Φέτος εμπεριέχει, εκτός των πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς στον Πολιτισμό, αλλά και μεγάλα αφιερώματα, με κύριο αυτό στον μεγάλο έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα.

Με έκτακτους συνεργάτες κορυφαίες προσωπικότητες του πνευματικού χώρου του τόπου μας όπως τους Κ. Γεωργουσόπουλο, Γ. Ν. Μπασκόζο, Γρ. Ιωαννίδη, Γ. Ξενάριο, Χρ. Μήτση, Μ. Στεφανίδη, Α. Ζήρα, Τζ.  Κακουδάκη, Γ. Τσάμπρα, Όλγ. Σελά, Κ. Μποτόπουλο, Γ. Ασδραχά, Θόδωρο (γλύπτη), Μ. Μαραγκού κ.ά. επιχειρείται η καταγραφή και αποτίμηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας μας.

Αναλυτικά ο Επίλογος 2009 περιλαμβάνει: Απολογισμό της θεατρικής χρονιάς 2008-2009, από τον Γρηγόρη Ιωαννίδη. Την κίνηση στον κινηματογράφο για το  2008-2009, από τον Χρήστο Μήτση. Ανασκόπηση των παραστάσεων ελλήνων & ξένων καλλιτεχνών στο χορό το 2008-2009, από τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Για τις «Ιδιωτικές  εκσκαφές στο ορυχείο του κράτους» γράφει ο Μάνος Στεφανίδης. Τον απολογισμό της ελληνικής πεζογραφίας για το 2008-2009 κάνει ο Γιώργος Ξενάριος και ο Αλέξης Ζήρας μιλά για τις «κριτικές – ιστοριογραφίες & φιλολογικές μελέτες στο 2009».

Στη Μουσική ο Μάρκος Πετρόπουλος γράφει για τον «Michael Jackson, ο πασίγνωστος δυστυχισμένος» και ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης κάνει ανασκόπηση στην μουσική κίνηση της χρονιάς που πέρασε. Ο Γιώργος Τσάμπρας μας γνωρίζει την ελληνική δισκογραφία για το 2008-2009. Ο Γιάννης Ασδραχάς γράφει για «Πολλαπλούς καθρέφτες» στη Φωτογραφία. Ο Κώστας Μποτόπουλος «βλέπει» τα Media & τη πολιτική την εποχή της κρίσης.

Τα αφιερώματα: Το γεγονός της χρονιάς – Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, από τους Μαίρη Αδαμοπούλου, Θόδωρο (γλύπτη), Δημήτρη Φιλιππίδη, Ανδρέα Λαμπρόπουλο & Ζήση Κοτιώνη. Η ποιητική του έρωτα στα «Ερωτικά» του Γιάννη Ρίτσου, από την Τζίνα Καλογήρου. Ο θεατρικός Γιάννης Ρίτσος – παραστάσεις-κριτικές-αποτιμήσεις, από την Εύα Γεωργουσοπούλου. Δύο επέτειοι – Νικολάϊ Γκόγκολ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. 50 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από τους Άγγελο Ρούβα, Χρήστο Σταθακόπουλο, Αχιλλέα Ντελλή

Επίσης μία συνέντευξη του Γιώργου Λούκου για το Φεστιβάλ από την Μαρία Παναγιωτοπούλου και τα μεγάλα Φεστιβάλ της Ευρώπης από την Νίκη Ορφανού.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται ένα πλήρες Χρονολόγιο των θεατρικών παραστάσεων της χρονιάς που πέρασε (σε επιμέλεια Νεκτάριου-Γεώργιου Κωνσταντινίδη).