Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, ο Γιάννης Μαρκόπουλος συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών με μία μεγάλη συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, διευθύνοντας ο ίδιος τα έργα του σ’ ένα μουσικό ταξίδι που φέρει τον συμβολικό τίτλο ΕΝΤΕΥΘΕΝ. Στη συναυλία θα ακουστούν για πρώτη φορά 4 καινούρια τραγούδια του.

Για τον συνθέτη,  ο τίτλος της συναυλίας  δηλώνει τη συμβολική ενέργεια  της έμπνευσης  που ξεκινά «από εδώ», από την χώρα του πολύπτυχου πολιτισμού.

Συνταξιδιώτες του σε αυτό το συναυλιακό  ταξίδι  θα είναι: ο Γιώργος Νταλάρας, η  σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, ο Vassilikos, η Μυρτώ Ναούμ, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Λάκης Χαλκιάς, η Σοφία Μάνου και  η Νεφέλη Μπερή.     

      

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα μας ξεσηκώσει με τα τραγούδια εκείνα και τις  συνθέσεις του που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς μιας Ελλάδας που αντέχει στο χρόνο.  Από το Καφενείον η Ελλάς και τα Μαλαματένια λόγια ως την Μητέρα Μεγαλόψυχη και το Ζαβαρακατρανέμια, ο μουσικός ορίζοντας του συνθέτη διαθέτει πολλά από αγαπημένα ακούσματα που έχουν τη δύναμη να συγκινούν πάντα. Ωστόσο, ο Μαρκόπουλος εξακολουθεί να διατηρεί την έμπνευσή του ζωντανή και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο Ηρώδειο τέσσερα νέα τραγούδια του, ενώ θα ακουστεί σε πρώτη  παγκόσμια εκτέλεση το  έργο του «Κονσέρτο- Ραψωδία για  Νέι (αρχαίος αυλός)  και ορχήστρα».

Οι ξεχωριστοί ερμηνευτές – σπουδαία και καταξιωμένα ονόματα της παλιότερης γενιάς και ιδιαίτερα ταλέντα της νεώτερης –  θα συναντηθούν αυτή τη μοναδική βραδιά για να αποδώσουν με το δικό τους  ιδιαίτερο τρόπο τα τραγούδια που έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Το σύνολο των ερμηνευτών συμπληρώνουν: το  Χορωδιακό σύνολο της ΔΕΗ σε προετοιμασία Κωστή Κωνσταντάρα, η Παιδική Χορωδία Αναγέννηση σε διδασκαλία Χριστίνας Ξύδη – Λιγνού και η Oρχήστρα  Παλίντονος Αρμονία υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Το Κοντέρτο για Νέι και Ορχήστρα θα αποδώσει η Σύλβια Κουτρούλη.