Το Τέμενος είναι το βασικό project του κινηματογραφιστή Gregory Markopoulos. Η τρίτη, τέταρτη και πέμπτη ενότητα του έργου του, αφού παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Avant-Garde Προγραμμάτων του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, έρχεται στην Αρκαδία από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου.

Το Τέμενος είναι το βασικό project του κινηματογραφιστή Gregory Markopoulos. Η τρίτη, τέταρτη και πέμπτη ενότητα του έργου του, αφού παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Avant-Garde Προγραμμάτων του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, έρχεται στην Αρκαδία από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου.

Το κορυφαίο έργο «Ενιαίος» του Gregory Markopoulos θα προβληθεί για ένα τριήμερο στη Λυσσαρέα της Αρκαδίας.

Στα Avant-Garde Προγράμματα του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης ο Robert Beavers παρουσίασε ένα απόσπασμα του Eniaios Cycle: IV, Nefeli Photos και reel 2, όπου εκεί χαρακτηρίστηκε ως ένα εκθαμβωτικό έργο, μία τριαντάλεπτη επανέκδοση της ταινίας μικρού μήκους Bliss.

Ο Gregory Markopoulos, γεννημένος στο Οχάιο το 1928 από Έλληνες γονείς, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους του αμερικανικού underground κινηματογράφου.

Η προσωπική του ωστόσο καλλιτεχνική πορεία τον οδήγησε μακριά από τις ΗΠΑ (απέσυρε τις ταινίες του από τις αμερικάνικες ταινιοθήκες και τη διανομή) και το 1980 τον έφερε στην Πελοπόννησο, όπου μαζί με τον Robert Beavers, κινηματογραφιστή επίσης, διοργάνωσαν την εκδήλωση «Τέμενος».

Το Τέμενος είναι ένα project για την προβολή ταινιών στο ύπαιθρο, στην ειδυλλιακή Λυσσαρέα, τόπο καταγωγής του Markopoulos.

Μέχρι το θάνατό του, το 1992, ο Μarkopoulos επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας ταινίας 22 ενοτήτων συνολικής διάρκειας 80 ωρών που φέρουν τον τίτλο «Ενιαίος» και αποτελούν το σύνολο της κινηματογραφικής του δουλειάς.

Βασική ιδέα του «Τέμενος» δεν είναι μόνον ο κινηματογραφιστής ως απόλυτος δημιουργός της ταινίας, αλλά και ο τρόπος παρουσίασης και διατήρησης της ταινίας, το όραμα της ιδανικής εναρμόνισης τοπίου και κινηματογραφικού έργου.

Ο Robert Beavers, συνεργάτης και σύντροφος του Gregory Markopoulos, αλλά και κληρονόμος του έργου του, αναβιώνει τις εκδηλώσεις που οραματίστηκε και πραγματοποίησε μαζί με τον Markopoulos στη Λυσσαρέα από το 1980 ώς το 1986.

Η πρεμιέρα των ενοτήτων ΙΙΙ, ΙV και V του «Ενιαίος», που ο δημιουργός του δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Τεμένους, κοντά στη Λυσσαρέα της Αρκαδίας από 27 έως 29 Ιουνίου 2008.

Η προβολή διαρκεί πάντα τρεις ώρες (από τις δέκα περίπου το βράδυ μέχρι τη μία το πρωί) ξεκινά με τη δύση του ηλίου και συνεχίζεται κάτω από τον νυχτερινό ουρανό και την πορεία των αστερισμών στο στερέωμα.

Στις 26 Ιουνίου, στις 21:00, στην κεντρική πλατεία της Λυσσαρέας θα γίνει μια σύντομη εισαγωγή στο έργο «Ενιαίος» και θα ακολουθήσει δείπνο, το οποίο προσφέρουν ο Δήμος Ηραίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυσσαρεωτών.

Οι ενδιαφερόμενοι για κρατήσεις, είτε δωματίων στην περιοχή (ο αριθμός είναι περιορισμένος) είτε για τις κατασκηνώσεις κοντά στον χώρο προβολών, παρακαλούμε να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@the-temenos.org.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή σας στο Τέμενος: www.the-temenos.org και email: mail@the-temenos.org.