Ένα Εορταστικό γκαλά με τις σοπράνο Νίνα Κουφοχρήστου και Άρτεμη Μπόγρη, τον τενόρο Βασίλη Καβάγια και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Οι τρεις διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές της νέας γενιάς ερμηνεύουν αγαπημένες άριες και δημοφιλή σύνολα από όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ που υπογράφουν σπουδαίοι ευρωπαίοι συνθέτες με γνήσια κωμική φλέβα, όπως ο Μότσαρτ, ο Ροσσίνι και ο Όφενμπαχ, αλλά και νεότεροι ομότεχνοί τους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως οι Χέρμπερτ και Μπερνστάιν.

Στο πόντιουμ, ο Λουκάς Καρυτινός, ένας έλληνας μαέστρος με διεθνή πορεία και ιδιαίτερη αγάπη στο λυρικό ρεπερτόριο, που συμπράττει με τον επίσης «διεθνή» Άρη Χριστοφέλλη, ο οποίος έχει αναλάβει την επιμέλεια του προγράμματος και την καλλιτεχνική επίβλεψη. Το Εορταστικό γκαλά της ΚΟΑ αποτελεί συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του ΜΜΑ και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Χριστούγεννα στο Μέγαρο.

Η αρχή της βραδιάς προμηνύεται εντυπωσιακή με την ορχηστρική εισαγωγή για την περίφημη κωμική όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Η συνέχεια ανήκει και πάλι στον μεγάλο Αυστριακό, με την άρια «Θα ήθελα να εξηγήσω Θεέ μου!» («Vorrei spiegarvi, oh Dio!»), την οποία συνέθεσε στα 1783 ως εμβόλιμη άρια στην όπερα Ιl curioso indiscreto του Ανφόσσι.

Το κλίμα παραμένει ανάλαφρο στη συνέχεια με ένα σύντομο αφιέρωμα στον Τζοακκίνο Ροσσίνι (1792-1868), τον μετρ της κωμικής όπερας, από την πλούσια εργογραφία του οποίου επιλέχθηκαν η ορχηστρική Εισαγωγή και η δεξιοτεχνική άρια του Λιντόρο «Να λιώνεις για μια όμορφη» («Languir per una bella») από την Ιταλίδα στο Αλγέρι, ένα από τα διασημότερα λυρικά του έργα. Ακολουθεί η άρια για σοπράνο «Τόσα συναισθήματα» («Tanti affetti») από την όπερα Η Κυρά της Λίμνης. Η αυλαία του πρώτου μέρους κλείνει με το απολαυστικό Τρίο της γαλλικής κωμικής όπερας Ο κόμης Ορύ του Ροσσίνι.

Ο Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880) έχει τον πρώτο λόγο στην έναρξη του δεύτερου μέρους. Ο βασιλιάς της γαλλικής οπερέτας εμπνεόταν συχνά από την ελληνική μυθολογία, την οποία παρωδούσε στα λυρικά έργα του με άφθονο χιούμορ και μπρίο. Στο στόχαστρό του βρέθηκε φυσικά και ο Τρωικός Πόλεμος που μεταμορφώθηκε από την πένα του στην κωμική όπερα Η Ωραία Ελένη. Από την όπερα αυτή ξεχωρίζει η άρια για τενόρο «Στο Όρος Ίδα» («Au mont Ida») που περιγράφει πώς ο Πάρις έδωσε το χρυσό μήλο στη θεά Αφροδίτη.

Μεταγενέστερος του Όφενμπαχ, ο ιρλανδός Βίκτορ Χέρμπερτ (1859-1924) διέπρεψε στη Νέα Υόρκη ως συνθέτης οπερέτας. Μια από τις πιο γνωστές επιτυχίες του είναι η κωμική όπερα Η γόησσα, από την οποία θα ακουστεί η άρια «Art Ιs Calling for Me» που αποδεικνύει με εύγλωττο τρόπο πως, για να γίνει πριμαντόνα μια γαλαζοαίματη, δεν αρκούν μόνο η αριστοκρατική καταγωγή και η καλή θέληση!

Εμβληματικός συνθέτης και μαέστρος του 20ού αιώνα, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990) καταπιάστηκε με πολλά μουσικά είδη. Ο δημιουργός του West Side Story έγραψε, μεταξύ άλλων, και την κωμική οπερέτα Καντίντ που βασίζεται στο ομώνυμο σατιρικό μυθιστόρημα του Βολταίρου, από την οποία θα παρουσιαστούν δύο αποσπάσματα: η απαστράπτουσα ορχηστρική εισαγωγή που συνδυάζει τα βασικά μουσικά θέματα του έργου και η «πυροτεχνική» άρια «Glitter and be gay» που «περιγράφει» φωνητικά τις χαρακτηριστικές συναισθηματικές μεταπτώσεις της γοητευτικής Κυνεγόνδης.

Αριστοτέχνης στη σύνθεση και βαθύς γνώστης του λατινοαμερικανικού ιδιώματος, ο Μπερνστάιν σφράγισε την ιστορία του σύγχρονου μουσικού θεάτρου με ένα έργο-ορόσημο, το West Side Story, το διασημότερο ίσως μιούζικαλ όλων των εποχών που εξακολουθεί να συγκινεί το κοινό, 60 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στη Νέα Υόρκη. Από τη θρυλική παρτιτούρα του σπουδαίου αμερικανού συνθέτη η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει στο εορταστικό γκαλά της δύο ορχηστρικά αποσπάσματα με έντονο χορευτικό χαρακτήρα: το εκρηκτικό Μambo και το εξωτικό Cha-Cha. Η πιο γιορτινή βραδιά του χρόνου κλείνει με ένα από τα ωραιότερα ερωτικά ντουέτα που γράφτηκαν για μιούζικαλ: το τραγούδι «Tonight» από τη Σκηνή της συνάντησης του Τόνυ και της Μαρίας, των δύο νεαρών πρωταγωνιστών του έργου.

Συντελεστές:

Νίνα Κουφοχρήστου, σοπράνο
Άρτεμις Μπόγρη, σοπράνο
Βασίλης Καβάγιας, τενόρος

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός

Επιμέλεια προγράμματος – Καλλιτεχνική επίβλεψη Άρης Χριστοφέλλης

Συμπαραγωγή: ΚΟΑ–ΜΜΑ


Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα στο Μέγαρο 2017 με μουσική, χορό και θέατρο σκιών