Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης,

εκτίθενται έργα από τις διάσημες συλλογές και από τις σύγχρονες παραγωγές του Μουσείου του Λούβρου. Η έκθεση «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη» διοργανώνεται σε συνέχεια της έκθεσης «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία» που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο γαλλικό μουσείο με εκθέματα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και μουσείων της κεντρικής Μακεδονίας.
 

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά
Συντονισμός: Δόμνα Γούναρη

 
Ο ιταλός φωτογράφος Mimmo Jodice, με τη σειρά “Les Yeux du Louvre”, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο το 2011, «συλλαμβάνει» λεπτομέρειες προσώπων από τα αριστουργήματα της συλλογής του Λούβρου και τα αντιπαραθέτει με φωτογραφικά πορτραίτα εργαζομένων στο Μουσείο. Παράλληλα, παρουσιάζεται το «πορτραίτο» του ίδιου του Λούβρου, μέσα από φωτογραφίες των ενοτήτων «Le Louvre en Métamorphose», και «Le Louvre Transfiguré», του γάλλου φωτογράφου Jean Christophe Ballot. Οι συγκεκριμένες σειρές φωτογραφιών, παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά στο Λούβρο το 2003, και καταγράφουν την κυριολεκτική μεταμόρφωση του μουσείου κατά τη διάρκεια των μεγάλων ανακαινίσεων μνημείων και καινοτόμων πολιτιστικών έργων της προεδρίας του François Mitterrand.

Διοργάνωση: Κίνηση 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.