Η ταινία ξεκινά το 1986 στην Αβάνα. Ο Φιντέλ Κάστρο κινείται προς την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κουβανών και Σοβιετικών, οπότε κατά τη διάρκεια του ατυχήματος του Τσερνόμπιλ, η κυβέρνηση της Κούβας δέχεται χιλιάδες θύματα για θεραπεία σε κουβανικά νοσοκομεία.

Ο Μαλίν, μαζί με τους λίγους άλλους καθηγητές της Ρωσικής Λογοτεχνίας στην Αβάνα, συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να λειτουργήσει ως μεταφραστής μεταξύ των Ρωσόφωνων θυμάτων του Τσερνόμπιλ και των κουβανών ιατρών τους – και ο Μαλίν έχει την ατυχία να του ανατεθεί ο παιδικός θάλαμος. Στην αρχή γίνεται μάρτυρας της ταλαιπωρίας των παιδιών. Προσπαθεί να εγκαταλείψει, αλλά ενημερώνεται ότι δεν μπορεί να αποχωρήσει. Σύντομα, ο Malin αρχίζει να αναπτύσσει σχέσεις με τους ασθενείς και βάζει σκοπό να βελτιώσει τη ζωή τους.

Το Un Traductor («Ένας Μεταφραστής») είναι ένα ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο στην ιστορία της Κούβας και σίγουρα κάτι που ποτέ δεν αναφέρθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις για τον Φιντέλ Κάστρο: Μετά το καταστροφικό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, το έθνος της Καραϊβικής άνοιξε τις ιατρικές εγκαταστάσεις του σε πολλούς από τους Ρώσους ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με ραδιενεργή ακτινοβολία.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του πατέρα των δύο σκηνοθετών.

Ταυτότητα ταινίας
Ένας Μεταφραστής / Un Traductor

Σκηνοθεσία: Ροντρίγο Μπαριούσο, Σεμπάστιαν Μπαριούσο
Σενάριο: Λίντσεί Γκόσλινγκ
Φωτογραφία: Μιγκέλ Ιοάν Λίτιν-Μενζ
Μοντάζ: Μισέλ Ζέμπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Ροντρίγκο Σαντόρο, Μαρισέλ Αλβάρεζ, Γιοοάντρα Σουοάρεζ

Διάρκεια: 109 λεπτά
Χώρες παραγωγής: Κούβα, Καναδάς
Έτος παραγωγής: 2018

Υποψηφιότητα της Κούβας για τα Ξενόγλωσσα Όσκαρ 2020