Το ντοκιμαντέρ “Encardia, η πέτρα που χορεύει” επιστρέφει στους κινηματογράφους αυτό το καλοκαίρι, από την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013.

 

 

 

«Τα λόγια των τραγουδιών τους, μπορεί να μην τα καταλαβαίνεις, αλλά τα νιώθεις!!!». Η ταινία παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα encardia που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας. Συστηματικά από την ίδρυσή του συγκροτήματος (εδώ και 8 περίπου χρόνια) τα μέλη του, ταξιδεύουν στην Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας δύο βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί :

 

Τα «γκρίκο», ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα.

Τα γκρίκο υποχωρούν μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, καθώς τα φτωχά, απομονωμένα και ρημαγμένα από τη μετανάστευση ελληνόφωνα χωριά, εντάσσονται στην μεταπολεμική Ιταλική πραγματικότητα. Η χρήση της γλώσσας σήμερα περιορίζεται στους ηλικιωμένους και τείνει να εξαφανιστεί, παρά τις προσπάθειές για διάσωση και διδασκαλία της στους νεωτέρους. Ό, τι όμως δεν καταφέρνει η εκπαίδευση το καταφέρνουν οι ντόπιοι μουσικοί, παλιοί και νέοι, μέσα από τα τραγούδια και την ποίηση. Αυτοί οι “ξεχασμένοι” πάντα συνόδευαν τις στιγμές της ζωής τους με τραγούδια ερωτικά,εργατικά,μοναδικής αξίας μοιρολόγια, νανουρίσματα, αλλά και…την ταραντέλλα πίτσικα. Αυτό μάλιστα είναι το δεύτερο βασικό σημείο ενδιαφέροντος του συγκροτήματος. Μια ντόπια παραλλαγή του γνωστού ιταλικού χορού, που στην περιοχή απέκτησε μαγικοθρησκευτικές και θεραπευτικές διαστάσεις και ήταν ένας πολιτισμικά κατασκευασμένος εξορκισμός των προβλημάτων που απέρρεαν από την φτώχια, τη μιζέρια και την εγκατάλειψη της περιοχής του απομονωμένου ιταλικού νότου, μιας από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης.

Αυτούς τους ποιητές και μουσικούς συναντούν οι encardia για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους και να ξαναφέρουν μπροστά μας αυτό το χαμένο πολιτισμό, συντελώντας έτσι και στη διάσωσή του.

 

Ποιοι είναι οι encardia

Οι encardia είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται,δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες απο τριακόσιες ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία,Κύπρο,Αλγερία κλπ. Έχουν εκδόσει τρείς δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή. Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κατω ιταλικής μουσικής (G. Avantaggiato, R. Licci, Cinzia Villani, Enza Pagliara, E.Castagna, Daniele Durante, τα συγκροτήματα ghetonia, mala lingua, Canzoniere Grecanico Salentino κ.α.) και με Έλληνες καλλιτέχνες. Tον Αύγουστο του 2008 παρουσιάστηκαν μαζί με το Βετεράνο Giovanni Avantaggiato στο κορυφαίο και μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ “la notte della taranta” στην Ιταλία, παρουσία 120.000 θεατών!!!

 

Το συγκρότημα encardia :

Κώστας Κωνσταντάτος: κρουστά-μαντολίνο-βιολί-τραγούδι

Βαγγέλης Παπαγεωργίου: ακορντεόν-φισαρμόνικα-τραγούδι

Μιχάλης Κονταξάκης: κιθάρα-τραγούδι

Αναστασία Δουλφή : τραγούδι-καστανιέτες

Ναταλία Κοτσάνη: Τραγούδι-κιθάρα

Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο-τραγούδι

Κωνσταντίνα Καλκάνη και Γιάννα Χαμαλέλη: Χορός

 

Λίγα λόγια για τη παραγωγή

Η ταινία γυρίστηκε από το 2010 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Grecia Salenitna στην Απουλία και κυρίως στα Ελληνόφωνα χωριά και τις πόλεις της Νότιας Ιταλίας.

(LECCE,KALIMERA,GALLATINA,STERNATIA,CORIGLANO,MELPIGNANO,OTRANTO,OSTUNI,SPECHIA,TOREPANTULI,BRINDIZI κ.α.), στη Μήλο στην Αθήνα και σε άλλους τόπους που το συγκρότημα περιοδεύει(Πάτρα, Ναυπακτία κ.ά.).

Στη ταινία εμφανίζονται και τραγουδούν όλα τα σημαντικά,

μεγάλα αλλά και τα ανερχόμενα “αστέρια” της μουσικής σκηνής του “Salento” ενώ παρουσιάζονται στο φακό άνθρωποι της πνευματικής ζωής του τόπου που ασχολούνται σήμερα με τη γλώσσα “ Grico” αλλά και γενικότερα με τη πλούσια πολιτισμική παράδοση της Grecia Salentina, μια από τις πιο ζωντανές σήμερα παραδόσεις της Μεσογείου.

 

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην ταινία εμφανίζονται οι:

ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Οι μουσικοί και οι χορεύτριες

Giovanni Avantaggiato

Roberto Licci

Francesca Licci

Danielle Durante

Luigi Garrisi

ANNA Cinzia Villani

ENZA MAGNIOLO

TONINO ZURLO

UCCIO ALOISI GRUPPU

Salvatore Cotardo

Franca Tarantino

Paola Petrosilo

Vallentina Cavallini

Rocco Avantaggiato

MAURO SEMERARO

 

Οιποιητές:

Franco Corliano

Silvano Palama

Rocco Aprile

GAETANO MASTROLIA

 

ΜαθητέςτουΓυμνασίουτηςΜήλου

Η δασκάλα SANDRA ABBATE και οι μαθητές

του Νηπιαγωγείου του CORIGLIANO DOTRANTO

 

H ανθρωπολόγος

MANUELA PELLEGRINO

 

και κάτοικοι των χωριών

CALIMERA

STERNATIA

CORIGLIANO d’ OTRANDO και ZOLLINΟ

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΗΧΟΣ: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΛΕΝΤΣΗΣ

MONTAZ: ΦΑΝΗ ΖΙΩΖΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Poulidis productions – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΔΗΣ

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr