Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων διοργανώνει συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014  στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο «Μουσικοί και Ποιητικοί Διάλογοι».

Μουσική και ποίηση συνιστούν δύο αδελφές τέχνες που συναντήθηκαν στο έργο αμέτρητων συνθετών στο πέρασμα των αιώνων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μουσική και ποίηση ταυτίζονται: οι λέξεις εμπεριέχουν μουσική, ενώ ποίηση αναβλύζει μέσα από τους μουσικούς ήχους.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί εορταστική συναυλία με έργα τα οποία αναδεικνύουν αυτή την ευτυχή συνύπαρξη των δύο τεχνών. Το πρόγραμμα επιχειρεί να αναδείξει τον διάλογο που υπάρχει ανάμεσα σε συνθέτες και ποιητές διαφορετικών εποχών και διαφορετικών εθνικοτήτων. Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει έργα που βασίζονται μεν σε κάποιο ποιητικό κείμενο, αλλά διατηρούν τον αμιγώς ορχηστρικό τους χαρακτήρα. Εδώ, η ποίηση είναι η αφορμή, η έμπνευση, η οποία αντηχεί μέσα από τους ήχους. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει το έργο της διακεκριμένης συνθέτριας Πηγής Λυκούδη με τίτλο: «Η δίψα στο Μυστρά». Εδώ, το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου μελοποιείται και παρουσιάζεται σε ένα έργο όπου η ορχηστρική μουσική συνυπάρχει με την απαγγελία και το τραγούδι.

Ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα της συναυλίας και τα ονόματα των συντελεστών:

Gustav Mahler: «Adagietto» από την Συμφωνία αρ. 5.

Ελευθέριος Καλκάνης: «Serenata Lirico», Σόλο όμποε: Κώστας Γιοβάνης

Claude Debussy: «Clair de lune» (μεταγραφή: Alfred Reed)

Gabriel Fauré: «Pavane»

Διάλειμμα

Πηγή Λυκούδη: «Η δίψα στο Μυστρά», Τραγούδι-απαγγελία: Σπύρος Κλείσσας, Πιάνο: Πηγή Λυκούδη, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης