Τα 18 έργα προέρχονται από τη συλλογή του βετεράνου της καλλιτεχνικής σκηνής τη Γαλλίας Daniel Marchesseau, ο οποίος διετέλεσε επιμελητής στο Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris και στο Musée des Arts Décoratifs, καθώς και αργότερα διευθυντής του Musée de la Vie Romantique. Ο Marchesseau είχε επί 50 χρόνια στενή σχέση με τους Lalannes και πολλά από τα έργα που δημοπρατούνται είναι πρωτότυπα ή μοναδικά έργα.

Η πώληση είναι μέρος ενός δώρου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση του Hôtel de Mailly-Nesle, ενός πρεσβυτέριου του 17ου αιώνα το οποίο απέκτησε το 2016 το μουσείο και όπου θα στεγαστεί το ερευνητικό και αρχειακό κέντρο του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το 2025· το κέντρο θα πάρει το όνομα του Marchesseau. «Η ιδέα ότι η δουλειά αυτού του καλλιτεχνικού ζεύγους θα συνέβαλε στη ανακαίνιση ενός αρχιτεκτονικού συγκροτήματος τέτοιας κληρονομιάς για λόγους ιστορίας της τέχνης ήταν σημαντική για μένα» είπε ο Daniel Marchesseau. Συνάντησε τους Lalannes στο εργαστήριό τους όπου πήγε για να γράψει για αυτούς στην εφημερίδα Les Nouvelles Littéraires, με αφορμή την πρώτη έκθεσή τους το 1972 στην γκαλερί του Αλέξανδρου Ιόλα, την Galerie Alexandre Iolas. Για τα επόμενα περίπου 50 χρόνια, οι τρεις συναντιόντουσαν τακτικά και ο Marchesseau προωθούσε τα γλυπτά τους σε καταλόγους εκθέσεων, βιβλία και ως μαικήνας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούσε συγκεκριμένα έργα τέχνης.

Όταν αποχωρίστηκε από τα έργα, εξομολογήθηκε στον Γκάρντιαν: «Τα έργα έφυγαν απ’ το διαμέρισμά μου πριν από τρεις τέσσερις μέρες και κάθε μέρα κλαίω με λυγμούς». «Αλλά πρέπει κανείς να ξέρει τι θέλει και ο στόχος μου είναι πολύ πιο σημαντικός από το να κρατώ για τον εαυτό μου αυτά τα έργα· οπότε, τέλος» πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ