γαλλικά, Δημήτρη Δημητριάδη, Γιάννη Μαυριτσάκη, Κων/ντίνο Τζήκα, Έλενα Πέγκα, Μιχάλη Βιρβιδάκη (θέατρο). Πρόσφατες σκηνοθεσίες σε δική της δραματουργία: Σόνιετσκα της Μαρίνα Τσβετάγεβα (Θέατρο Φούρνος 2006) και Μάτση Χατζηλαζάρου, Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε (Φεστιβάλ Φιλίππων, Θέατρο Νέου Κόσμου, Knot Gallery 2012-2013). Δραματοποιημένες αναγνώσεις: Τι συνέβη, αφότου η Νόρα εγκατέλειψε τον άντρα της ή Στηρίγματα των κοινωνιών της Ελφρίντε Γέλινεκ (2009), Η παγίδα της Ερωφίλης Λέκκα (Αναγνώσεις Εθνικού, 2008), Παγωμένος κήπος της Μαρίας Ευσταθιάδη, Liquid της Ερωφίλης Λέκκα, Wolfgang του Γιάννη Μαυριτσάκη (Θεσσαλονίκη, 2007). Ήταν η συντονίστρια του Φόρουμ σύγχρονης δραματουργίας του Ελλ. Κέντρου του I.T.I. με ανάθεση του Μιχαήλ Μαρμαρινού τα έτη 2008 & 2009 καθώς και της Συνάντησης με αφορμή τη σύγχρονη δραματουργία του Γαλλικού Ινστιτούτου το 2010 & το 2011, με φιλοξενούμενους συγγραφείς μεταξύ άλλων τον Βαλέρ Νοβαρινά και τον Δ.Δημητριάδη, την Μάχη Ξενάκη, την Μαρία Ευσταθιάδη και την Έλενα Πέγκα. Ήταν φιλοξενούμενη μεταφράστρια και δραματουργός στο Φεστιβάλ «Ecrire et mettre en scène» του Panta théâtre στην Caen (Μάιος 2014).

ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας “ODC” και καλλιτεχνική διευθύντρια του «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟΥ». Δίδαξε στο Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών), Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Πανεπιστήμιο Princeton, «Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου 2003» κ.α.

Έχει τιμηθεί με το «Fullbright Artist’s Award 2004-2005» για τη συνεργασία της με το Music & Advanced Media Lab του Πανεπιστημίου του Princeton. Το 1997 με το 1o βραβείο Φεστιβάλ Εδιμβούργου. Με την ODC: /ΔΕΡΜΑ, «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ» /ΜΕΤΑ, «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ», 1st International Theatre Festival, Kurdistan /Στην Κουζίνα της Πλαθ, Ex-treame Festival, Artos Foundation, Κύπρος, Λιθογραφείο, Πάτρα, «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ»/ OΔC (Ομήρου Οδύσσεια ι) ΧΙV Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, Αισχύλεια 09, Ομήρεια 09, Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου /ODC…After Homer, Όπερα του Καϊρου, Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2002, LAMAMA Theatre, NY, Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Θερινή Ακαδημία Εθνικού Θεάτρου, κ.α. Εκτός ΟDC έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις παραστάσεις: Βόυτσεκ του Μπύχνερ, Φεστιβάλ Αθηνών, Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι, του Ο. Σαίξπηρ, Θ.Ο.Κ., Η Κραυγή του Τ. Ουίλλιαμς, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, Η νύχτα των Μυστικών του Α. Δήμου, Εθνικό Θέατρο, Walking by, Chashama Theatre Broadway, Νέα Υόρκη, Ο Μυστηριώδης κύριος Love της Caroline Leich, Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, Ντέστινυ του Άκη Δήμου, Θέατρο του Νέου Κόσμου και Θέατρο Τέχνης, Ατσάλι της Ρόνα Μάνρο, Απλό Θέατρο, Το Δεκαήμερο των Γυναικών της Julia Vosneseskaya, Θέατρο ΗΒΗ, The Suppliants after Aeshylus after Kossovo, της T. Hammershlag The Lion King Theatre, Λονδίνο και Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 1999, Αίας, του Σοφοκλή, Jermyn Street Theatre, West End, Λονδίνο, Nine Lives, Ten Tales της L. Warren, BAC Theatre, Λονδίνο και Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 1997.