To Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962 από τον κλινικό ψυχολόγο Dr. Thomas Gordon, και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η πρώτη εκπαίδευση για γονείς με βάση τις δεξιότητες επικοινωνίας. Το εργαστήριο έχει διδαχτεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο γονείς σε 43 χώρες, ενώ το σχετικό βιβλίο «Parent Effectiveness Training» έχει πουλήσει πάνω από 4 εκ. αντίτυπα, σε 33 γλώσσες.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει 10 συναντήσεις και στόχος του είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τρόπο που θα προάγει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της χρησιμότητάς τους στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό επιτυγχάνεται όχι με αυταρχικό ή υποχωρητικό τρόπο, αλλά με την καλλιέργεια των έμφυτων θετικών στοιχείων που έχει κάθε άτομο. Η σχέση γονέα – παιδιού είναι καταλυτική και οι δεξιότητες αυτές βοηθούν στη δημιουργία μιας ουσιαστικής και αρμονικής σχέσης.

Η επιτυχία του εργαστηρίου οφείλεται κυρίως στο ότι δεν αρκείται να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά να θέσει γερές βάσεις πρακτικής μάθησης, που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας. Προς τον σκοπό αυτό, το εργαστήριο είναι βιωματικό και εκτός από διαλέξεις μικρού μήκους, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε πρακτικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων (role plays), συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών.

Οι πέντε άξονες που αναπτύσσονται στα σεμινάρια είναι:

Πως να διευκολύνω το παιδί μου να λύνει τα προβλήματά του αποτελεσματικά, χωρίς να γίνομαι παρεμβατικός.

Πως να διεκδικώ τις ανάγκες μου όταν παρεμποδίζονται από την συμπεριφορά του παιδιού μου, χωρίς να διακινδυνεύω την σχέση μου μαζί του.

Πως να δημιουργήσω μια ουσιαστική και αρμονική σχέση με το παιδί μου και πως να προλαβαίνω πιθανές συγκρούσεις με τις δεξιότητες πρόληψης.

Πως να διευθετώ τις συγκρούσεις αναγκών, όταν προκύπτουν, με ισότιμο και δημοκρατικό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.

Πως να χειρίζομαι τις συγκρούσεις Αξιών με σεβασμό και ευαισθησία.

O Αλέκος Παπάγος σπούδασε αρχικά οικονομικά στο Sussex University και αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στον επιχειρηματικό τομέα. Στη συνέχεια ορμώμενος  από την αγάπη του για την Ψυχολογία, σπούδασε Προσωποκεντρική Συμβουλευτική στο Τμήμα Συμβουλευτικής του ICPS (Σύμβουλος PCA, University of Strathclyde) και στη συνέχεια απέκτησε από το ίδιο πανεπιστήμιο Master’s στη συμβουλευτική (MSc in Person Centred Counseling). Σήμερα προεδρεύει του οργανισμού «Gordon Hellas», που εκπροσωπεί τον «Gordon Training International» στην Ελλάδα και έχει κύριο στόχο την διάδοση ανά την Ελλάδα των εργαστηρίων «αποτελεσματικής» επικοινωνίας κατά τα πρότυπα του Thomas Gordon. Η φιλοσοφία των εργαστηρίων βασίζεται στο σεβασμό στον άνθρωπο, την ευαισθησία και την καλλιέργεια αρμονικών ανθρώπινων σχέσεων. Στην ίδια φιλοσοφία βασίζονται και ανάλογα εργαστήρια για εφήβους, δασκάλους, ζευγάρια και άτομα σε ηγετικές θέσεις.