Οι περίπου 50 πίνακες θα εκτεθούν στον καθεδρικό ναό του Κόβεντρι κατά τη διάρκεια ετήσιας διάσκεψης για την ειρήνη, πριν από την πώληση.

Πολλοί από τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα έργα εγκατέλειψαν τη χώρα τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Το 50% των εσόδων από τη δημοπρασία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση ειδών που χρειάζονται περισσότερο, όπως τρόφιμα, ιατρικά είδη και ασθενοφόρα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί στους καλλιτέχνες.

Η Βικτόρια Σιντόροβα 10 ετών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στο Κίεβο για το Ρίβνε στη δυτική Ουκρανία νωρίτερα φέτος, αφού προηγουμένως είχε απομακρυνθεί από το Ντόνετσκ το 2014.

Σήμερα ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και θυμάται ότι πέρασε νύχτες σε καταφύγια και σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου «με όλους τους ανθρώπους που κρύβονταν από τους πυραύλους».

«Ο αγαπημένος μου πίνακας είναι η γυναίκα με τη φωτιά γύρω της και εικόνες ενός σπιτιού, φυτών, ζώων και βιβλίων – όλα αυτά που μου λείπουν από την πατρίδα» δήλωσε στο BBC.

Οι πίνακες έχουν «ιστορική σημασία» τόνισε ο Πάβελ Πίμκιν, πρόεδρος της Ουκρανικής Εταιρείας του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι και διοργανωτής δημοπρασίας.

«Ανυπομονώ να δω αυτή την εμπνευσμένη συλλογή έργων ζωγραφικής να δημοπρατείται και να φέρνει την ουκρανική τέχνη σε ένα ευρύτερο κοινό» είπε.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Rising Global Peace Forum του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι στον καθεδρικό ναό στις 9 Νοεμβρίου. Τα έργα τέχνης είναι διαθέσιμα για αγορά μέσω διαδικτύου στον ιστότοπο της Ουκρανικής Εταιρείας του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεντρική εικόνα θέματος: Viktoriia Sydorova, Ανακτήθηκε από: ΑΠΕ-ΜΠΕ