Στο πλαίσιο του κύκλου Τρίτες Παράλληλες το Θέατρο Πόρτα φιλοξενεί την Κατερίνα Κωνσταντούρου για μία συναυλία με τίτλο Ενατένιση – Contemplation.

Ένα πρόγραμμα «εσωτερικό» και μυστηριώδες: νυκτερινές μουσικές, μονόλογοι, κι ένα ταξίδι μύησης στην αρχή του νέου χρόνου.

Τα δύο κομμάτια του Γιάννη Ιωαννίδη, Κέλαδος και Τοκκάτα, είναι πολύ εκφραστικά – η δημιουργία ατμόσφαιρας και η εκλέπτυνση είναι στοιχεία εγγενή στο ύφος του. Στα αρχαία ελληνικά η λέξη «κέλαδος» σήμαινε τον ισχυρό ήχο, τον κρότο.

Η Πένθιμη Γόνδολα του Λιστ γεννήθηκε από το σκοτεινό προαίσθημα του επικείμενου θανάτου του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ένα κομμάτι που γεφυρώνει το Ρομαντισμό με τον 20ό αιώνα – πολύ λιτό, οδυνηρά ουσιώδες.
Με το κύκνειο άσμα του Night Thoughts, ο Κόπλαντ αποτίει φόρο τιμής στον πατέρα της αμερικανικής μουσικής Τσαρλς Άιβς μ’ ένα έργο στοχαστικό – ένα καταστάλαγμα του βίου του.

Στα λιγοστά έργα που έγραψε στα 25 χρόνια της ζωής του μακριά απ’ τη Ρωσία, ο Ραχμάνινοφ αφομοιώνει την εμπειρία της Αμερικής με απρόβλεπτους τρόπους: μια σειρά από παραλλαγές πάνω στην αναγεννησιακή «Folía» που φλερτάρουν με την τζαζ με την οικονομία έκφρασης των τελευταίων του χρόνων.

Ο Σέλσι, τέλος, με τη σουΐτα υπ’ αρ. 10 «Ka», αναζητεί το απόσταγμα – την πεμπτουσία. Μέσ’ από ένα τελετουργικό ταξίδι σε 7 στάδια – και όχι μέρη, αφού το ταξίδι δεν σταματά. Μια μουσική που δεν σημαίνει – απλώς ε ί ν α ι.

Πρόγραμμα

Γιάννης Ιωαννίδης
Κέλαδος (1986), Τοκκάτα (1990)

Franz Liszt
La lugubre gondola (1882)

Aaron Copland
Night thoughts (Homage to Ives) (1972)

Sergei Rachmaninoff
Variations on a theme of A. Corelli op.42 (1931)

Giacinto Scelsi
Suite no. 10 (“Ka”) (1954)

http://katerinakonstantourou.com