Ο Rajko Grlic, σκηνοθετεί την ταινία με τίτλο “Εντελώς Μεταξύ μας”, που αφορά τις συζυγικές σχέσεις και τις εξωσυζυγικές απιστίες…

… Έχοντας ως επίκεντρο την πόλη του Ζάγκρεμπ, η ταινία (Zůstane to mezi námi / Neka ostane medju nama) που αποτελεί συμπαραγωγή Σερβίας, Κροατίας και Σλοβενίας, θα προβάλλεται στο θερινό Λαϊς, από τις 21 Ιουνίου.

ΑΠΟ ΤΗ 2-1-0

ΣΥΝΟΨΗ:
Ο Νίκολα (Miki Manojlović) είναι ένας πραγματικός bon – viveur. Περνά ώρες για την περιποίηση του εαυτού του, γυμνάζεται, φορά ακριβά ρολόγια, είναι παντρεμένος αλλά απατά συχνά τη σύζυγό του και διατηρεί και μία μακροχρόνια παράλληλη σχέση, χωρίς η μία σύντροφος να γνωρίζει φυσικά την ύπαρξη της άλλης. Ακόμη και οι αδυναμίες του πολλές φορές γίνονται γοητευτικές, και καθότι οικονομικά ευκατάστατος απολαμβάνει τον σεβασμό και την συμπάθεια όλων.
Ο αδελφός του Braco (Bojan Navojec) απ’ την άλλη, βιώνει τη διάλυση του γάμου του, κάποιες φορές βρίσκοντας παρηγοριά σε σύντομες σχέσεις κι άλλες μελαγχολώντας. Δεν έχει χρήματα και ζητά συχνά τη βοήθεια του Νίκολα. 
Και οι δυο τους βρίσκονται μπλεγμένοι σ’ένα γαϊτανάκι σχέσεων, άλλοτε μόνο σεξουαλικών κι άλλοτε συναισθηματικών, που επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις και για τους δύο. Πόσο συναίσθημα μπορεί να κρύβει τελικά η απιστία;
Δείτε το πριν απατήσετε (ξανά) εκείνον που αγαπάτε!

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:
«Μια εξήγηση που δίνεται συχνά από τους κοινωνιολόγους για την απιστία, είναι ότι είναι η μοναδική  μορφή επαναστατικότητας που έχει ο καθένας μας εναντίον της προβλεψιμότητας της ζωής. Πράγματι η ζωή μας περιορίζεται από τους εργοδότες μας, την οικογένειά μας, την Εκκλησία, το Κράτος, τα media και το χρήμα. Είναι λίγα αυτά που μπορούμε ελεύθερα να κάνουμε, κι ίσως το μόνο αληθινό είναι να αλλάζουμε το άτομο που μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας!

Σήμερα, είναι οι ερωτικά άπιστοι που υποκαθιστούν τους επαναστάτες, τους οραματιστές, τους παράνομους του χτες. Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους η έκσταση της εξέγερσης, η γλυκιά ανατριχίλα της παράβασης  των κανόνων, και ο κίνδυνος της διάβασης στο άγνωστο έχει περιοριστεί στην περιπέτεια που ονομάζουμε απιστία. Επισημαίνουν δε ότι όλες οι κοινωνίες ουσιαστικά την επιτρέπουν σιωπηλά, παρά την δημόσια καταδίκη της και την θεωρούν τον ελάχιστο από τους δημόσιους κινδύνους.

Οι ψυχίατροι από την άλλη μεριά, μας διαβεβαιώνουν επί δεκαετίες ότι βαθιά στη ρίζα της ανάγκης του καθενός μας να ξεφεύγει από την βαρετή καθημερινότητα, σε κάθε πρωταρχική αιτία για «δημιουργία», ή «εξέγερση» βρίσκεται ένα παντοδύναμο, ελάχιστα κατανοητό και σχεδόν απρόβλεπτο «σεξουαλικό ένστικτο».

Έχω ακούσει, όπως όλοι μας, αμέτρητες ιστορίες για σχέσεις, απιστίες και διπλές ζωές. Πρέπει να ομολογήσω ότι πάντα θαύμαζα την φαντασία και ενέργεια που ορισμένοι άνθρωποι επενδύουν σ’αυτές. Καθώς και το ότι τις θεωρούν «επαναστατικές» και «δημιουργικές» κορυφές της ζωής τους.

Όλα αυτά με οδήγησαν στην επιθυμία μου να γυρίσω αυτήν την ταινία. Είμαι σε μια ηλικία που είναι καλό να επιστρέφω εκεί από όπου ξεκίνησα να διηγούμαι κινηματογραφικές ταινίες: στο Ζάγκρεμπ, στους δρόμους του ,τα διαμερίσματά του και τα κρεβάτια τους. Πέντε ιστορίες λοιπόν για πέντε μεσήλικες που ο Ante Tomic κι εγώ ανοίγουμε με τη μέθοδο της babushka, η κάθε μια ιστορία να εμπεριέχει κι ακόμα μία και που εμφανίζονται τόσο κοντά σ’ αυτή την πόλη, αυτή τη στιγμή, στη ζωή μέσα της, αλλά και σ’ εμένα προσωπικά.

Θέλησα αυτή η ταινία να είναι χαρούμενη, γεμάτη ζωή, πυκνή σε υφή, ακριβής στην κινηματογράφηση, γρήγορη στην αφήγηση και σχεδόν ντοκυμαντερίστικη στην ηθοποιία. Αντιπαραβάλω υπερβολικά κοντινά αφιερωμένα στο ανθρώπινο πρόσωπο και ευρύτατα μακρινά πλάνα αφιερωμένα στην πόλη που γεννήθηκα και στους ανθρώπους της με τους οποίους την μοιράζομαι».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:
Ο Σέρβος ηθοποιός Miki Manojlović, γνωστός από τις συνεργασίες του στις ταινίες του Emir Kusturica (“When father was away on business”, 1985, “Underground”, 1995, “Black Cat, White Cat” 1998, “Promise me this”, 2007) υποδύεται τον Νίκολα και ο Bojan Navojec τον αδελφό του Braco. Αν και τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες και οι δυο τους είναι αδύναμοι απέναντι στον έρωτα. Αναζητούν στιγμές αγάπης με οδηγό την παρόρμηση και μετρούν συνέπειες. Οι γυναίκες και οι ερωμένες τους παρουσιάζονται με έναν τρόπο έτσι ώστε κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί ένοχος για την έκβαση των πραγμάτων. Τα περιθώρια της επιείκειας και της συγχώρεσης διευρύνονται, ενώ η ζωή οδηγεί αναπόφευκτα σε σταυροδρόμια, όπου ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας είναι οι βαθιές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
Οι διάλογοι έχουν ρυθμό και υπονοούμενο που εναλλάσσει τη διάθεση με ομαλό τρόπο. Κοινωνική ταινία με χιούμορ απ’τη μια και παράλληλα, κωμωδία με κοινωνικό και πολιτικό σχόλιο, εξελίσσεται σε κεφάλαια που απλοποιούν την περιπλοκότητα των ατόμων, των καταστάσεων και των συναισθημάτων. 
Το «Εντελώς μεταξύ μας» είναι μία συμπαραγωγή Κροατίας, Σερβίας και Σλοβενίας. Γυρίστηκε στο Ζάγκρεμπ, κινηματογραφώντας το ως μια πολύ γοητευτική Ευρωπαϊκή πόλη, από τον Κροάτη σκηνοθέτη Rajko Grlic, και προβλήθηκε σχεδόν παράλληλα και στις τρεις χώρες συμπαραγωγής. Συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι όπου και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Στοιχεία της ταινίας:
Σκηνοθεσία: Rajko Grlic
Σενάριο: Rajko Grlic, Ante Tomic
Παίζουν: Miki Manojlovic, Bojan Navojec, Ksenija Marinkovic
Γλώσσα: Κροάτικα
Χώρες: Κροατία | Σερβία | Σλοβενία
Διάρκεια: 87’