Ο Σωτήρης Φέλιος, η Μαρία Φιλοπούλου, ο Στέφανος Δασκαλάκης και ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης θα μιλήσουν εστιάζοντας στο δεσμό που υπάρχει ανάμεσα στον συλλέκτη και τον καλλιτέχνη, στο πλαίσιο των Απρόβλεπτων Συναντήσεων του Ιανού.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:

Μαρία Φιλοπούλου

Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι στην École nationale superieure des Beaux-Arts με δάσκαλο τον Leonardo Cremonini, κατά την περίοδο 1984-1988. Στην ίδια σχολή έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη λιθογραφία με δάσκαλο τον Αbraham Hadad με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1988-1989). Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στη Βουλή των Ελλήνων και σε ιδιω­τικά μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στέφανος Δασκαλάκης

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Γιώργο Μαυροΐδη (1970-1974). Συνέχισε τις σπουδές του στη Λυών και στο Παρίσι (1978-1981). Αργότερα ως ακροατής παρακολούθησε το εργαστήριο του Leonardo Cremonini στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού. Το 1982 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Μαζί με τους καλλιτέχνες Ειρήνη Ηλιοπούλου, Γιώργο Ρόρρη, Εδουάρδο Σακαγιάν και Μαρία Φιλοπούλου σχηματίζουν μια άτυπη ομάδα «επιστροφής στη ζωγραφικότητα». Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα το 1982. Έκτοτε έχει δείξει τη δουλειά του σε πέντε ατομικές και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εμμανουήλ Μπιτσάκης

Ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1996-2001). Το 2001, με υποτροφία του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, έμεινε δύο μήνες στην Κοπεγχάγη για ελεύθερη καλλιτεχνική εργασία. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε art fairs και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Λίγα λόγια για τον συλλέκτη:

Σωτήρης Φέλιος

Ο Σωτήρης Φέλιος γεννήθηκε στην Τρίπολη τον Μάρτιο του 1951. Αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Τριπόλεως το 1969. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών το 1974 και είναι δικηγόρος από το 1975 με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία. Ιδρυτής του δικηγορικού γραφείου «Σ. Α. Φέλιος & Συνεργάτες», δικηγορεί από το 1978 έως σήμερα με ειδικότερη ενασχόληση στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου (CCBE). Είναι μέλος του Συμβουλίου Προεδρίας της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων – Union International des Avocats (UIA), και ήταν επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Έχει τιμηθεί επίσης με το παράσημο Μεγάλης Τιμής της Δημοκρατίας της Αυστρίας για την Προεδρεία του στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο.


Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του για τον κάθε καλεσμένο στο email: [email protected] και όλες θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το ianos.gr