Εντονα προβληματισμένος για την σύγχρονη εικόνα των ΗΠΑ εμφανίζεται ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος ύστερα από διάλειμμα επτά ετών σκηνοθετεί μία πολιτικού περιεχομένου ταινία με τίτλο «Lions for lambs».

Εντονα προβληματισμένος για την σύγχρονη εικόνα των ΗΠΑ εμφανίζεται ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος ύστερα από διάλειμμα επτά ετών κάθισε ξανά στην καρέκλα του σκηνοθέτη για να γυρίσει μία πολιτικού περιεχομένου ταινία με τίτλο «Lions for lambs», («λέοντες αντί αμνών»).


“Ανησυχώ για την χώρα μου, θρηνώ για αυτά τα οποία θεωρούσα σημαντικά πράγματα στη ζωή μου. Ποτέ δεν είχα δει την χώρα σε τόσο κακή κατάσταση όσο είναι σήμερα”, δηλώνει ο 71χρονος Ρέντφορντ, ο οποίος προσθέτει ότι τον στενοχωρεί και του “ραγίζει την καρδιά το γεγονός ότι μία και μόνη κυβέρνηση μπόρεσε να κάνει τόσο κακό στην χώρα”.


“Το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω είναι να δημιουργήσω μία δραματική ταινία στην οποία θα μπαίνουν συγκεκριμένα πράγματα για να σκεφτούν οι άνθρωποι. Γιατί αν δεν εμπλακούμε (εμείς οι πολίτες) κατά κάποιο τρόπο, η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται”, είπε ο Ρέντφορντ, ο οποίος επικρίνει αμείλικτα την αμερικανική κυβέρνηση εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τους δημοσιογράφους που παρουσιάζουν άκριτα την κατάσταση αλλά και για τους ανενεργούς φοιτητές, τους οποίους καλεί “να αντισταθούν στον καιρό του πολέμου”.


Ο Ρέντφορντ διευκρινίζει ότι στη νέα του ταινία ασχολείται με ό,τι παραμένει βασικά απαράλλακτο, δηλαδή ποιές είναι οι συνθήκες που οδηγούν την Αμερική σε καταστάσεις όπως ο μακαρθισμός, το γουοτεργκέητ, το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας; τί υπάρχει πίσω από όλα αυτά;


“Είναι μία νοοτροπία που ανήκει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και δεν απομακρυνόμαστε από αυτήν”, λέει ο Ρέντφορντ και προσθέτει: “ποιός, μετά το γουοτεργκέητ με όλους τους ανθρώπους που έκαναν τα βρώμικα κόλπα για το Νίξον και είπαν ψέματα, θα σκεφτόταν ότι αυτό θα συνέβαινε ξανά”;


Η ταινία γυρίζεται σε χώρους πανεπιστημίων και την προώθηση της θα αναλάβει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, προβάλλοντάς την σε νέους ανθρώπους.


“Δε θέλω να κάνω τα συνηθισμένα, δημόσιες γιορτές σε ξενοδοχεία με χιλιάδες καλεσμένους, που προσποιούνται ότι δήθεν τους ενδιαφέρει το θέμα και είναι ενθουσιασμένοι. Εμένα θα με ενδιέφερε να εμπλέξω νέους ανθρώπους, να πάω σε σχολεία, σε κολέγια, να δω πώς σκέφτονται γιατί βασικά είναι για το δικό τους μέλλον”, εξήγησε ο Ρέντφορντ τονίζοντας ότι στην ταινία δεν παρέχονται απαντήσεις, αλλά στόχος είναι οι νέοι αυτοί άνθρωποι να θέσουν στόχους.


Η ταινία η οποία κάνει σήμερα πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στη Γερμανία και την Παρασκευή στις ΗΠΑ, θεωρείται η πιο πολιτική από τις επτά ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Ρεντφορντ.


Ο Ρέντφορντ, ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, υποδύεται έναν καθηγητή της Κοινωνιολογίας, ο οποίος προσπαθεί να κάνει έναν φοιτητή πιο ενεργό (στο ρόλο ο Αντριου Γκάρφιλντ).


Ο Τομ Κρουζ υποδύεται έναν χαρισματικό ρεπουμπλικανό γερουσιαστή που προσπαθεί να κάνει μία επιφυλακτική αλλά και φιλόδοξη δημοσιογράφο της τηλεόρασης (Μέριλ Στριπ), φερέφωνο της νέας στρατιωτικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν.


Ο Ντέρεκ Λιουκ και ο Μάικλ Πένα υποδύονται δύο νέους, έναν μαύρο και έναν λατίνο που κατατάσσονται ως εθελοντές εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.