Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο της Σχολής Βακαλό η έκθεση Με αφορμή μια παράσταση: Έντεκα σκηνογραφικές μελέτες. Έντεκα πρόσφατοι απόφοιτοι του εργαστηρίου σκηνογραφίας και του τμήματος αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου εκθέτουν σκηνογραφικές και ενδυματολογικές προτάσεις για το έργο Εσύ και τα σύννεφά σου του Eric Westphal, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αγγέλων Βήμα στις 11 Δεκεμβρίου 2009.

Οι μελέτες περιλαμβάνουν προσχεδιακό υλικό, τελικά σχέδια και τρισδιάστατες μακέτες, και ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο πειραματικού workshop που οργανώθηκε σε συνεργασία με το θέατρο Αγγέλων Βήμα του Κοραή Δαμάτη στην προοπτική της συγκεκριμένης παράστασης.

Η έκθεση έχει προγραμματιστεί να μεταφερθεί προσεχώς στο χώρο του θεάτρου. Η σχέση της Σχολής Βακαλό με το χώρο και το αντικείμενο της σκηνογραφίας είναι μια σχέση καταστατική, ιστορική. Όχι απλώς γιατί η σκηνογραφία ανήκει έτσι κι αλλιώς στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών, αλλά πολύ περισσότερο, και ουσιαστικά, γιατί ένας από τους ιδρυτές της, ο Γιώργος Βακαλό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες σκηνογράφους – ένας δημιουργός που χάραξε δρόμους στο θεατρικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας.

Η σκηνογραφία ξεκίνησε να διδάσκεται στη Σχολή Βακαλό από το 1958, με δάσκαλο τον ίδιο τον Γ. Βακαλό, τον οποίο ακολούθησαν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες και δάσκαλοι Έ. Δρίνη, Δ. Ζαρίφης, Π. Ζουμπουλάκης, Π. Μαντούδης, και τα τελευταία χρόνια ο Ανδρέας Σαραντόπουλος. Στη διαδρομή των πενήντα και πλέον ετών που ιστορεί η Σχολή, πολλοί απόφοιτοί της σταδιοδρόμησαν ως σκηνογράφοι, όπως οι Δ. Ζαρίφης, Α. Σαραντόπουλος, Γ. Κόκκος, Γ. Πάτσας, Γ. Ασημακόπουλος, Μ. Παντελιδάκης, Μ. Κόκκου, Ν. Στεφάνου, Ε. Μανωλοπούλου, Ν. Κληρονόμος, Μ. Καταροπούλου, Α. Αρσένη, Δ. Βολίδη και Α. Κουτσουδάκη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι προτάσεις των: Δάφνη Αντωνίου, Άννα Βήχου, Λένα Γκάντζου, Βασίλη Κατσαράκη, Ανδριανή Κορκώνη, Έλλη Λιδωρικιώτη, Φωτεινή Μουτάφη, Ιωάννα Ξαγοράρη, Χριστίνα Πανοπούλου, Τόλη Τατόλα, Ουρανία Τραχανά.